Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικητικοί αγώνες κόντρα στη συναίνεση

Δηλώσεις της Α. Παπαρήγα για την πρόταση αναστολής των δικών, για την συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, τα ναυπηγεία και τα νομαρχιακά συμβούλια

"Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης και σε ό,τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή". Αυτήν την κατηγορηματική δήλωση έκανε χτές η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της αναστολή των δικών. Η Α. Παπαρήγα σημείωσε αρχικά πως "το θέμα αυτό πάει πολύ πιό πέρα από έναν απλό συμψηφισμό κατηγοριών και δικών". "Φαίνεται, τόνισε, ότι εδώ υπάρχει μια ουσιαστική παρέμβαση του επιχειρηματικού κόσμου και ενδεχόμενα και του ξένου παράγοντα, που θέλει να αλλάξουν οι κανόνες της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, ανάμεσα στα δύο κόμματα και να περάσει τον οδοστρωτήρα της "συναίνεσης"". "Η εθνική ομοψυχία που πρόβαλε ο πρωθυπουργός, συνέχισε η Α. Παπαρήγα, κατά τη γνώμη μας έχει άλλη ερμηνεία και πρέπει να έχει άλλη ερμηνεία για το λαό. Ο πρωθυπουργός λέει για εθνική ομοψυχία, δηλαδή λαϊκή υποταγή στη πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου. Εμείς αντιτάσουμε τη λαϊκή ομοψυχία και την πάλη για να μη περάσει αυτή η πολιτική, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή σχηματισμός που ακολουθεί τέτοια πολιτική".

Απαντώντας στο ερώτημα πως θα εκραστεί η στάση του ΚΚΕ, η Α. Παπαρήγα ανέφερε ότι το Κόμμα θα καταγγείλει μέσα στη βουλή αυτή τη κατάσταση και τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σε σχέση με αυτή τη καταγγελία θα τα ρυθμίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άν η στάση του Κόμματος με την μία η την άλλη μορφή (αποχή ή παραμονή) θεωρηθεί ως συμφωνία με την κυβέρνηση και διαφωνία μαζί της μόνος ως πρός τον τρόπο, η Α. Παπαρήγα τόνισε ότι "το ΚΚΕ δεν δέχεται να χρησιμοποιηθεί απο κανένα, ούτε για γενικώτερους ουτε για συγκυριακούς σκοπούς". "Αυτό που μας ενδιαφέρει, σημείωσε, είναι να γίνει πανελλαδικά γνωστό το πολιτικό μήνυμα και το πολιτικό συμπέρασμα από την πρόταση της κυβέρνησης. Τα άλλα θέματα, ο τρόπος που θα εκφραστεί η στάση του ΚΚΕ, η καταγγελία του, είναι περισσότερο θέματα διαδικασίας".

Τα εισοδηματικά

Σχολιάζοντας την συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ η Α. Παπαρήγα σημείωσε ότι "δόθηκε η εντύπωση μιας στημένης και προαποφασισμένης ενέργειας". Οι εργαζόμενοι, τόνισε δεν πρέπει να παραπλανηθούν, καθώς αυτό το 1% παραπάνω δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν θίγει τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών, των εκπροσώπων του μεγάλου, ιδιαίτερα του ξένου κεφαλαίου. Τα κέρδη θα μείνουν αλώβητα. Κι αυτό που δίνουν θα το πάρουν μέ άλλους τροπους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν αυτά τα ψίχουλα, πρέπει να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, να διευρύνουν την πάλη τους για δωρεάν σύγχρονη παιδεία, λαϊκή υγεία, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων".

Σε ότι αφορά το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η Α. Παπαρήγα δήλωσε ότι "είναι το ποτήρι που ξεχειλίζει το ποτήρι". Η συρίκνωση, συνέχισε, που θα ακολουθήσει στο κλάδο θα έχει δραματικές συνέπειες γενικώτερα στη βιομηχανία. Φεύγουμε από την στεβλή, εξαρτημένη εκβιομηχάνιση προς την πλήρη αποβιομηχάνιση. Θα μείνουν λίγες επιχειρήσεις βιομηχανικές στην Ελλάδα, ως νησίδες και θα διευρυνθεί η αγορά της Ελλάδας για πωλήσεις βιομηχανικών προϊόντων του εξωτερικού".

Τέλος σε ότι αφορά τη θέση του ΚΚΕ για τα νομαρχιακά συμβούλια, με αφορμή την συνάντηση που είχε χτές η Α. Παπαρήγα με τον Ευ. Κουλουμπή ως επικεφαλή αντιπροσωπείας των εκλεγμένων νομαρχών, η γενική γραμματέας του Κόμματος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για την δημοκρατική και ουσιαστική λειτουργία των νομαρχιακών συμβουλίων και την σύνδεσή τους με τον λαό. Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητές τους, δήλωσε "εμείς θα παλέψουμε και θα συμπαρασταθούμε σε όλους εκείνους που θα διεκδικήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να μην υποχρεώνονται τα νομαρχιακά συμβούλια να καταφεύγουν σε παράλληλη φορολογία του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ