ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προστασία της λίμνης Κορώνειας χρειάζεται έργα

Αμεσα μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Χρειάζονται έργα και όχι λόγια για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης της λίμνης Κορώνειας στο Λαγκαδά, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας - Πρόνοιας και με την οποία τους ρωτούν ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για τη διάσωση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Εδώ και χρόνια - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι κάτοικοι, διάφοροι μαζικοί και επιστημονικοί φορείς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στη λίμνη Κορώνεια και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της, χωρίς να εισακούονται από τους αρμόδιους. Ο όγκος του νερού της λίμνης έχει ελαττωθεί σημαντικά και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το μεγαλύτερο βάθος που θα έχει η λίμνη θα είναι το πολύ ένα μέτρο. Τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα που χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι διπλανού χωριού να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους από τη δυσοσμία.

Σοβαρό πρόβλημα έχει το χωριό Καβαλάρι - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ- γιατί το κανάλι Καρύμτσα, απ' όπου διοχετεύονται τα απόβλητα των εργοστασίων, περνάει μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν σκουλήκια στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, γεγονός που προκαλεί απέχθεια στους κατοίκους και έντονη ανησυχία για την υγεία τους.

Μαζί με το οικοσύστημα - τονίζουν οι δυο κομμουνιστές βουλευτές - καταστρέφεται και η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά. Η αλιευτική δραστηριότητα στη λίμνη έχει σταματήσει τελείως εδώ και δύο χρόνια, οι δε αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με νερό ακατάλληλο και επικίνδυνο για άρδευση. Ανύπαρκτος είναι ο έλεγχος για τις βιομηχανίες της περιοχής. Καμιά βιομηχανική μονάδα δε διαθέτει οριστική άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομού Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Μέχρι σήμερα τι έχει κάνει η κυβέρνηση για τη διάσωση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να σταματήσει η μόλυνση του καναλιού που περνά μέσα από το χωριό Καβαλάρι και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα, όπως ψεκασμούς κ.ά.;
Πέθανε ο Σπύρος Μαρκαντώνης

Η κηδεία του γίνεται αύριο Δευτέρα στις 3.30 στο Α' Νεκροταφείο

Πέθανε, αργά τα μεσάνυχτα προχτές το βράδυ, ο αγωνιστής δημοσιογράφος Σπύρος Μαρκαντώνης στο νοσοκομείο του "Ευαγγελισμού", όπου είχε μπει την Πέμπτη μετά από αδιαθεσία που ένιωσε. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί έμφραγμα, το οποίο θεωρήθηκε αντιμετωπιστέο, όμως η καρδιά του δεν άντεξε. Η κηδεία του γίνεται αύριο Δευτέρα 23 Δεκέμβρη στις 3.30 το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του αγωνιστή δημοσιογράφου, Σπύρου Μαρκαντώνη, έστειλαν στην οικογένειά του η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Η διεύθυνση και το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Σπύρου Μαρκαντώνη.

Ο Σπύρος Μαρκαντώνης ήταν της γενιάς εκείνων των δημοσιογράφων, που έζησαν όλες τις συγκλονιστικές, ηρωικές στιγμές από τη Μεταξική δικτατορία, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση και κατόπιν της εξορίας και των διωγμών, αγωνιζόμενος πάντα με το λαό. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα μετά τη Μεταξική δικτατορία. Εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη" μαθητής δίπλα στον αξέχαστο Κώστα Βιδάλη. Ενας ακούραστος και ικανός ρεπόρτερ που ξεχώριζε με την επιμονή και το βάθος των γνώσεών του, εργάστηκε σε μια δύσκολη περίοδο μετά τη μεταξική δικτατορία σαν ρεπόρτερ στο υπουργείο Στρατιωτικών και αργότερα έκανε εργατικό ρεπορτάζ όπου θεωρούνταν και ήταν από τους πιο έμπειρους συντάκτες.

Αργότερα, δούλεψε σε οικονομικές εφημερίδες, ενώ, κάποια χρόνια, βρέθηκε εξόριστος στο Παρίσι. Από τα δραστήρια μέλη της ΕΣΗΕΑ ο Σπ. Μαρκαντώνης είχε σημαντική συνδικαλιστική δραστηριότητα στον Ενωση και τον κλάδο. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, ο Σπ. Μαρκαντώνης ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην Ενωση κάποια μικρά περιουσιακά στοιχεία που κατείχε και τον τίτλο μιας συνδικαλιστικής "εφημερίδας", που εξέδιδε περιοδικά, σαν να προαισθανόταν το τέλος...

  • Ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακάων δημοσιογράφων, μέλος του οποίου ήταν ο Σπύρος Μαρκαντώνης, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του "Ρ", 20.000 δραχμές αντί για στεφάνι στην κηδεία του.
ΜΕΝΙΔΙ
Κόβουν τα πεύκα στην οδό Φιλαδέλφειας

Την κοπή των πεύκων επί της οδού, στην περιοχή Κάτω Αχαρνών, προωθεί ο Δήμος Αχαρνών, προκειμένου να δημιουργήσει εσοχές για στάσεις λεωφορείων. Με το ίδιο πρόσχημα, πριν ενάμιση χρόνο, ο Δήμος προέβη στην πλακόστρωση των πεζοδρομίων της οδούκαι στην κοπή των αιωνόβιων πεύκων, ενέργεια που σταμάτησαν οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καθώς και το Δασαρχείο Πάρνηθας, που δεν είχε δώσει τη σχετική έγκριση.

Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και επικοινωνιών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος και Νίκος Γκατζής,καθώς, τον τελευταίο μήνα η Δημοτική Αρχή επανέρχεται και δημιουργεί εσοχές για στάσεις λεωφορείων, αφήνοντας τα πεύκα εκτεθειμένα στο οδόστρωμα, προκειμένου να κοπούν, αφού υποστηρίζει ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Δασαρχείου. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν τους υπουργούς να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσει η κοπή των δέντρων, που αποτελούν ουσιαστικά το μοναδικό πράσινο της περιοχής, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ερώτησή τους, "υπάρχουν άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη δημιουργία εσοχών για τις στάσεις λεωφορείων, τα πεύκα είναι υγιή, ενώ λόγω της διέλευσης του δρόμου Σταυρού - Ελευσίνας από την περιοχή, η οδός κυκλοφοριακά υποβαθμίζεται".

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, γιατί βλέπουν και το τελευταίο πράσινο της περιοχής να καταστρέφεται και μάλιστα χωρίς να είναι αναγκαίο. "Το ίδιο συνέβη και στη συμβολή Λεωφόρου Καραμανλή και Πάρνηθας, όπου προ ημερών κόπηκαν τεράστιοι ευκάλυπτοι", επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Δημοπρασία έργων

Εκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών θα φιλοξενείται από αύριο έως 9 Γενάρη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Τα έργα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση της "Οικίας του Αστέγου" του Δήμου Αθήνας. Η δημοπρασία θα γίνει την Τετάρτη, 8 Γενάρη, στις επτά το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Δευτέρα, 23 Δεκέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα.

Πρόγραμμα δωρεάν σίτισης

Πρόγραμμα δωρεάν σίτισης διοργανώνει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Το φαγητό θα είναι συσκευασμένο και θα διανέμεται, στις 24 - 26 Δεκεμβρίου, 12 μ. - 2 μ.μ., στα εξής σημεία: στην Αθήνα, στον ΕΕΣ (3η Σεπτεμβρίου 21), στον Κοινωνικό Ξενώνα Καρέα (Λ. Καρέα 116) και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Περιστερίου (Β. Γεωργίου 60). Στον Πειραιά, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Σπυρίδωνος (Ακτή Μιαούλη 1). Στη Θεσσαλονίκη, στον ΕΕΣ (Κουντουριώτου 10, Λιμάνι). Στην Πάτρα, στον ΕΕΣ (28ης Οκτωβρίου και Αγίου Ανδρέα).

Ξανά στην κυκλοφορία οι παλιές γέφυρες του Ισθμού

Από χτες παραδόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία οι παλιές γέφυρες του Ισθμού της Κορίνθου, ενώ θα γίνει η κατάλληλη σήμανση στον ανισόπεδο κόμβο Αγ. Θεοδώρων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης προς αυτές.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξασφαλίζεται η κίνηση από Λουτράκι προς την Παλιά Εθνική Οδό και προς τον αυτοκινητόδρομο, ενώ από τη Δευτέρα θα δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα από τις παλιές γέφυρες του Ισθμού προς τον ανισόπεδο κόμβο Αρχαίας Κορίνθου (παρακάμπτοντας την Κόρινθο) και από εκεί προς Πάτρα και Τρίπολη.

  • Στο μεταξύ το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενόψει της εξόδου των Αθηναίων για τις γιορτές, υπενθυμίζει το ύψος της "λυπητερής" που τους περιμένει κατά τη διέλευσή τους από τους σταθμούς των διοδίων και τους συνιστά να κρατούν το ακριβές αντίτιμο των τελών αυτών, που είναι: 250 δρχ. για τα διόδια Αφιδνών, 400 δρχ. για τα διόδια Οινοφύτων, 500 δρχ. για τα διόδια Σχηματαρίου. Επίσης τα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου κοστίζουν 500 δρχ. και στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών 600 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ