Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πρόσθετα ... της ΓΚΑΤΤ

Προτού λήξει η μεταβατική περίοδος - των τριών χρόνων - για την πλήρη εφαρμογή της αντιδραστικής νέας ΚΑΠ, το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του Μάαστριχτ, αποφάσισε, όπως είναι γνωστό, τη νέα Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που προετοιμάστηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ και υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Απρίλη. Ετσι, πριν ακόμα οι αγρότες συνειδητοποιήσουν τα δραματικά αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ, το Διευθυντήριο προχωρά με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών - και των αγροτικών προϊόντων.

Με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, επιβάλλεται παραπέρα μείωση των αγροτικών δαπανών σύμφωνα με την απαίτηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 36% σε αξία, και 21% σε όγκο. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι εισφορές στα εισαγόμενα από Αμερική και άλλες - τρίτες χώρες - αγροτικά προϊόντα και υποχρεώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει τουλάχιστον 5% της αξίας της εσωτερικής κατανάλωσης, αγροτικά προϊόντα από τις παραπάνω χώρες. Οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αγροτικών τιμών, σε μείωση των εξαγωγών, ιδιαίτερα των μεσογειακών προϊόντων, σε αδυναμία, τελικά, διάθεσης της αγροτικής παραγωγής και για το λόγο αυτό μεγαλύτερο περιορισμό των καλλιεργειών.

Πρακτική επιβεβαίωση

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων, που πάρθηκαν στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (που ψήφισαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"), ήδη γίνονται ορατές, τόσο με τη συμφωνία εναρμόνισης που έγινε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, όσο και από τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθούνται για την αναμόρφωση του καθεστώτος στα μεσογειακά προϊόντα. Τα φρούτα,το ελαιόλαδο,το βαμβάκι,τα αμπέλια κλπ. είναι τα προϊόντα που απειλούνται άμεσα με την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, προς το χειρότερο.

Κατ' αρχήν στη συμφωνία - συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την "εναρμόνιση" της ΚΑΠ στο καθεστώς της ΓΚΑΤΤ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, υποβαθμίζεται παραπέρα η κοινοτική προτίμηση. Επιτρέπονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, αμερικανικών και άλλων τρίτων χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τιμές χαμηλότερες κι από την ελάχιστη τιμή εισόδου που ορίζεται για την προστασία, υποτίθεται, της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής. Διευκολύνονται μ' αυτό τον τρόπο οι εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η διάθεση των κοινοτικών - και των ελληνικών - προϊόντων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων αποθεμάτων στην κοινοτική παρέμβαση, μείωση τιμών και παραπέρα συρρίκνωση των καλλιεργειών.

Αναμόρφωση - αυτοχρηματοδότηση

Οσον αφορά την αναμόρφωση του καθεστώτος στον τομέα των οπωροκηπευτικών, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει δραματικά. Ηδη στις προτάσεις του Διευθυντηρίου της ΕΕ προβλέπεται "συγχρηματοδότηση" κατ' αρχήν, του τομέα και, φαίνεται, θα ακολουθήσει η επιβολή πλήρους αυτοχρηματοδότησης από τους ίδιους τους αγρότες. Γι' αυτό και επιβάλλεται εισφορά στην τιμή των προϊόντων που θα πουλάνε οι αγρότες μέσω των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ). Ενώ το καθεστώς της κοινοτικής απόσυρσης των φρούτων, ουσιαστικά, καταργείται αφού οι Ομάδες Παραγωγών θα μπορούν να αποσύρουν το 20% της παραγωγής εφ' όσον πουλήσουν στο εμπόριο το 80%. Αλλά και οι αποζημιώσεις που προβλέπονται είναι εντελώς εξευτελιστικές, ασύμφορες και, γι' αυτό, επιτρέπεται στις ΟΠ να δίνουν, από τις εισφορές των παραγωγών, κάποιο συμπλήρωμα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, απελευθερώνεται πλήρως η αγορά και ...όποιος αντέξει.

Οσον αφορά την αναθεώρηση του καθεστώτος στον τομέα του κρασιού,είναι αποκαλυπτικές οι προτάσεις που γίνονται σχετικά και έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων των αμπελουργών και όχι μόνον... Ειδικότερα για τη χώρα μας, προτείνεται η μείωση της παραγωγής κατά 70.000 τόνους το χρόνο, κατάργηση της προληπτικής και υποχρεωτικής απόσταξης με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή το Διευθυντήριο επιτρέπει στις βόρειες χώρες να χρησιμοποιούν ζάχαρη για να παράγουν κρασιά... Η ίδια διαδικασία, είναι βέβαιο, θα ακολουθηθεί και για τα άλλα προϊόντα μας με δραματικές συνέπειες για τη γεωργική παραγωγή και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ