ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το Παρ/μα Χανίων ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ.
  • Το Παρ/μα Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Ν. Χαλκηδόνας.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ - ΟΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας 35.000 δρχ.
  • Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΙΤΣΑΞΗΣ 10.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Μαδύτου Ν. Φιλαδέλφειας, πιστεύοντας ότι το "Σπίτι του Λαού" πάλι με κόκκινα μεροκάματα θα ξαναγίνει.
  • Ο Κ. του Μ. 10.000 δρχ. δεύτερη δόση.
  • Σ. Γ. συνδικαλιστής, 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χιλιαδούς Βόλου.
  • Γ. Α. 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, στη μνήμη της αγωνίστριας Αγγελικής Κωνσταντινίδη.
  • Οι ΕΥΗ και ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του συν. αντιστασιακού Χαράλαμπου Παυλή, θείου τους.
  • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη του γιου της Κων/νου Κολοβού, που συμπληρώνονται έξι μήνες από τον θάνατό του, του συζύγου της Σπύρου Κολοβού και των κουνιάδων της Αναστάσιου και Φώτη Κολοβού.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη της αδελφής του Ελπίδας Παπαδημητρίου.
  • Το Παρ/μα Οικοδόμων Βύρωνα - Καισαριανής - Γούβας - Παγκρατίου 50.000 δρχ.
  • Το Παρ/μα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ.
  • Η ΛΟΥΛΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ 6.000 δρχ., στη μνήμη της μητέρας της Στέλλας Παπαμιχαήλ και του σ. Περικλή Αλτσιτσιάδη, ακέραιου κομμουνιστή.
  • Ανώτατος δικαστής 50.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών.
  • Ο Λ. Τ. 10.000 δρχ.
  • Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΡΩΝΟΥ 15.000 δρχ. δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.
  • Ο Ι. ΜΥΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, νεοεκλεγείς δήμαρχος Αιγάλεω, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κ. Αιγάλεω.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω, στη μνήμη του Μίμη Παπαχριστοφίλου και των 180 νεκρών αντιστασιακών αγωνιστών των Γαργαλιάνων.
  • Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΕΤΖΗΣΑΜΗΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Κερατσινίου, στη μνήμη των αδελφών του Γιάννη και Αντώνη, καθώς και όλων των αγωνιστών που έπεσαν για την πατρίδα και το σοσιαλισμό.
  • Α ΕΛΜΕ Αθήνας 20.000 δρχ., συμβολικό ποσό για τη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ και για την επιστημονική τους αξία, ως ερευνητικό υλικό και ιστορικό ντοκουμέντο του κινήματος των εργαζομένων της χώρας μας.
  • Η Ε. Λ. 35.000 δρχ., 3η δόση.
  • Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Μετάλλου 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Πάτρας.
  • Οι ΒΑΡΒΑΡΑ και ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 20.000 δρχ., για τη διάσωση του πολύτιμου ιστορικού αρχείου.
  • Η ΖΑΦΕΙΡΩ ΑΝΔΡΕΟΥ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Ετεροδημοτών, στη μνήμη του αγαπημένου της συντρόφου Ανδρέα.
  • Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Υμηττού - Ηλιούπολης - Δάφνης 20.000 δρχ. ελάχιστη προσφορά.
  • Ο σ. Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ 5.000 δρχ. από την πενιχρή του σύνταξη, μέσω ΚΟΒ Ν. Ζωής.
  • Οι ΑΝΝΑ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα, στη μνήμη των γονιών τους και του αδελφού τους Σούλη.
  • Μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων: ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ 30.000 δρχ. ΚΑΤΙΝΑ ΚΟΡΩΝΕΛΟΥ 20.000 δρχ.
  • Ο ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 15.000 δρχ.
  • Μέσω της ΚΟ Πρέβεζας: Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας 100.000 δρχ. Σωματείο Εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 100.000 δρχ. Αγροτικός Συνεταιρισμός Πωλήσεων Κηπευτικών και Δενδροκομικών Προϊόντων 50.000 δρχ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ συνδικαλιστής - ελαιοχρωματιστής 60.000 δρχ. Το ψηφοδέλτιο της "Νομ. Αγωνιστικής Συνεργασίας" διοργάνωσε γλέντι στην ταβέρνα του σ. Πάνου Βάσιου στο χωριό Κρανιά. Τα κέρδη του σ. Πάνου απ' το γλέντι μαζί με άλλες προσφορές, ύψους 100.000 δρχ., προσφέρονται στην οικ. εξόρμηση.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΤΗΣ, λογοτέχνης, 60.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών.
  • Ο ΗΛΙΑΣ ΣΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 50.000 δρχ., δεύτερη δόση μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών, στη μνήμη της γυναίκας του Γεωργίας και των αγωνιστών της ΕΑ και μαχητών του ΣΔΕ του χωριού Παλαιόβραχος Φθιώτιδας.
  • Μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ: Οι κόρες του ΑΓΚΟΠ ΓΚΕΡΕΚΜΕΤΣΙΑΝ 5.000 δρχ. ΣΙΜΟΣ ΚΑΛΑΤΖΙΑΝ 25.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο Τ. Σ., φίλος του Κόμματος, 35.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών και για ν' ακούγεται πάντα η άλλη φωνή.
  • Οι ΑΝΕΖΑ και ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΛΑΜΑΡΗ 30.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών τους Ιωάννη και Καλλιόπης.
  • Μέσω ΚΟΒ Χαλκίδας: Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χαλκίδας 10.000 δρχ. Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ 35.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Μαρίας Χατζηγιάννη. Η σύζυγος και τα παιδιά του σ. ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ 20.000 δρχ.
  • Οι ΒΑΣΙΛΗΣ και ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΓΚΙΣΟΓΛΟΥ 50.000 δρχ. δεύτερη δόση.
  • Το Παρ/μα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ.
  • Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και η σύζυγός του ΒΕΝΕΤΙΑ το γένος Αναστασάκου 100.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μεγαλόπολης.
  • Οι ΜΙΧΑΛΗΣ και ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, αντιστασιακοί, 50.000 δρχ. δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Γκύζη, στη μνήμη των γονιών τους Δημήτρη και Ειρήνης Πέτρογλου και του αδελφού τους Νικολάου Πέτρογλου.
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

Η χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος γίνεται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο συζητήσεων και διαξιφισμών, με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί αναστολής της δίωξης των πολιτικών προσώπων για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πολλά τα ερωτηματικά για τους στόχους της κίνησης αυτής, αφού ηχούν ακόμα στα αυτιά των Ελλήνων πολιτών οι ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν και ψήφιζαν τις παραπομπές. Εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος: Και τι μεσολάβησε από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα;

Επιχειρήθηκε να δοθούν διάφορες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Κοινός τόπος των απαντήσεων ήταν η αναγκαιότητα της υπεράσπισης της πολιτικής ομαλότητας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, ενόψει κρίσιμων προβλημάτων που απαιτούν ευρύτερες συμφωνίες. Οχι μόνο ο ελάχιστος χρόνος που μεσολάβησε από τις αποφάσεις για τις παραπομπές, αλλά και η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ καθιστούν ανυπόστατη αυτή την επιχειρηματολογία. Οσο για το επιχείρημα ότι οι παραπομπές αποφασίστηκαν με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών που τότε λειτούργησαν υπό τη δικαστική ιδιότητα που τους παρέχει ο νόμος, ενώ τώρα καλούνται να αποφασίσουν με την πολιτική τους ιδιότητα, μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλεί.

***

Ολοι γνωρίζουν, και πολύ περισσότερο αυτοί που τα λένε, ότι οι επίσημες δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές προθέσεις και τους πραγματικούς στόχους που υποκρύπτονται. Αυτό που προβάλλει σαν πιθανότερο συμπέρασμα, είναι ο πολιτικός συμψηφισμός που επιχειρείται μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενας συμψηφισμός με τις παραπομπές για τις υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης και των υποκλοπών, το καλοκαίρι του 1989. Ενας συμψηφισμός που σέρνει το πολιτικό σύστημα στο χαμηλότερο σημείο του, στο όνομα μάλιστα της διάσωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του.

Η ανάγκη της διατεταγμένης και συντεταγμένης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού σε όλες τις εκδοχές της απαιτεί την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των δυο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, που εκ περιτροπής νέμονται την κυβερνητική εξουσία. Η ανάγνωση των μηνυμάτων για τη νέα χρονιά επιβεβαιώνει αυτή την ανάγκη και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία τη συμμερίζονται. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία από τις βασικές επιλογές, είτε αφορούν στην οικονομική πολιτική, είτε στην εξωτερική πολιτική, όπου να μην διαπιστώνεται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, "συναίνεση". Οι μοναδικές μεταξύ τους διαφορές αφορούν στην ικανότητα του ενός ή του άλλου στη διαχείριση αυτής της πολιτικής.

Προς την αιτούμενη από εξωγενείς και εγχώριους παράγοντες "συναίνεση" κινούνται, ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις. Αυτή, εξάλλου, είναι και η δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή και χωρίς κραδασμούς συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ακόμα και αν θα χρειαστούν ανακατατάξεις στα πολιτικά κόμματα. Η συνέχιση της πολιτικής αυτής είναι ο μοναδικός απαράβατος όρος, που επιβάλλεται στο πολιτικό παιχνίδι. Η "αξιοπιστία", η "φερεγγυότητα", η "ομαλότητα" είναι όροι κενοί περιεχομένου για το παιχνίδι αυτό, πολύ περισσότερο, όταν χρησιμοποιούνται από τους κατ' εξοχήν αναξιόπιστους και αφερέγγυους.

Η πολιτική της λιτότητας, η αδιαμαρτύρητη εκχώρηση όλων των δικαιωμάτων χάραξης και ελέγχου της οικονομικής πολιτικής στα κοινοτικά κέντρα, ο εγκλωβισμός των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στην κηδεμονία "συμμάχων" και "εταίρων", αποτελούν την κοινή πολιτική "εναγόντων" και "εναγομένων".

***

Για τον Ελληνα εργαζόμενο, για τον Ελληνα πολίτη, πίσω από τη "σκόνη" που σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες για το θέμα της αναστολής των διώξεων στις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των τηλεφωνικών υποκλοπών, υπάρχουν τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα, που αφορούν στις ανάγκες της καθημερινής μάχης για την επιβίωση, το μέλλον των παιδιών του, το μέλλον του τόπου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα είναι το ίδιο σκληρές και ίσως σκληρότερες, όταν η "σκόνη" θα κατακαθίσει. Κανένα τέχνασμα, όπως κι αυτό, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε τα ερωτήματα, ούτε τις απαντήσεις.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία από τις βασικές επιλογές, είτε αφορούν στην οικονομική πολιτική, είτε στην εξωτερική πολιτική που να μην υπάρχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό "συναίνεση"

ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και την παραχώρηση "ανταλλαγμάτων" προς την Τουρκία, είχαν αποφασίσει το 1964 οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, όπως προκύπτει από τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (σελίδα 9).

ΘΥΜΑΤΑ επιχειρηματικών ...παιχνιδιών είναι οι 120 εργαζόμενοι της ΓΕΔΥ που απολύθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει αναλάβει έργα από τη ΔΕΗ, με την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας (σελίδα 16).

ΤΟ ΘΕΜΑ των απλήρωτων εργαζομένων της ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η ασυδοσία του εργοδότη καλύφθηκε με δικαστική απόφαση (σελίδα 17)."ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων", λένε τα παιδιά της "Διάβασης", ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η μεθαδόνη δεν αποτελεί θεραπευτική πρόταση (σελίδα 13)..

ΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, προσπαθεί η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας να κρατήσει μυστικά τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα καινούρια λεωφορεία. Δυσμενής μετάθεση οδηγού και μάλιστα με την ανυπόστατη κατηγορία ότι διέρρευσε πληροφορίες στον Τύπο (σελίδα 21).

ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ της ορεινής Ροδόπης, τους κατοίκους των χωριών της Κοινότητας Κέχρου, επισκέφτηκε τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ