ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Στη μνήμη των γονιών τους ΝΙΚΟΥ και ΑΛΤΑΝΑ ΔΡΟΥΚΑΛΗ,ο γιος και η νύφη τους 20.000 δρχ.
  • ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΟΥ 50.000 δρχ., δεύτερη ισόποση δόση στη μνήμη των συναδέλφων Τριατατικών και συν. Θανάση Παπαναστασίου, Θύμιου Δρόλαπα. Τρύφωνα Κούστα, Ηρώς Παπαδοπούλου και άλλων, μέσω ΚΟΒ Αγιου Νικολάου Αχαρνών.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΚΑΝΙΩΤΗΣ 60.000 δρχ.
  • Οι ΦΩΤΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΑΚΟΥ 50.000 δρχ. δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.
  • Οι ΛΕΛΑ και ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γκύζη, στη μνήμη των γονιών τους και του αδελφού τους Γιώργου Κωνσταντινίδη, που πέθανε από τις κακουχίες πολύχρονης φυλάκισης στα κάτεργα του Γεντί - Κουλέ, Κέρκυρας και Αμφισσας.
  • Μέσω ΚΟΒ Ναυπάκτου: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ 100.000 δρχ., στη μνήμη της μητέρας του Ελένης. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ 50.000 δρχ., στη μνήμη των κομ/των αγωνιστών της ΕΑ και του ΣΔΕ, Νίκου Σίνη και Θανάση Πατσαούρα. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΑΣ αντιστασιακός, 5.000 δρχ.
  • Ο ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΜΠΙΡΗΣ, αγρότης από την Κοζάνη,50.000 δρχ, μέσω ΝΟ Κοζάνης.
  • Μέσω ΚΟΒ Λιβαδειάς: το παρ/μα ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ. ΕΛΜΕ Βοιωτίας 20.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Α. Μαρουσιού, αντιστασιακοί ΠΕΑΕΑ Παρ/τος Μαρουσιού: ΤΣΙΠΝΗΣ Θ. 10.000 δρχ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑ+ΔΚΙΤΗΣ 5.000 δρχ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 5.000 δρχ. ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΥ 5.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της Γιώργου Κουμούτσου, στελέχους του ΕΑΜ και ΚΚΕ.
  • Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΕΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών του και της αδελφής του που εκτελέστηκαν το 1948 στον Ταφυγετο.
  • Ο ΚΟΛΙΑΣ Γ.,αντιστασιακός από την Κάρυστο, 10.000 δρχ. ως πρώτη δόση.
  • Η Σ. Γ.,φίλη του Κόμματος από την Κάρυστο, 10.000 δρχ.
  • Ο ΣΕΡΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη των συγχωριανών του αγωνιστών συντρόφων που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Κερατσινίου, στη μνήμη του πατέρα της Δρακούλη Οικονομάκου και του θείου της.
  • Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ 5.000 δρχ., ως δεύτερη δόση.
  • Ο ΠΑΡΛΑΠΑΝΟΣ ΜΑΡΚΟΣ 5.000 δρχ.
  • Μέσω της ΚΟ Κορυδαλλού: ΛΑΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 5.000 δρχ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ 10.000 δρχ. ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 5.000 δρχ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2.000 δρχ. ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 5.000 δρχ. ΜΑΣΤΟΡΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 4.500 δρχ. ΣΤΕΚΟΥΛΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 5.000 δρχ. ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 50.000 δρχ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 10.000 δρχ. ΛΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13.500 δρχ. ΛΩΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 5.000 δρχ.
  • ΗΡΑΚΛΑΚΙΑΣ ΦΡΑΤΖΟΛΑΣ,φίλος του ΚΚΕ, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Α. Πλάτωνα.
  • ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΥΡΒΙΣΙΑΝΟΥ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βάθης Αγ. Παύλου, στη μνήμη του συντεόφου της Ντίνου Κουρβισιανού και των αδελφών της Θόδωρου, αντιστασιακού και Γιώργου που εκτελέστηκε το Δεκέμβρη του '43, μαζί με τον Θόδωρο Ζώρα και τον Σάκη Κορφιάτη.
  • Μέσω ΚΟ Πτολεμαφιδας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΚΙΔΗΣ 14.000 δρχ. και ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη των συγχωριανών τους αγωνιστών της ΕΑ.
  • Μέσω ΝΕ Καστοριάς, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Αργους Ορεστικού 20.000 δρχ.
  • Φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από τα Πάνω Σφαγεία: Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ 10.000 δρχ. Λ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ 10.000 δρχ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ 5.000 δρχ. Σ. ΓΟΝΑΤΙΔΗΣ 5.000 δρχ. Α. ΠΑΝΙΔΟΥ 30.000 δρχ. ΦΟΥΝΤΗΣ 5.000 δρχ. Γ. ΠΟΜΕΝΙΔΗΣ 5.000 δρχ. Α. ΠΟΛΥΔΟΥΛΗΣ 4.000 δρχ. ΝΙΖΑΝΙΔΟΥ 1.000 δρχ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ 1.000 δρχ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ 1.000 δρχ. Επίσης τα παιδιά των Πάνω Σφαγείων από τα χρήματα που μάζεψαν από τα κάλαντα των Χριστουγέννων πρόσφεραν 10.000 δρχ., και ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών αδελφών του Γιώργου και Πέτρου.
  • Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω.
  • Ο ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 10.000 δρχ., στη μνήμη των γονέων και των αδελφών τους.
  • Από τη Μυτιλήνη πρόσφεραν: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΟΥΣΑΜΛΗ 50.000 δρχ., στη μνήμη των Γεωργίου Λυμπέρη, Προκοπίου Σουσαμλή, Γρηγορίου Εμβάλωμα και Βασιλικής Βέτσικα. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΣΗΣ 20.000 δρχ., ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕ+ΔΚΙΜΠΕΚΗΣ 25.000 δρχ., στη μνήμη του Γιάννη Κυπαρίση. Αντιστασιακοί του Παρ/τος ΠΕΑΕΑ Μυτιλήνης 10.000 δρχ. ΑΝΕΣΤΗΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ 10.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της περιοχής Βατούσας. ΜΑΡΙΝΟΣ ΕΛΑΙΟΦΙΛΟΣ 5.000 δρχ., τρίτη δόση, ΣΦΕΤΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη των θυμάτων του Κυπριακού αγώνα. ΣΤΕΛΙΟΣ και ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη του Αλέκου Ζαχαριάδη. ΣΠΗΛΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑ,από την Αγιάσο, 50.000 δρχ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ,από το Μανταμάδο, 50.000 δρχ., στη μνήμη του Παναγιώτη Κουτρή.
ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

"Οι εκτιμήσεις των κομμουνιστών επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Οχι μόνο γιατί ποτέ δε θα φτάσουν στα δικαστήρια οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά ακόμα κι αν έφταναν δεν επρόκειτο να διαλευκάνουν κανένα από τα σκάνδαλα. Και αυτό επειδή, όπως ήδη έχει καταγραφεί και από την πρόσφατη πείρα, στο βαθμό που οι όποιες παραπομπές για δικαστική διερεύνηση δε συνοδευτούν - και εδώ που τα λέμε με το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων δεν μπορούν να συνοδευτούν - με μέτρα που εκ βάθρων θα καθαρίσουν την Κόπρο του Αυγείου, τα σκάνδαλα και η βρομιά θα συνεχίσουν να κοσμούν το πολιτικό μας σύστημα".

Τα παραπάνω έγραφε ο "Ρ" από αυτή τη στήλη στις 8-12-94 για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της ΑΓΕΤ. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν να κατηγορηθούν για αυταπάτες. Δεν ανήκουν σε εκείνους που αντιμετωπίζουν το θέμα των αναστολών, από τη σκοπιά ότι, αν τα Ειδικά Δικαστήρια συσταθούν, θα εξιχνιάσουν τα σκάνδαλα και θα καταδικάσουν το πολιτικό σύστημα που τα παράγει. Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στο ζήτημα πολιτικά, γιατί μέσα από την κίνηση του πρωθυπουργού, όχι μόνο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι αποκαλύψεις του σχετικά με το πολιτικό σύστημα της άρχουσας τάξης, αλλά και γιατί οι δικομματικοί εταίροι παρέχουν άλλη μια απόδειξη των προθέσεών τους.

***

Αυτή καθαυτή η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα στον ήδη περπατημένο δρόμο της συναίνεσης. Το δρόμο που ακολουθούν από κοινού οι δυο εταίροι: Η ΝΔ, στηρίζοντας ανοιχτά τις κυβερνητικές επιλογές, και το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ανέπαφο το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΝΔ και συνεχίζοντας το έργο της. Η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί ένα "λαμπρό" ορόσημο αυτής της πορείας και ενδεχομένως συνιστά το σήμα κατατεθέν για το πέρασμα από το δικομματισμό της "αντιπαράθεσης" στο δικομματικό της συναίνεσης.Αυτό είναι το πρώτο και σοβαρό μήνυμα της πρωτοβουλίας του Α. Παπανδρέου. Το μήνυμα του συμψηφισμού και της συγκάλυψης των εκατέρωθεν ευθυνών για τη "χέρι χέρι" προώθηση της πολιτικής που περιθωριοποιεί τα λαϊκά στρώματα και αιχμαλωτίζει τη χώρα στα αδιέξοδα της εξάρτησης και του παραγωγικού μαρασμού.

Αλλωστε, ο ίδιος ήταν σαφής στη χτεσινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ. "Δεν τίθενται σε αμφισβήτηση" οι αποφάσεις της Βουλής, είπε, αλλά "εκτός από τη δικανική εκτίμηση" υπάρχει και η "πολιτική απόφαση". Δηλαδή, ναι, τα στοιχεία υπάρχουν για τις παραπομπές - κατά την κυβέρνηση - αλλά πολιτικοί λόγοι πρέπει να μας οδηγήσουν στο ότι δεν υπάρχουν! Αυτό λέει, τελικά, ο πρωθυπουργός, αφού έτσι επιτάσσει η συναίνεση, ομολογώντας, ουσιαστικά, τη συγκάλυψη.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν, βέβαια, ότι στη συναινετική πορεία θα πάψουν να υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στους φορείς της αστικής πολιτικής. Μόνο που όλο και περισσότερο αυτές οι αντιθέσεις θα περιορίζονται ευκρινώς στα "μικρά" και δευτερεύοντα ζητήματα. Τα οποία, καθώς θα προχωρά η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, δε θα λείψουν περιπτώσεις που θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν ως "σημαντικά" για να επικαλυφθούν οι "συμφωνίες κυρίων" στα κεντρικά θέματα της πολιτικής σκηνής. Ομως ο "κύβος ερρίφθη". Οποιες κι αν είναι αυτές οι επιμέρους αντιθέσεις - διαχειριστικού, κυρίως, χαρακτήρα - σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται πλέον να θέτουν σε κίνδυνο τη βασική αρχή: Τη συναίνεση.

Παράλληλα, η πρόταση αναστολής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα "θεσμικού χαρακτήρα", αποτελεί ενίσχυση της τακτικής του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο των κινήσεων στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ειδικότερα, συνιστά πρωτοβουλία του Α. Παπανδρέου, ώστε να ελέγξει τα πράγματα, όχι μόνο σε σχέση με τον εταίρο του της ΝΔ, αλλά και σε σχέση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.Παίζοντας στο πεδίο του"εκσυγχρονισμού", δηλαδή στο "γήπεδο" της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αναδειχτεί κυρίαρχος, βάζοντας τη δική του σφραγίδα σε θέματα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος. Του Συντάγματος της εποχής του Μάαστριχτ...

***

Η πρόταση αναστολής των διώξεων, ταυτόχρονα, "λύνει" και τα προβλήματα με τις υποκλοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην πρώτη περίπτωση, συνιστά θάψιμο των εν λόγω υποθέσεων. Λειτουργεί και τυπικά ως "προστατευτικό και απαλλακτικό δεδικασμένο" για τα κάθε είδους στεγανά. Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσφέρει, ουσιαστικά, τη νομιμοποίηση της βραχονησιδοποίησης του τόπου, μέσω του συνθήματος: "Ξεπουλάτε άφοβα". Φυσικά, δε λείπουν οι αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις που δεν είναι δυσεξήγητες. Οσοι όμως επιδιώκουν να τις αποδώσουν αποκλειστικά στα προσωπικά χαρακτηριστικά των διαφωνούντων, στέκονται στην επιφάνεια. Παρά τα υπαρκτά ζητήματα συνείδησης που επικαλούνται όσοι δηλώνουν αντίθετοι στην απόφαση του πρωθυπουργού, υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό που καθορίζει τη στάση τους. Και αυτό σχετίζεται άμεσα με τη μη δυνατότητα των τελευταίων, όπως π.χ. ο Δ. Τσοβόλας, να λειτουργήσουν με βάση τις αρχές του δικομματισμού της συναίνεσης. Προσκολλημένοι στον παρελθόν της φραστικής και κάλπικης αντιπαράθεσης, στην εποχή των τεχνητών διαχωριστικών γραμμών, βλέπουν ότι στο παρόν καθεστώς δεν υπάρχει γι' αυτούς ζωτικός χώρος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίοι δεν αποτελούν κίνδυνο για το συναινετικό τοπίο που, σε ό,τι τους αφορά, είτε θα τους "αλέσει", είτε θα τους αποβάλει. Αν κάποιοι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, που, όπως επιδιώκουν οι κομμουνιστές, μπορούν να ταράξουν τη φιλοτεχνούμενη "γαλήνη" του αντιλαϊκού συστήματος.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ομως, ο "κύβος ερρίφθη". Οποιες κι αν είναι αυτές οι επιμέρους αντιθέσεις - διαχειριστικού, κυρίως, χαρακτήρα - σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται πλέον να θέτουν σε κίνδυνο τη βασική αρχή: Τη συναίνεση

"ΝΑΙ" στην πρόταση - πρόκληση του ΣΕΒ για αυξήσεις 4+σν4% (6,1% σε ετήσια βάση) αποφάσισε να πει, κατά πλειοψηφία, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ! Δε διστάζει μάλιστα να ισχυρίζεται ότι το 6,1% προστατεύει πλήρως το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων! (σελίδα 10).

ΟΙ ΕΝΔΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ συγκρούσεις των "συνιστωσών" της ΠΑΣΚΕ δεν επέτρεψαν και χτες την εκλογή προεδρείου στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ! (σελίδα 10).ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΗ του "περιορισμού της βλάβης" απ' τα ναρκωτικά κινούνται οι προτάσεις της Διαρκούς Επιτροπής των νεολαιών για τα ναρκωτικά, που τις παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Ανοίγουν δρόμους για ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση της νεανικής συνείδησης, καταγγέλλει η ΚΝΕ (σελίδα 9).

"ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ" προεδρείο αλλά με όσους... συναινούν, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης (σελίδα 9).

ΓΙΑΦΚΑ ακροδεξιών με όπλα και χασίς αποκαλύφθηκε χτες από την Αστυνομία. Συνελήφθη ένας 49χρονος που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για βομβιστικές ενέργειες (σελίδα 16).

ΠΟΙΝΙΚΗ δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τη λειτουργία της παρατράπεζας στο λογιστήριο των φυλακών Κορυδαλλού ασκήθηκε χτες (σελίδα 16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ