ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλπικο κοινωνικό πρόσωπο

Την ένταξη απολυμένων της Π - Π σε ειδικό καθεστώς επιδότησης της ανεργίας, προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης που ξεπουλά ό,τι απέμεινε

Για οικόπεδα και παλιοσίδερα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ξεπουλήσει τον άλλοτε κολοσσό της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, την "Πειραϊκή - Πατραϊκή",προσπαθώντας παράλληλα να "ντύσει" την εγκληματική αυτή ενέργεια με ένα ψευδεπίγραφο "κοινωνικό" προσωπείο. Στην κατεύθυνση αυτή, και προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, έχει ήδη έτοιμη τροπολογία για ειδική επιδότηση ανεργίας ορισμένων από τους απολυμένους, που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο "σύσταση κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών".

Τη σχετική τροπολογία προσυπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας και αφορά απολυμένους από την Π - Π που παραμένουν άνεργοι, διαθέτουν τουλάχιστον 4.200 ένσημα και έχουν συμπληρώσει για μεν τους άνδρες το 54ο έτος της ηλικίας, για δε τις γυναίκες το 49ο έτος. Σύμφωνα με την τροπολογία οι παραπάνω θα επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ για 36 μήνες με προσαυξημένο κατά 50% το επίδομα ανεργίας, ενώ για ένα επιπλέον χρόνο ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στα ασφαλιστικά τους Ταμεία τα ένσημά τους. Τα άτομα που θα υπαχθούν στην ειδική επιδότηση ανεργίας υπολογίζονται στα 400.

Πρόκειται για ένα ακόμα αποπροσανατολιστικό κοινωνικό "τρικ", όπως αυτά που αξιοποιήθηκαν για τη συρρίκνωση και το μαρασμό και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, έτσι ώστε η κυβέρνηση να "ρίξει στάχτη στα μάτια" για την αθέτηση ακόμα και αυτής της δέσμευσής της για επαναλειτουργία των εργοστασίων της Πάτρας και της Χαλκίδας.

Εμμένοντας δογματικά στην πολιτική των εκποιήσεων, η κυβέρνηση προχωρά στον πλειστηριασμό των - αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών - περιουσιακών στοιχείων της Π - Π, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να υφίσταται ο 4ος διαγωνισμός, αφού τυπικά δεν έχει κηρυχτεί άγονος. Αλλωστε οι όροι, κάτω απ' τους οποίους προκηρύχτηκε ο 4ος διαγωνισμός, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα της επιχείρησης κομμάτι κομμάτι, προς δόξαν ξένων και ντόπιων ανταγωνιστικών συμφερόντων, που δε θέλανε την επαναλειτουργία της Π - Π ή είχαν βάλει στο "μάτι" τα αποθηκευτικά συγκροτήματα Βαρυμπόμπης - Ασπροπύργου.

ΣΟΦΤΕΞ
Κλείσιμο ή ξεπούλημα

Ενα βήμα πριν το κλείσιμο ή και το ξεπούλημα βρίσκεται η χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ, ενώ διάφορα σχετικά "σενάρια" συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη κυβερνητικών - τραπεζιτικών παραγόντων

Ενα βήμα πριν την οικονομική διάλυση, ώστε στη συνέχεια να ξεπουληθεί "κοψοχρονιά", έχουν οδηγήσει σκόπιμα κυβέρνηση και τράπεζες τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη ΣΟΦΤΕΞ.Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, με αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και τα σενάρια που "παίζουν" κινούνται από την πρόσκαιρη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων - ώστε να "τσουλήσει" η επιχείρηση ως την ιδιωτικοποίηση που έχει αποφασιστεί για μέσα στο '97 - μέχρι ακόμα και το κλείσιμο.

Σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε στην Εθνική Τράπεζα, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,του προέδρου του ΟΑΕ και της ΣΟΦΤΕΞ, Χ. Τσουδερού,καθώς και εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών, συζητήθηκε η "λύση": Να παγώσουν οι απαιτήσεις των τραπεζών μέχρι την 1η Γενάρη του '98, με προσημείωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και να αναλάβει η Εθνική να δανειοδοτήσει με 2 δισ. δρχ. τη ΣΟΦΤΕΞ. Επίσης μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα να αναλάβει χρηματοοικονομικός σύμβουλος (ενδεχόμενα η "Αλφα Φαϊνάνς" ή η ΕΤΕΒΑ) την αποτίμηση της κατάστασης της εταιρίας.

Ωστόσο δεν πάρθηκε οριστική απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή - σύμφωνα με άλλες πληροφορίες - αρκετές από τις πιστώτριες τράπεζες προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΣΟΦΤΕΞ, έχοντας προφανώς πολιτική κάλυψη, με ενδεχόμενο το κλείσιμο της εταιρίας ή την εκκαθάριση εν λειτουργία.

Τα χρέη της επιχείρησης προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 20 δισ. δραχμές ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων, που αντί να κάνουν επενδύσεις, έσπρωξαν την επιχείρηση στον τραπεζικό δανεισμό, με υπέρογκους τόκους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, το οποίο τελικά επανέφερε μετά από συνεννοήσεις με τη διοίκηση της εταιρίας. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η εταιρία κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανάκαμψη των πωλήσεων.

Στο μεταξύ πάνω από το μισό προσωπικό της επιχείρησης έχει τεθεί αυτή την περίοδο σε αναγκαστική 15ήμερη άδεια, λόγω του ότι - όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας - δεν υπήρχαν χρήματα για πρώτες ύλες, για να μπορέσει να υπάρξει παραγωγική διαδικασία.

Ταυτόχρονα - σύμφωνα με πληροφορίες - η κυβέρνηση εξετάζει, προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα, το ενδεχόμενο της μείωσης του προσωπικού κατά 1.000 άτομα (2.500 απασχολούνται συνολικά), με τη μέθοδο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, "οικειοθελών" απολύσεων, αλλά και μετατάξεων.

Ντ. ΝΤΑΒΟΥ

Απειλείται με κλείσιμο

Ο κίνδυνος κλεισίματος και ανεργίας για τους 130 εργαζόμενους της ΒΙΟΠΑΛ επισημαίνεται σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Σε διαθεσιμότητα συνεχίζουν να παραμένουν για τρεισήμισι μήνες οι 130 εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΒΙΟΠΑΛ,ενώ η επιχείρηση οδηγείται σε λουκέτο, με πρόσχημα διάφορα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας με σχετική ερώτηση στον υπουργό Γεωργίας επισημαίνουν ότι ο Νομός Μαγνησίας, από μια ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή που ήταν, μεταβάλλεται χρόνο με το χρόνο σ' ένα βιομηχανικό νεκροταφείο και τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Στην επιχείρηση ΒΙΟΠΑΛ, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, αφού βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τις 19 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 19 Νοέμβρη συνεχίζουν να είναι σε παράνομη προφορική διαθεσιμότητα από τον εργοδότη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν στον υπουργό Γεωργίας ότι είχε δεσμευτεί πως το εργοστάσιο θα λειτουργήσει μέσω των τραπεζών. Παράλληλα, ρωτούν στον υπουργό Γεωργίας "τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους".

  • Με άλλη ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας απευθύνονται στους αρμόδιους υπουργούς και ζητούν να πληροφορηθούν αν τελικά ικανοποιηθεί το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας στο Τρίκερι για διορισμό αγροφύλακα στην περιοχή τους. Το Τρίκερι έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες νησιωτικής περιοχής έκτασης 30.000 στρεμμάτων και τέσσερα νησιά (Παλαιά Τρίκερι, Αλατάς, Πρασούδα και Μικρά).
Αγανακτισμένοι δασοπυροσβέστες

Ανάστατοι και αγανακτισμένοι είναι οι περίπου 90 εποχιακοί δασοπυροσβέστες της Κέρκυρας,γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα την άδεια, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ούτε γιορτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση πληρωμής των εποχιακών δασοπυροσβεστών αφορά όλη την Ελλάδα. Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους δασοπυροσβέστες και απαιτεί την άμεση πληρωμή τους.

"Μαύρη" εργασία στο ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ

Απολύθηκαν ανασφάλιστες καθαρίστριες από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, επειδή ζήτησαν τα δικαιώματά τους

ΧΙΟΣ (Ανταπόκριση). -

Απολύθηκαν επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν στον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα,τη "μαύρη εργασία" που επικρατεί στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.Ο λόγος για τις καθαρίστριες του νοσοκομείου, οι οποίες εξάλλου ποτέ δεν είχαν προσληφθεί μόνιμα και νόμιμα. Κι αυτό γιατί, με πρόσχημα τις ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το ΔΣ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει χρήματα από δωρεές και να προσλάβει καθαρίστριες με 100.000 δραχμές μηνιαίως, χωρίς να έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, αντί να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική και αντί άλλης διεκδίκησης!

Ομως το "ποτήρι ξεχείλισε" και οι εργάτριες ζήτησαν ασφάλιση, νόμιμη αμοιβή, πληρωμή υπερωριών, επιδόματα κλπ. Η επιχείρηση αντέδρασε ακαριαία, απολύοντας τις εργαζόμενες. Μάλιστα προκλητικότατα ο πρόεδρος του ΔΣ και μέλος της ΝΕ Χίου του ΠΑΣΟΚ, Π. Καμίτσης,δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ", που κατήγγειλε το γεγονός, ότι οι εργάτριες απολύθηκαν γιατί αθέτησαν τη "συμφωνία κυρίων" που είχε γίνει μεταξύ ΔΣ και ιδίων για την παράνομη εργασία που προσέφεραν!!! Ο ίδιος, μάλιστα, μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για τα νέα σοσιαλιστικά ήθη... ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να παρανομεί, ότι τον ενδιαφέρει η καθαριότητα του Νοσοκομείου και όχι οι εργασιακές σχέσεις και ότι στο κάτω κάτω αυτά είναι θέματα γραφειοκρατίας...

Ο νομάρχης, πάντως, υποσχέθηκε άμεση επέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί και άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας. Οσο για προσλήψεις στο νοσοκομείο "έχει ο Θεός"...

Χωρίς επίδομα ανεργίας

Αγνωστο είναι πότε θα πάρουν το επίδομα ανεργίας οι 150 εποχιακοί άνεργοι της Πάτμου

"Μαύρες" γιορτές, χωρίς δραχμή στην τσέπη περνούν οι 150 εποχιακοί άνεργοι του ακριτικού νησιού Πάτμου, που μέχρι στιγμής, δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα ανεργίας, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα το πάρουν. Στο νησί και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των εργαζομένων, δεν υπάρχει γραφείο του ΟΑΕΔ και η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας γίνεται από το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ. Ωστόσο, αυτό έκλεισε από τις 20 Δεκέμβρη, με άγνωστη ημερομηνία επαναλειτουργίας...

Την έντονη διαμαρτυρία της, για τη μη καταβολή του επιδόματος στους 150 ανέργους, αλλά και για την εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί στο νησί, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει: "Η Πάτμος αν και είναι ένα μικρό ακριτικό νησί, κατατάσσεται στους πρωτοπόρους σε ό,τι αφορά τις φοροδοτικές υποχρεώσεις της. Σε ό,τι αφορά δε τις υποχρεώσεις και τις παροχές του κράτους προς το νησί, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις".

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "στον τομέα της υγείας, το Κέντρο Υγείας Πάτμου είναι μόνο στα χαρτιά, ενώ τα ελικόπτερα παντός καιρού, όνειρα και υποσχέσεις μιας δεκαετίας". Στις συγκοινωνίες, ειδικά το χειμώνα, η κατάσταση είναι τραγική και τα έργα υποδομής μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Τέλος, επισημαίνει πως μόνο με αντίσταση και αντεπίθεση σε αυτές τις πολιτικές είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ