Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΥ
"Ασήμωσε" την Ελλάδα

Υστερα από συγκλονιστικό αγώνα, η Ροδίτισσα ήταν 2η στο μήκος με 6.94, πίσω από την Ρωσίδα Γκάλκινα (7.05)

Η Νίκη Ξάνθου ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια από ελληνικής πλευράς στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το όμορφο κορίτσι από τη Ρόδο ήταν δεύτερη στο μεγάλο τελικό του μήκους και χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Σε ένα συγκλονιστικό αγώνα, η Νίκη με μεγάλο πάθος από την αρχή έδωσε ό,τι είχε μέσα της και νίκησε τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Της ξέφυγε μόνο η Ρωσίδα Λουντμίλα Γκάλκινα. Η Νίκη ξεκίνησε τον αγώνα με ένα άλμα πολύ καλό, το οποίο όμως ήταν άκυρο. Λίγο νωρίτερα είχε δει μια από τις βασικές της αντιπάλους, την Νιγηριανή Κιόμα Αζίνουα, να αποχωρεί τραυματισμένη (έπαθε σοβαρή θλάση) μετά το πρώτο της άλμα και ενώ στον προκριματικό της Πέμπτης είχε την καλύτερη επίδοση, 7.01, από τις φιναλίστ.

Η Ιταλίδα Φιόνα Μέι, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Γκέτεμποργκ το 1995 και "ασημένια" πέρσι στην Ατλάντα, πέρασε πρώτη με 6.91 αλλά δεν έμεινε για πολύ εκεί. Η Ξάνθου αφού εξασφάλισε την είσοδό της στην οκτάδα με το δεύτερό της άλμα (6.69), στην τρίτη προσπάθεια έκανε το μεγάλο άλμα (6.93) και πέρασε πρώτη μετά τις 3 προσπάθειες. Η Αμερικανίδα (παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1987 στη Ρώμη και το 1991 στο Τόκιο) Τζάκι Τζόινερ - Κέρσι, που πέρσι στην Ατλάντα "έκλεψε" το χάλκινο μετάλλιο στην τελευταία της προσπάθεια από την Ελληνίδα αθλήτρια, αυτή τη φορά δεν μπορούσε να την ξεπεράσει. Την πλάτη της όμως είδε και η επίσης δις παγκόσμια πρωταθλήτρια (1983 Ελσίνκι, 1993 Στουτγκάρδη) Γερμανίδα Χάικε Ντρέσλερ, αλλά και η επίσης συμπατριώτισσά της Σούζαν Τίντκε. Νωρίτερα είχε μείνει εκτός αγώνα και η πολλά υποσχόμενη Μάριον Τζόουνς "χρυσή" στα 100 μ.

Εξαίρεση η Γκάλκινα που χάρισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο στη Ρωσία με επίδοση 7.05. Η Νίκη προσπάθησε να την ξεπεράσει, βελτίωσε κατά ένα πόντο την επίδοσή της, 6.94, στην 4η προσπάθεια αλλά δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω. Ξάνθου: "Αξιζα το μετάλλιο"

"Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει γίνει. Νομίζω πως άξιζα να πάρω και εγώ ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Οταν ξεκινούσα το στίβο, δεν μπορούσα να φανταστώ κάποτε ότι θα έφτανα στο σημείο να πάρω μετάλλιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα", τόνισε πανευτυχής ο Ροδίτισσα για να συμπληρώσει: "Το μετάλλιο είναι και θέμα τύχης, αφού πολλές φορές φτάνεις κοντά, αλλά δεν τα καταφέρνεις. Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση και νομίζω ότι ο ελληνικός στίβος έχει πολύ καλό μέλλον". Οσον αφορά τη συνέχεια της καριέρας της δηλώνει: "Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου το 2004 στην Αθήνα αν με το καλό πάρουμε την Ολυμπιάδα, την οποία πιστεύω πως αξίζουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ