Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προστασία της λίμνης Κορώνειας χρειάζεται έργα

Αμεσα μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Χρειάζονται έργα και όχι λόγια για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης της λίμνης Κορώνειας στο Λαγκαδά, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας - Πρόνοιας και με την οποία τους ρωτούν ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για τη διάσωση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Εδώ και χρόνια - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι κάτοικοι, διάφοροι μαζικοί και επιστημονικοί φορείς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στη λίμνη Κορώνεια και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της, χωρίς να εισακούονται από τους αρμόδιους. Ο όγκος του νερού της λίμνης έχει ελαττωθεί σημαντικά και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το μεγαλύτερο βάθος που θα έχει η λίμνη θα είναι το πολύ ένα μέτρο. Τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα που χύνονται ανεπεξέργαστα στη λίμνη δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι διπλανού χωριού να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους από τη δυσοσμία.

Σοβαρό πρόβλημα έχει το χωριό Καβαλάρι - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ- γιατί το κανάλι Καρύμτσα, απ' όπου διοχετεύονται τα απόβλητα των εργοστασίων, περνάει μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν σκουλήκια στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, γεγονός που προκαλεί απέχθεια στους κατοίκους και έντονη ανησυχία για την υγεία τους.

Μαζί με το οικοσύστημα - τονίζουν οι δυο κομμουνιστές βουλευτές - καταστρέφεται και η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά. Η αλιευτική δραστηριότητα στη λίμνη έχει σταματήσει τελείως εδώ και δύο χρόνια, οι δε αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με νερό ακατάλληλο και επικίνδυνο για άρδευση. Ανύπαρκτος είναι ο έλεγχος για τις βιομηχανίες της περιοχής. Καμιά βιομηχανική μονάδα δε διαθέτει οριστική άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομού Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Μέχρι σήμερα τι έχει κάνει η κυβέρνηση για τη διάσωση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου να σταματήσει η μόλυνση του καναλιού που περνά μέσα από το χωριό Καβαλάρι και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα, όπως ψεκασμούς κ.ά.;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (2021-09-07 00:00:00.0)
Μετά τη λειψυδρία ανιχνεύτηκε και ραδιενέργεια! (2002-07-04 00:00:00.0)
Νεκρή ζώνη ο υδροβιότοπος (1996-12-28 00:00:00.0)
Στο απροχώρητο η μόλυνση (1996-08-18 00:00:00.0)
Καταστρέφονται Βόλβη και Κορώνεια (1995-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ