ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
Σελ. /23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο περιθώριο αγρότες και γεωργία

Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η υλοποίηση της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ για πλήρη απελευθέρωση των αγορών προδιαγράφουν την πλήρη αποδιάρθρωση και συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και την κάθετη πτώση του αγροτικού εισοδήματος

Η όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ στις 21 Μάη 1992 και υλοποιεί, κατά γράμμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι γνωστό με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επιβλήθηκε: Μείωση των αγροτικών δαπανών κατά 40% μέσω της δραστικής μείωσης τιμών στα σιτηρά κατά 36% στην τριετία 1993 - 95(η τιμή παρέμβασης μειώθηκε 29% πέρσι και φέτος με το πακέτο αγροτικών τιμών επιβάλλεται πρόσθετη μείωση 7,7%). Μείωση στο βόειο κρέας κατά 15% στην τριετία, 10% στο χοιρινό και 5% στο βούτυρο,ενώ στην παραγωγή γάλακτος επιβάλλεται περιορισμός 3% συνολικά στην τριετία. Ταυτόχρονα, για τη μείωση της παραγωγής, αποφασίστηκε ο περιορισμός των καλλιεργούμενων αγροτικών εκτάσεων (αγρανάπαυση), συνολικά 120 - 140 εκατομμύρια στρέμματα. Ακόμα περιορίστηκαν οι επιδοτήσεις στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος στα επίπεδα του 1991.

Μετά τους καπνοπαραγωγούς, όπου οι δραματικές συνέπειες έγιναν ορατές από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η κατάσταση οδήγησε στη μεγαλειώδη πανελλαδική και πολυήμερη κινητοποίηση της Ανοιξης. Οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις φάνηκαν από φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, και στους σιτοπαραγωγούς.Που εξαναγκάστηκαν και πούλησαν την παραγωγή τους "στα τυφλά", έναντι "πινακίου φακής" - από 28 ως 35 δραχμές το κιλό συνολικά φέτος αντί των 42 - 46 δραχμών κατά μέσο όρο πέρσι. Επίσης, οι παραγωγοί καλαμποκιού πληρώνουν τις συνέπειες που άμεσο αποτέλεσμα είχαν τη μεγάλη μείωση της καλλιέργειας και της παραγωγής καλαμποκιού στη χώρα. Ακόμα δυσκολότερη χρονιά για τους σιτοπαραγωγούς και τους παραγωγούς καλαμποκιού, όπως πρόβλεψε και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε. Ενωσης, Ρενέ Στάιχεν, όταν ανακοίνωσε τις περσινές προτάσεις της Επιτροπής για τις τιμές, θα είναι το 1995, καθώς τελειώνει η μεταβατική περίοδος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Υποβάθμιση

Οι παραπάνω αποφάσεις του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με την κατάργηση ή την ουσιαστική υποβάθμιση των μηχανισμών παρέμβασης (μετάθεση του χρόνου εφαρμογής προς το τέλος της περιόδου και περιορισμός της χρονικής διάρκειας, πληρωμή μετά μεγάλο χρονικό διάστημα κλπ.) για όλα τα προϊόντα, οδήγησαν, ήδη, τους μικρομεσαίους αγρότες σε πλήρες αδιέξοδο. Μειώθηκε, απότομα το εισόδημά τους, ενώ οξύνεται παραπέρα και το πρόβλημα της διάθεσης της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό και με την καταστροφή της όποιας συνεταιριστικής υποδομής υπήρχε σχετικά. Παράλληλα, συνολικά, η αγροτική μας οικονομία οδηγείται σε αποδιάρθρωση με συρρίκνωση των καλλιεργειών και με τη μείωση των αγροτικών επενδύσεων - παρά τα δημαγωγικά για τα γνωστά πακέτα Ντελόρ και τους κοινοτικούς πόρους που τάχα θα πήγαιναν για επενδύσεις - έχουμε αποεπένδυση στο γεωργικό τομέα.

Τα προετοίμαζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις που έχουν προκύψει και από την απελευθέρωσητης αγοράς και των τιμών στα καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, την ασύδοτη αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων και άλλων μέσων που ανεβάζουν συνεχώς σε απαράδεκτο ύψος το κόστος παραγωγής. Ολες αυτές οι αποφάσεις προετοιμάστηκαν από τις κυβερνήσεις της 8ετίας του ΠΑΣΟΚ, πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και υλοποιούνται, τώρα, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρ' όλο που προεκλογικά δημαγωγούσε, καταγγέλλοντας τη ΝΔ και υποσχόμενο (το ΠΑΣΟΚ) πως πολλά από αυτά τα μέτρα δε θα τα εφάρμοζε και θα ακύρωνε τις σχετικές αποφάσεις της ΝΔ.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά επιβάλλεται από την πολιτική του Μάαστριχτ και, έχει ως βάση την υποταγή των μααστριχτικών κομμάτων στις αντεθνικές επιλογές του Διευθυντηρίου της Ε. Ενωσης. Η συνέχεια, ασφαλώς, θα είναι πολύ χειρότερη με όλα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και μοναδική ελπίδα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι η ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών από τώρα στο νέο χρόνο. Οι ίδιοι οι αγρότες, δεν μπορεί παρά να καταδικάσουν και τα κόμματα που εφαρμόζουν πειθήνια τις καταστροφικές πολιτικές.

Τα πρόσθετα ... της ΓΚΑΤΤ

Προτού λήξει η μεταβατική περίοδος - των τριών χρόνων - για την πλήρη εφαρμογή της αντιδραστικής νέας ΚΑΠ, το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του Μάαστριχτ, αποφάσισε, όπως είναι γνωστό, τη νέα Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που προετοιμάστηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ και υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Απρίλη. Ετσι, πριν ακόμα οι αγρότες συνειδητοποιήσουν τα δραματικά αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ, το Διευθυντήριο προχωρά με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών - και των αγροτικών προϊόντων.

Με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, επιβάλλεται παραπέρα μείωση των αγροτικών δαπανών σύμφωνα με την απαίτηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 36% σε αξία, και 21% σε όγκο. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι εισφορές στα εισαγόμενα από Αμερική και άλλες - τρίτες χώρες - αγροτικά προϊόντα και υποχρεώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει τουλάχιστον 5% της αξίας της εσωτερικής κατανάλωσης, αγροτικά προϊόντα από τις παραπάνω χώρες. Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αγροτικών τιμών, σε μείωση των εξαγωγών, ιδιαίτερα των μεσογειακών προϊόντων, σε αδυναμία, τελικά, διάθεσης της αγροτικής παραγωγής και για το λόγο αυτό μεγαλύτερο περιορισμό των καλλιεργειών.

Πρακτική επιβεβαίωση

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων, που πάρθηκαν στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (που ψήφισαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"), ήδη γίνονται ορατές, τόσο με τη συμφωνία εναρμόνισης που έγινε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, όσο και από τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθούνται για την αναμόρφωση του καθεστώτος στα μεσογειακά προϊόντα. Τα φρούτα,το ελαιόλαδο,το βαμβάκι,τα αμπέλια κλπ. είναι τα προϊόντα που απειλούνται άμεσα με την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, προς το χειρότερο.

Κατ' αρχήν στη συμφωνία - συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την "εναρμόνιση" της ΚΑΠ στο καθεστώς της ΓΚΑΤΤ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, υποβαθμίζεται παραπέρα η κοινοτική προτίμηση. Επιτρέπονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, αμερικανικών και άλλων τρίτων χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τιμές χαμηλότερες κι από την ελάχιστη τιμή εισόδου που ορίζεται για την προστασία, υποτίθεται, της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής. Διευκολύνονται μ' αυτό τον τρόπο οι εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η διάθεση των κοινοτικών - και των ελληνικών - προϊόντων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων αποθεμάτων στην κοινοτική παρέμβαση, μείωση τιμών και παραπέρα συρρίκνωση των καλλιεργειών.

Αναμόρφωση - αυτοχρηματοδότηση

Οσον αφορά την αναμόρφωση του καθεστώτος στον τομέα των οπωροκηπευτικών, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει δραματικά. Ηδη στις προτάσεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ προβλέπεται "συγχρηματοδότηση" κατ' αρχήν, του τομέα και, φαίνεται, θα ακολουθήσει η επιβολή πλήρους αυτοχρηματοδότησης από τους ίδιους τους αγρότες. Γι' αυτό και επιβάλλεται εισφορά στην τιμή των προϊόντων που θα πουλάνε οι αγρότες μέσω των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ). Ενώ το καθεστώς της κοινοτικής απόσυρσης των φρούτων, ουσιαστικά, καταργείται αφού οι Ομάδες Παραγωγών θα μπορούν να αποσύρουν το 20% της παραγωγής εφ' όσον πουλήσουν στο εμπόριο το 80%. Αλλά και οι αποζημιώσεις που προβλέπονται είναι εντελώς εξευτελιστικές, ασύμφορες και, γι' αυτό, επιτρέπεται στις ΟΠ να δίνουν, από τις εισφορές των παραγωγών, κάποιο συμπλήρωμα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, απελευθερώνεται πλήρως η αγορά και ...όποιος αντέξει.

Οσον αφορά την αναθεώρηση του καθεστώτος στον τομέα του κρασιού,είναι αποκαλυπτικές οι προτάσεις που γίνονται σχετικά και έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων των αμπελουργών και όχι μόνον... Ειδικότερα για τη χώρα μας, προτείνεται η μείωση της παραγωγής κατά 70.000 τόνους το χρόνο, κατάργηση της προληπτικής και υποχρεωτικής απόσταξης με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή το Διευθυντήριο επιτρέπει στις βόρειες χώρες να χρησιμοποιούν ζάχαρη για να παράγουν κρασιά... Η ίδια διαδικασία, είναι βέβαιο, θα ακολουθηθεί και για τα άλλα προϊόντα μας με δραματικές συνέπειες για τη γεωργική παραγωγή και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ανεργος ο ένας στους έξι!

Ομως, παρόλη τη μεγάλη ανεργία στους μετανάστες της Γερμανίας, τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών κατά 100.000 άτομα

Τρομακτικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει η ανεργία των Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εντεταλμένης γερμανικής υπηρεσίας για ζητήματα ξένων εργατών, το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων φτάνει το 17,4%, όταν το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους ξένους είναι 15,3%. Ο ένας στους έξι Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας είναι άνεργος. Αντίστοιχα, η ανεργία στην Ελλάδα είναι περίπου 7% σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και 12% σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Οι Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας μαζί με τους Τούρκους κατέχουν τη δεύτερη θέση στην ανεργία, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ιταλοί με ποσοστό 18,3%. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, παρόλη τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τους Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας, όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης για τη Γερμανία με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη τύχη. Μέσα σε πέντε χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 100.000 άτομα! Από 260.000 μετανάστες που είχαμε το 1989 στη Γερμανία, σήμερα έχουν φτάσει στις 360.000 περίπου άτομα.

Το ποσοστό των ανέργων στις άλλες ευρωπαϊκές εθνότητες κυμαίνεται γύρω στο 9-11%, αρκετά πιο χαμηλό από αυτό της χώρας μας. Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας για Γερμανούς και ξένους εργάτες είναι 8,6%.

Η εντεταλμένη γερμανική υπηρεσία για θέματα ξένων εργατών, στην έκθεσή της, επισημαίνει ότι η βασική αιτία για τη μεγάλη ανεργία ανάμεσα στους ξένους εργάτες είναι η ελλιπής γνώση της γερμανικής γλώσσας, η κακή επαγγελματική τους ειδίκευση και κυρίως οι διακρίσεις, που υφίστανται οι ξένοι εργάτες, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανεργία ανάμεσα στους νέους μετανάστες ηλικίας 20-30 χρόνων, που σύμφωνα με την έκθεση αρκετοί από αυτούς δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση.

Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αλλοδαποί εργάτες είναι τα πρώτα θύματα των ιδιωτικοποιήσεων και του εκσυγχρονισμού, που γίνονται σήμερα σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, αφού είναι οι πρώτοι που διώχνονται από τις δουλιές τους.

Οι Ελληνες μετανάστες όλο και περισσότερο απασχολούνται σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως σε εστιατόρια, καθαριστήρια, ραφεία κλπ. Ιδιαίτερα, σε τέτοιους τομείς ασχολούνται οι νέοι Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι άνθρωποι αυτοί ασχολούνται κατά διαστήματα σε εστιατόρια φίλων και γνωστών τους, χωρίς να έχουν μόνιμη εργασία.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

Σε εστιατόρια απασχολούνται τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι Ελληνες

Οι αγρότες φωνάζουν "ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ", αλλά η κυβέρνηση, με τη συναίνεση των κομμάτων του Μάαστριχτ (ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη - "ΣΥΝ"), τα παραδίνει όλα, στο όνομα της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων...

Στην "κρεμάλα" του Μάαστριχτ, που έφερε τη νέα ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, αγρότες και... καλλιέργειες

Μετά τις χωματερές, προτεραιότητα παίρνει το ξερίζωμα της ΓΚΑΤΤ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ