Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ερευνες για τις διασυνδέσεις των ακροδεξιών

Μετά την επανεμφάνιση και σύλληψη του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Ν. Παναγόπουλου και την ανακάλυψη της γιάφκας με το πλούσιο οπλοστάσιο

Είκοσι χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, η οποία είχε σημαδευτεί με τη φαιδρή εκδοχή του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Ε. Αβέρωφ περί "σταγονιδίων" στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η δράση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων επανέρχεται στο προσκήνιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η ανακάλυψη της γιάφκας στο Κουκάκι (Φαλήρου 56) και η σύλληψη του γνωστού για βομβιστική δράση Νίκου Παναγόπουλου οδηγούν σε διασυνδέσεις με πρόσωπα μέσα στους ευαίσθητους χώρους των κρατικών υπηρεσιών. Αν κρίνει πάντως κανείς από τη βαρύτητα του οπλισμού και των πυρομαχικών, που βρέθηκαν μέσα στη γιάφκα, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για υπόθεση ιδιαίτερης σημασίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής χαρακτήρισε τη σύλληψη του Παναγόπουλου σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας και δήλωσε πως "είναι σαφές ότι πρόκειται για εξουδετέρωση στη γέννηση καταστάσεων, οι οποίες κανείς δεν ξέρει ποιες διαστάσεις θα μπορούσαν να έχουν. Σαφώς πρόκειται για προπαρασκευαστικές τρομοκρατικές ενέργειες. Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε πλήρη εξάρθρωση μηχανισμού με βαρύτερη και γενικότερη σημασία".

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι γίνονται έρευνες σε σπίτια ατόμων από ποικίλους πολιτικούς χώρους, αφού όπως είπε "οι άνθρωποι αυτού του είδους δεν είναι σταθεροί στις πεποιθήσεις τους και μπορεί να έχουν ποικίλες διασυνδέσεις, οι οποίες ερευνώνται".

Στη γιάφκα βρέθηκαν δύο πιστόλια των εννιά χιλιοστών, ένα των 6,35, έξι σιγαστήρες, δύο κοντόκαννες καραμπίνες, ένα δίκαννο, 29 πυροκροτητές, οκτώ αυτοσχέδιες βόμβες, τρεις χειροβομβίδες, 13 εξαρτήματα πυροκροτητών, 441 σφαίρες, 345 καψούλια και 1,8 κιλά χασίς φούντα. Τα ευρήματα ερευνώνται από τη Σήμανση, για να διαπιστωθεί αν στη γιάφκα αυτή έχουν κατασκευαστεί οι βόμβες που εξερράγησαν τα τελευταία χρόνια. Στη γιάφκα έχουν βρεθεί και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία επίσης περνούν από το μικροσκόπιο της Σήμανσης.

Αξιωματικός της Αστυνομίας είπε χτες στο "Ρ" ότι είναι πολύ πιθανόν ορισμένες βομβιστικές ενέργειες, που αποδίδονται σε "αναρχικούς", να μην έχουν καμιά σχέση με το χώρο, αλλά να είναι έργο των ακροδεξιών, που ξανασήκωσαν κεφάλι. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ενέργειες γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων να είναι δικό τους έργο.

Ο Ν. Παναγόπουλος είχε συλληφθεί το 1979 και είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες (κινηματογράφοι "Ελλη", "Ρεξ", "Ορφέας" κλπ.) και τραυματισμούς 39 πολιτών. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλη του 1994 και απ' ό,τι φαίνεται επανήλθε στην προγενέστερη δράση του. Ανήκε στην ακροδεξιά ομάδα Κουρκουλάκου, που είχε μέλη από τις τάξεις του Στρατού και της Χωροφυλακής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρή διπλή επίθεση (2012-04-27 00:00:00.0)
Δίωξη για κακούργημα (2007-01-24 00:00:00.0)
Νέο σκάνδαλο αλά «Σουσουρλούκ» (2005-11-16 00:00:00.0)
Τρομολαγνικά κλισέ... (2003-12-11 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη Παναγόπουλου (1996-05-31 00:00:00.0)
Πιάστηκε ο Σερεμέτης (1995-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ