ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
"Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Φιντέλ Κάστρο"

Η Κιρό, που κέρδισε τα 800μ., αφιέρωσε τη νίκη της στον μεγάλο ηγέτη της Κούβας. Ο Ρίντελ για τέταρτη φορά "χρυσός" στο δίσκο

H Κουβανέζα δρομέας Αννα Φιντέλιο Κιρό και ο Γερμανός δισκοβόλος Λαρς Ρίντελ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου.

Η Κιρό στα 34 της χρόνια απέδειξε περίτρανα ότι "βαστάει γερά" ακόμη, αφού πρώτευσε στα 800μ. με χρόνο 1.57.14.

Τρέχοντας προσεκτικά τον πρώτο γύρο και φουλάροντας τις μηχανές στο δεύτερο τετρακοσάρι δε δυσκολεύτηκε να πάρει το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρωσίδα Αφανάσιεβα (1.57.56) και στην τρίτη τη θρυλική Μαρία Μούτολα από τη Μοζαμβίκη με 1.57.59.

"Αφιερώνω το μετάλλιο στον Φιντέλ Κάστρο που τον έχω σαν πατέρα μου. Μετά τις επιτυχίες του Σοτομαγιόρ και του Κεσάδα δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορούσα να ικανοποιήσω τις προσδοκίες του Ελ Κομαντάντε και του λαού της Κούβας. Ολη τη νύχτα σκεφτόμουν το μεγάλο καθήκον μου και δεν μπορούσα να κοιμηθώ", ήταν τα πρώτα λόγια της Κουβανέζας αθλήτριας που επισήμανε ότι το μόνο αναβολικό που χρησιμοποιεί είναι η μεγάλη της καρδιά.

Καρέ χρυσών για τον Ρίντελ

Ρουτίνα για άλλη μια φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτέλεσε η δισκοβολία για τον Γερμανό Ρίντελ, που κέρδισε την Κυριακή τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο του.

Ο Ρίντελ με καλύτερη βολή στα 68.54 δε δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να πάρει το χρυσό και στην Αθήνα.

"Είμαι πανευτυχής που τα κατάφερα, γιατί αυτή τη φορά δεν ήμουν 100% σίγουρος ότι θα κέρδιζα", τόνισε μετά την επιτυχία του ο Γερμανός δισκοβόλος.

Εκπληξη Χόγκλαντ

Αγώνα μπαράζ χρειάστηκε ο τελικός του ύψους γυναικών προκειμένου να αναδειχτεί η νικήτρια, αφού τρεις άλτριες βρέθηκαν ισόπαλες στο 1.96 ενώ απέτυχαν στο 1.99.

Η τυχερή αυτής της διαδικασίας αναδείχτηκε η Νορβηγίδα Χάνε Χόγκλαντ, η μόνη που στο μπαράζ πέρασε το 1.99 σημειώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα της. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν η Ρωσίδα Καλιτούρινα και η Ουκρανή Μπαμπάκοβα.

Στις σκυταλοδρομίες των 4χ100 οι Καναδοί με αρχηγό τον Ντόνοβαν Μπέιλι έκλεψαν την παράσταση αφού απόντων και των Αμερικανών έκαναν ό,τι ήθελαν στην κούρσα και δε δυσκολεύτηκαν να πάρουν το χρυσό. Στις γυναίκες οι Αμερικανίδες κατάφεραν να διασώσουν την τιμή των ανδρών αφού πρώτευσαν με χρόνο 41.17.

Στα 4χ400 των γυναικών η Γερμανία έκανε τη μεγάλη έκπληξη αφού η Μπρόγερ τρέχοντας στην τελευταία αλλαγή κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση "βγαίνοντας" κυριολεκτικά από το πουθενά.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών οι ΗΠΑ πήραν τη ρεβάνς για την ατυχία τους στα 4χ100 αφού πρώτευσαν με τον καλύτερο φετινό χρόνο στον κόσμο με 2. 56.47.

Οταν αποφάσισε να ανοίξει εφτά γύρους πριν από το τέλος τότε πλέον ουσιαστικά τελείωσε η μάχη των 5.000μ. Ο λόγος για τον Κενυάτη Ντανιέλ Κόμεν που έδωσε στη χώρα του και αυτό το χρυσό μετάλλιο στις μεγάλες αποστάσεις, ενώ άφησε στη δεύτερη θέση τον Μαροκινό Μπουλάμι και τρίτο τον Κενυάτη Νιαρίκι.

Στον αντίστοιχο αγώνισμα στις γυναίκες η Ρουμάνα Σάμπο πρώτευσε με 14.57.68. και ακολούθησαν η Αυστραλέζα Στόουν και η Γερμανίδα Νταμάσκε.

Οι κορυφαίοι της κλασικής διαδρομής

Στο μαραθώνιο των γυναικών η Γιαπωνέζα Σουζούκι ήταν η πρώτη που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο σημειώνοντας χρόνο 2.29.48, ενώ δεύτερη ήταν η Πορτογαλέζα Μασάδο με 2.31.12. Από τις 71 αθλήτριες που ξεκίνησαν τερμάτισαν τελικά 54.

Στους άνδρες είχαμε ισπανική κυριαρχία στις δυο πρώτες θέσεις του βάθρου. Πρώτος τερμάτισε ο Αντον με 2.13.16 και ακολούθησε ο συμπατριώτης του Φιτς με 2.13.21. Από τους 111 αθλητές που ξεκίνησαν κατάφεραν να τερματίσουν οι 70.

ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ
"Ασήμωσε" την Ελλάδα

Υστερα από συγκλονιστικό αγώνα, η Ροδίτισσα ήταν 2η στο μήκος με 6.94, πίσω από την Ρωσίδα Γκάλκινα (7.05)

Η Νίκη Ξάνθου ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια από ελληνικής πλευράς στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το όμορφο κορίτσι από τη Ρόδο ήταν δεύτερη στο μεγάλο τελικό του μήκους και χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Σε ένα συγκλονιστικό αγώνα, η Νίκη με μεγάλο πάθος από την αρχή έδωσε ό,τι είχε μέσα της και νίκησε τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Της ξέφυγε μόνο η Ρωσίδα Λουντμίλα Γκάλκινα. Η Νίκη ξεκίνησε τον αγώνα με ένα άλμα πολύ καλό, το οποίο όμως ήταν άκυρο. Λίγο νωρίτερα είχε δει μια από τις βασικές της αντιπάλους, την Νιγηριανή Κιόμα Αζίνουα, να αποχωρεί τραυματισμένη (έπαθε σοβαρή θλάση) μετά το πρώτο της άλμα και ενώ στον προκριματικό της Πέμπτης είχε την καλύτερη επίδοση, 7.01, από τις φιναλίστ.

Η Ιταλίδα Φιόνα Μέι, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Γκέτεμποργκ το 1995 και "ασημένια" πέρσι στην Ατλάντα, πέρασε πρώτη με 6.91 αλλά δεν έμεινε για πολύ εκεί. Η Ξάνθου αφού εξασφάλισε την είσοδό της στην οκτάδα με το δεύτερό της άλμα (6.69), στην τρίτη προσπάθεια έκανε το μεγάλο άλμα (6.93) και πέρασε πρώτη μετά τις 3 προσπάθειες. Η Αμερικανίδα (παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1987 στη Ρώμη και το 1991 στο Τόκιο) Τζάκι Τζόινερ - Κέρσι, που πέρσι στην Ατλάντα "έκλεψε" το χάλκινο μετάλλιο στην τελευταία της προσπάθεια από την Ελληνίδα αθλήτρια, αυτή τη φορά δεν μπορούσε να την ξεπεράσει. Την πλάτη της όμως είδε και η επίσης δις παγκόσμια πρωταθλήτρια (1983 Ελσίνκι, 1993 Στουτγκάρδη) Γερμανίδα Χάικε Ντρέσλερ, αλλά και η επίσης συμπατριώτισσά της Σούζαν Τίντκε. Νωρίτερα είχε μείνει εκτός αγώνα και η πολλά υποσχόμενη Μάριον Τζόουνς "χρυσή" στα 100 μ.

Εξαίρεση η Γκάλκινα που χάρισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο στη Ρωσία με επίδοση 7.05. Η Νίκη προσπάθησε να την ξεπεράσει, βελτίωσε κατά ένα πόντο την επίδοσή της, 6.94, στην 4η προσπάθεια αλλά δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω. Ξάνθου: "Αξιζα το μετάλλιο"

"Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει γίνει. Νομίζω πως άξιζα να πάρω και εγώ ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Οταν ξεκινούσα το στίβο, δεν μπορούσα να φανταστώ κάποτε ότι θα έφτανα στο σημείο να πάρω μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα", τόνισε πανευτυχής ο Ροδίτισσα για να συμπληρώσει: "Το μετάλλιο είναι και θέμα τύχης, αφού πολλές φορές φτάνεις κοντά, αλλά δεν τα καταφέρνεις. Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση και νομίζω ότι ο ελληνικός στίβος έχει πολύ καλό μέλλον". Οσον αφορά τη συνέχεια της καριέρας της δηλώνει: "Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου το 2004 στην Αθήνα αν με το καλό πάρουμε την Ολυμπιάδα, την οποία πιστεύω πως αξίζουμε".

Ο Γερμανός παγκγόσμιος πρωταθλητής Ρίντελ ρίχνει τον δίσκο για το 4ο

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής Ρίντελ ρίχνει το δίσκο για το 4ο συνεχές χρυσό μετάλλιό του

Αποδοκιμάστηκε ο Νεμπιόλο

Ο Πρίμο Νεμπιόλο "πλήρωσε" με τις αποδοκιμασίες του κόσμου την προσπάθεια υπονόμευσης του ΑΘΗΝΑ '97. Ο Ιταλός πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑΦ) ενοχλήθηκε έντονα από τα "γιούχα" του κοινού στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια της απονομής στους νικητές του μαραθωνίου και έτσι προέβη σε μια σειρά ενέργειες που κάθε άλλο παρά αρμόζουν στο ρόλο του. Συγκεκριμένα: Ο "ντόκτορ" δεν κατέβηκε - όπως όριζε το πρωτόκολλο - στον αγωνιστικό χώρο για την εκδήλωση παραλαβής - παράδοσης της σημαίας της ΙΑΑΦ από την Αθήνα στη Σεβίλλη και στη θέση του παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ούγγρος Ιστβαν Γκιουλάι. Στη συνέχεια ο Ιταλός παράγοντας αρνήθηκε να χαιρετήσει την Α. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ενώ είχε έντονη συζήτηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ, όπως και όλα τα μέλη της (πλην του Κροάτη Τάκατς) δεν ήταν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Α. Φούρας στις εγκαταστάσεις του τένις στο Ολυμπιακό Στάδιο μετά τη λήξη του πρωταθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Νεμπιόλο δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται τις αποδοκιμασίες του κόσμου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μια από τα ίδια είχαμε και στο προηγούμενο πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ και το είχε... εισπράξει από τους Σουηδούς φιλάθλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ