ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τους έπιασε

ΚΟΙΤΑ να δεις που ήρθαν οι γιορτές και γεμίσαμε πονόψυχους! Φαίνεται ότι τους πιάνει το ...πνεύμα των Χριστουγέννων. Πολιτικοί, δήμαρχοι, κανάλια, παράγοντες γενικώς το ρίξανε στη φιλανθρωπία...

***

Αστεγοι, πολύτεκνοι, άρρωστοι γίνανε ξαφνικά τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα. Μέχρι και το χέρι τους έδιναν (με τη δέουσα αποστείρωση, βέβαια).

***

Στο ποιοι φταίνε για τα χάλια αυτά και τα προβλήματα, όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, εκτός από τις γιορτινές, ουδείς μπήκε στο κόπο να αναφερθεί.

***

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ κοιμήθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Κορέας, προκειμένου να εκφράσουν κάποια διαμαρτυρία τους. Πόσο διαφορετικοί είναι από μερικούς δικούς μας βουλευτές της ...συμπολίτευσης. Αυτοί, αφού διαμαρτυρήθηκαν στους διαδρόμους για τον προϋπολογισμό, στην ψηφοφορία είχαν"αποκοιμηθεί" για να μην εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Ψήφισαν όλοι "ναι".

***

ΔΕ θα ανοίξουν τα δώρα που είναι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Νέα Δημοκρατία στη Ρηγίλλης. Οχι, δεν είναι για τους γνωστούς λόγους της εσωκομματικής κρίσης. Απλά, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη, αν δεν υπάρχουν γύρω ...πυροτεχνουργοί.

***

Ελπίζουμε ο Εβερτ να μην είναι τόσο αφελής και να πίστεψε πως το κουτάκι, που κάνει τικ τακ και του 'δωσε ο Μητσοτάκης, είναι ελβετικό ρολόι...

***

ΞΕΡΕΤΕ, απάντησε ο Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ όταν τον ρώτησαν, ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του ΔΗΚΚΙ; "Είναι", είπε, "κόμμα πατριωτικό, δημοκρατικό, προοδευτικό και λαϊκό". Γνωρίζετε μήπως κανένα κόμμα που να ...αρνείται τις παραπάνω ιδιότητες;

***

ΕΚΕΙΝΑ τα ελικόπτερα που υπόσχονταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για τα νησιά του Αιγαίου, τα θυμάστε; Ακόμα, λέει, γίνονται ...διαπραγματεύσεις για το αν θα αγοραστούν. Απ' ό,τι φαίνεται, και να τα θυμάστε εσείς, τα ξέχασαν εκείνοι που τα υποσχέθηκαν...

Το εκτυφλωτικό φως των δέντρων

Τα χιλιάδες φωτάκια στα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα, του δημάρχου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και αυτό των κυβερνητικών στην καμινάδα της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι, δεν μπορούν να κρύψουν τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο. Αντίθετα, τις φωτίζουν και τις υπογραμμίζουν πιο έντονα. Δεν μπορούν να απαλύνουν τα διαφορετικά συναισθήματα και, πολύ περισσότερο, τις διαφορετικές καταστάσεις που ζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Η φτώχεια και η εξαθλίωση, όσο περνούν τα χρόνια, χάρη και στην ακούραστη δράση των κομμάτων που διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα μας, "αγκαλιάζουν" περισσότερους και τους παρασέρνουν σε έναν εφιαλτικό χορό επιβίωσης. Οι γιορτινές μέρες είναι καλύτερα να μην έρχονται γι' αυτούς. Πονάνε πιο πολύ τέτοιες μέρες. Το χειρότερο είναι ότι δε φαίνονται στον ορίζοντα να ξεπροβάλλουν καλύτερες μέρες.

Το ψεύτικο ενδιαφέρον των διαφόρων "φιλάνθρωπων", που εξαντλούν την ευαισθησία τους σε διάφορα συσσίτια και βοηθήματα, πρώτα και κύρια για τις ανάγκες της δικής τους προσωπικής προβολής από τα κανάλια, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί οργή και αποστροφή. Ομως, ταυτόχρονα, μας πεισμώνει. Τη μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε σ' αυτόν τον κόσμο είναι ότι θα δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, για έναν κόσμο πραγματικά όμορφο, που δε θα έχει την ανάγκη την εκτυφλωτική λάμψη των γιγάντιων δέντρων για να κρύψει τη σαπίλα του.

Κριτική "εκ των υστέρων"

Σωστές είναι οι επισημάνσεις, αλλά και η αξιολόγηση των σημαντικότερων γεγονότων που κάνει ο Αν. Πεπονής, στα "Νέα", με αφορμή τον απολογισμό του 1996. Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι η μία, από τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις αφορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - ο ίδιος τα αποκαλεί "μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία για την τήρηση των όρων του Μάαστριχτ" - και η δεύτερη αφορά τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την κρίση στα Ιμια. Ειδικότερα για το τελευταίο ο Αν. Πεπονής προχωρά περισσότερο, επιρρίπτοντας ευθύνες "στους χειριστές της κρίσης", γιατί "αποδέχτηκαν την ύπαρξη διαφοράς ή εκκρεμότητας, πέρα από τη δεδομένη για τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα".

Αν δεν κάνουμε λάθος, όμως, ο Α. Πεπονής την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη και δεν αντέδρασε, παρά μόνο με ορισμένες φραστικές διαφοροποιήσεις. Η εκ των υστέρων και του ασφαλούς κριτική δεν είναι αρκετή για να εξαγνίζει και να απαλλάσσει από τις ευθύνες.

Ανήμερα

Καλά

ξεκοκαλίσαμε

ανήμερα

το διάνο,

πέσαμε

ίσια στο πουλί

- μια ταύτιση

θα κάνω-

όπως ο Κώστας

ακριβώς

πέφτει σε μας

επάνω!

Κι έπειτα, να,

και τα γλυκά,

με μέλι,

με σιρόπι,

τα τρώγαμε

και λέγαμε,

με την κοιλιά μας

τόπι,

α, τέτοια "γλύκα"

νιώσαμε

μόνον

απ' την ...Ευρώπη!

Ο οίστρος

"Κάθε πέρυσι και καλύτερα... "

"Κάθε πέρυσι και καλύτερα", λέει η λαϊκή ρήση και το περιεχόμενό της βρίσκει όλο και περισσότερο έδαφος στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων. Φέτος, στο διάστημα της γιορταστικής περιόδου που μεσολάβησε μέχρι τώρα, η κίνηση στην αγορά ήταν περισσότερο πεσμένη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου ΑΘηνών, ο τζίρος εμφανίστηκε μειωμένος περίπου κατά 25% συγκριτικά με πέρυσι. Και όχι μόνο αυτό. Ακόμη και η αναμενόμενη αναθέρμανση της κίνησης στην αγορά, σε σχέση με το πριν τις γιορτές διάστημα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ένα μεγάλο μέρος των αγορών από τους καταναλωτές πραγματοποιείται με "πλαστικό χρήμα".

Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Και πού να δείτε τι έχει να γίνει το 1997...

Βαθυστόχαστη ... εκτίμηση

"Κάποιοι βιαστικοί και ακραίοι, ίσως, πουν ότι η συνάντηση τεσσάρων από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, με την υπουργό Ανάπτυξης δείχνει το δρόμο, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και που αναζητεί υποστηρικτές. Θα ήταν βιαστικό και ίσως άδικο, γιατί επιτέλους, αν αναμασάμε διαρκώς "να γίνουν επενδύσεις και με οργανωμένο τρόπο στα Βαλκάνια", αυτοί είναι που μπορούν να τις κάνουν. Και θα ήταν βιαστικό και άδικο, ιδίως διότι όλοι γνωρίζουν πως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτός που ψηφίζει και εκλέγει κυβέρνηση δεν είναι ο κόσμος των επιχειρήσεων, αλλά, τελικά, είναι ο λαός".

Μικρή, αλλά... βαθυστόχαστη και ιδιαίτερα, με έντονα... ταξικά χαρακτηριστικά, η εκτίμηση του Απ. Αποστολόπουλου στην "Αυγή" της περασμένης Κυριακής, σχετικά με τη συνάντηση Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη και λοιπών, με τη Β. Παπανδρέου.

Δεν μπορούμε, πάντως, να αποφύγουμε τον πειρασμό ορισμένων... ενστάσεων: Πρώτον,μέχρι πότε θα παίζουν τον άχαρο ρόλο της συσκότισης του δρόμου, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα του ποιοι την υποστηρίζουν και ποιους αυτή εξυπηρετεί; Δεύτερον,ποιοι αναμασούν διαρκώς "να γίνουν επενδύσεις και με οργανωμένο τρόπο στα Βαλκάνια"; Εμείς, πάντως, δεν ξέρουμε ούτε ένα λαϊκό μαζικό φορέα, που να το έχει, ως αίτημά του.

Ισως αυτό το τελευταίο - αν ο αρθρογράφος της "Αυγής" μπορεί να δει κάτω από την τυπική έκφραση της αστικής κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας - του δώσει την αφορμή, για να βρει την απάντηση και στο ποιος, πραγματικά, εκλέγει την κυβέρνηση...

Δεν το καταλαβαίνουν;

Επεσαν τα πρώτα, ουσιαστικά, χιόνια του φετινού χειμώνα και χωρίς να έχουμε τις μέρες αυτές μια ιδιαίτερα μεγάλης έντασης κακοκαιρία, δεκάδες χωριά αποκλείστηκαν και πολλοί δρόμοι έγιναν αδιάβατοι. Και αν τυχόν, η κακοκαιρία συνεχιστεί για μερικές μέρες, είναι σίγουρο, ότι αρκετοί άνθρωποι θα κάνουν πρωτοχρονιά αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα.

Και όμως, τα φαινόμενα αυτά και να προβλεφτούν μπορούν και να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Τουλάχιστον, να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες συνέπειές τους. Οπως και αυτές των πλημμυρών, που πρόσφατα έπληξαν την περιοχή της Ξάνθης και οι πληγές που άφησαν πίσω τους παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, οι αρμόδιοι, ότι η επανάληψη αυτών των καταστάσεων κάθε χρόνο, εξαντλεί κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής και υπομονής;

Η σκληρή πραγματικότητα

Παρόλο που οι κυβερνώντες επαίρονται και δεν το κρύβουν - αν και επίσημα δεν το δηλώνουν - ότι πέτυχαν πρόσφατα "τριπλή νίκη" - ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, καθώς και ότι πέρασαν με επιτυχία από τη "μάχη" του προϋπολογισμού - ωστόσο προτιμούν να μην πολυσυζητούνται, μέσω των ΜΜΕ, τα συμπεράσματα από την αναμέτρηση με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες.

Φυσικά, δεν πρόκειται για τυχαία στάση. Πρώτο. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι από τον ηρωικό αγώνα των αγροτών εξήλθε με βαριά τραύματα και ουσιαστικά ηττημένη. Αντίθετα, οι αγρότες εξασφάλισαν τη λαϊκή συμπαράσταση και αλληλεγγύη, ο αγώνας τους καταξιώθηκε στη λαϊκή συνείδηση ως δίκαιος, ενώ είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τον "επόμενο γύρο". Η κυβέρνηση, ό,τι και αν λέει, δεν μπορεί στο εξής να τους αγνοεί και, πολύ περισσότερο, να προχωρεί ανενόχλητη στην πολιτική του ξεκληρίσματος.

Δεύτερον. Η κυβέρνηση αποφεύγει τους πανηγυρισμούς ακριβώς γιατί θέλει να επιβάλει στους αγρότες το διάλογο - απάτη, στον οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί στους αγρότες και να τους θέσει "υπό έλεγχο και κηδεμονία".

Ματαιοπονούν. Οι αγρότες, μαζί και οι εργαζόμενοι, έχουν αντιληφθεί ότι μόνο μέσα από σκληρούς, μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες, μπορούν να προστατεύσουν ό,τι τους ανήκει. Η χειραφέτηση από τους εγκάθετους του κυβερνητικού συνδικαλισμού και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του πρόσφατου μεγάλου αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται.

Θέμα ταξικής θεώρησης των εξελίξεων

Εχουν καταντήσει μονότονοι οι θλιβεροί απολογητές του "εκσυγχρονισμού", οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία για να δείξουν το θαυμασμό τους στους πρωτοπόρους της "νέας εποχής". Ετσι, ο ένας μετά τον άλλο αναγορεύουν τον Κ. Σημίτη και το πρωτοπαλίκαρό του Θ. Τσουκάτο ως "τα πρόσωπα της χρονιάς" που πέρασε. Στις "τεράστιες ικανότητές" τους αποδίδουν την "πορεία θριάμβου" και αλλεπάλληλων επιτυχιών (εκλογή από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως αντικαταστάτη του Α. Παπανδρέου, εκλογή από το συνέδριο και νίκη στις εκλογές).

Ποτέ την ιστορία δεν την έγραψαν προσωπικότητες, και μάλιστα της εμβέλειας του Κ. Σημίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζεται ο όποιος ρόλος τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστούμε στους "ανυπόκριτους θαυμαστές" του πρωθυπουργού να ρίξουν μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έτσι για να αποκτήσουν μια ιδέα για το πώς ανέβηκε ο Κ. Σημίτης στην κορυφή και ποιοι του "έστρωσαν το δρόμο".

Οσο για το ποιοι πραγματικά ήταν τα πρόσωπα της χρονιάς, θα τους προτείναμε να τους αναζητήσουν στους αγρότες των μπλόκων και τους ναυτεργάτες που κρέμονταν στους κάβους.

Είναι θέμα οπτικής - ταξικής βέβαια - θεώρησης των πραγμάτων και εξελίξεων.

"Παπαδοπούλειος" συνείδηση

"Ευελπιστώ ότι το 1997 θα κινηθούμε με συλλογική κοινωνική συνείδηση προς τον εθνικό στόχο". Ποιος το εύχεται; Η ιδιόμορφη φρασεολογία υποδηλώνει τον "συντάκτη". Πρόκειται για τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος, όταν αναφέρεται στον "εθνικό στόχο", θεωρεί ως αυτονόητο ότι αυτός είναι η μεγαλύτερη υποταγή της χώρας στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ και την Μπούντεσμπανκ. Επιθυμεί, μάλιστα, η καταστροφική αυτή πορεία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να αποτελέσει και "συλλογική κοινωνική συνείδηση".

Θλιβεροί "υπάλληλοι" των Βρυξελλών. Δεν τα κατάφεραν τόσα χρόνια να διαμορφώσουν τέτοιες ραγιάδικες συνειδήσεις και θα το κατορθώσουν τώρα, που όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει Μάαστριχτ; Η πλύση εγκεφάλου που ετοιμάζουν - μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - θα έχει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ας μην έχουν καμία αυταπάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ