Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για μια χούφτα δραχμές...

Σε νέες απώλειες εισοδήματος υποβάλλεται ακόμα και ο εξευτελιστικά αμειβόμενος ανειδίκευτος εργάτης. Τι προβλέπει η διετής Σύμβαση λιτότητας, που υπέγραψε μόνο η κυβερνητική παράταξη στη ΓΣΕΕ, η οποία ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση

Από την 1η Γενάρη το κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη αναπροσαρμόζεται με βάση την αύξηση που προβλέπεται στη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Μια σύμβαση διετούς λιτότητας,όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η οποία υπογράφτηκε - για πρώτη φορά - μόνο από τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ και νυν υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα.Η αύξηση που ορίζει αυτή η σύμβαση είναι ασήμαντη και απλώς ονομαστική, αφού δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί ακόμα και από τον σημερινό πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο,ο οποίος όμως - όπως και συνολικά η παράταξή του - αρνείται το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης και αρκείται να ζητά από την κυβέρνηση την αναπροσαρμογή της πρόβλεψής της για τον πληθωρισμό...

Από την αρχή του νέου έτους θα ισχύσει τυπικά η αύξηση του μεροκάματου για το 1997. Η ποσοστιαία αύξηση που έχει συμφωνηθεί είναι ο προβλεπόμενος πληθωρισμός για το 1997 (6,5%) και δυο μονάδες επιπλέον, δηλαδή 8,5%. Η αύξηση αυτή θα δοθεί σε δυο ισόποσες δόσεις, 4,25% την 1.1.97 και 4,25% την 1.7.97. Ετσι, η πραγματική, μέση ετήσια, αύξηση που θα πάρουν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι είναι περίπου 6,5 %, σχεδόν στο ίδιο ύψος με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Ο πραγματικός πληθωρισμός, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την εμπειρία του παρελθόντος, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εύχεται και προβλέπει η κυβέρνηση.

Με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση των τιμών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών, ο εργαζόμενος οδηγείται σε μια νέα απώλεια εισοδήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και η φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΓΣΕΕ έφτασε στο σημείο να ζητά μια μικροδιόρθωση, προκειμένου να μην εκτεθεί εντελώς, προβάλλοντας με αγωνία και το αίτημα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Χαρακτηριστικοί, για το μέγεθος της απώλειας του εισοδήματος των εργαζομένων από το 1990 και μετά, είναι οι πίνακες που δημοσιεύουμε, σύμφωνα με τους οποίους το 1996 το βασικό μεροκάματο έπρεπε να είναι 6.543 δραχμές, αν ίσχυε έστω μόνο γι' αυτό το έτος η ΑΤΑ και χωρίς να υπολογίζονται οι προηγούμενες απώλειες. Μόνο το 1996 ο εργαζόμενος έχανε 790 δραχμές κάθε μέρα από το μεροκάματό του λόγω της κατάργησης της ΑΤΑ! Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, ο εργαζόμενος που αμείβεται με το βασικό μεροκάματο έχασε συνολικά 259.545 δραχμές, ή 12,4% των ετήσιων αποδοχών του!

Μεροκάματο - μισθός το 1997

Το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, είναι σήμερα 5.753 δρχ. μεικτά και ο μισθός 128.460 δρχ. μεικτά.

Την τελευταία μέρα του έτους (υπολογισμός με πληθωρισμό 8%,που μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 8,3%), το βασικό μεροκάματο θα διαμορφωθεί στις 5.840 δρχ. σύμφωνα με τη ρήτρα κάλυψης του πραγματικού πληθωρισμού του 1996, που προβλέπει η σύμβαση.

Από την πρώτη μέρα του νέου έτους θα ισχύσει η νέα αύξηση και θα φτάσει τις 6.089 δραχμές. Μιλάμε πάντα για μεικτό μεροκάματο, δηλαδή πριν τις κρατήσεις.

Τον Ιούλη του 1997, από 1.7.97, το μεροκάματο θα αυξηθεί κατά 4,5% και θα διαμορφωθεί στις 6.348 δραχμές.

Αντίστοιχα για τον κατώτερο μισθό θα ισχύσουν οι εξής αυξήσεις: Την τελευταία μέρα του έτους ο βασικός μισθός υπαλλήλου χωρίς επιδόματα, θα φτάσει τις 130.387 δραχμές. Από την 1.1.97 θα γίνει 135.929 δραχμές μεικτά. Την 1.7.97 θα φτάσει τις 141.706 δραχμές μεικτά.

Στο τέλος του 1997 και για το μισθό και για το μεροκάματο προβλέπεται ένα ακόμα διορθωτικό ποσό, το οποίο υποτίθεται ότι θα καλύψει τη διαφορά πληθωρισμού και προβλεπόμενου πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ