Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕΤΣΙΝΗΣ

Μαχητής

της δημοσιογραφίας

και της ζωής

Ενας ακόμα αγωνιστής δημοσιογράφος, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕΤΣΙΝΗΣ, σε ηλικία μόλις 59 ετών, έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, που σ' αυτήν πληρώνει βαρύτατο φόρο το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕΤΣΙΝΗΣ γεννήθηκε το 1937 στην Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας και ήταν το μικρότερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. Η μάνα του στον εμφύλιο βγήκε στο βουνό και ο ίδιος στη Ρουμανία μαζί με χιλιάδες άλλα προσφυγόπουλα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Γκλαβάς, αποχαιρετώντας τον αξέχαστο συνάδελφο υπογράμμισε πως ο Λ. Π. υπήρξε ένας μαχητής της δημοσιογραφίας και των Γραμμάτων, ένας αγωνιστής της ζωής που πέρασε όλες τις πίκρες της εξορίας και τις συνέπειες του Εμφύλιου και με το μόχθο και τη φιλομάθειά του αναδείχθηκε σε έναν πνευματικό άνθρωπο.

Ετεροθαλής αδελφός με τον αξέχαστο συνάδελφο και Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Αδάμο, από μικρή κιόλας ηλικία τον ξεχώρισε το πάθος της μόρφωσης και το όνειρό του ήταν να σπουδάσει και επιστήμονας πια να επιστρέψει στην Ελλάδα και σαν επιστήμονας να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Στη Ρουμανία σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες.

Με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με βαθιά γνώση της Ελληνικής γλώσσας, νεαρός ακόμη, δούλεψε στην κρατική ραδιοφωνία της Ρουμανίας, και αργότερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ"ΦΩΝΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ".

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα δούλεψε στο "Ριζοσπάστη" καθώς επίσης στην ΕΡΑ, στον ΑΝΤ - 1, στον"Φλας 9,61" και στο "Κέρδος".

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Λ. Π. συνέχισε το λογοτεχνικό και το μεταφραστικό του έργο εκδίδοντας πάνω από είκοσι βιβλία.

Στην κηδεία του στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, παραβρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι, συναγωνιστές και φίλοι του.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στο θάνατο του Λ. Πετσίνη δήλωσε ότι "ο

Λάμπρος Πετσίνης υπήρξε λαμπρός και ως άνθρωπος και ως δημοσιογράφος. Υπήρξε μαχητής της δημοσιογραφίας αλλά κυρίως της ζωής".

Παρουσίαση βιβλίου

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι θα γίνει στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) η παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος"Που λες... στον Πειραιά" (ντοκουμέντα και αναμνήσεις) του δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Βάσος Γεωργίου, Λιάνα Κανέλλη, Μανώλης Μαθιουδάκης, Νίκος Πηγαδάς, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και ο εκπαιδευτικός Τάκης Χιουρέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο δημοσιογράφος Δημ.

Χαλιβελάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ