Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο περιθώριο αγρότες και γεωργία

Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η υλοποίηση της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ για πλήρη απελευθέρωση των αγορών προδιαγράφουν την πλήρη αποδιάρθρωση και συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και την κάθετη πτώση του αγροτικού εισοδήματος

Η όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ στις 21 Μάη 1992 και υλοποιεί, κατά γράμμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι γνωστό με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επιβλήθηκε: Μείωση των αγροτικών δαπανών κατά 40% μέσω της δραστικής μείωσης τιμών στα σιτηρά κατά 36% στην τριετία 1993 - 95(η τιμή παρέμβασης μειώθηκε 29% πέρσι και φέτος με το πακέτο αγροτικών τιμών επιβάλλεται πρόσθετη μείωση 7,7%). Μείωση στο βόειο κρέας κατά 15% στην τριετία, 10% στο χοιρινό και 5% στο βούτυρο,ενώ στην παραγωγή γάλακτος επιβάλλεται περιορισμός 3% συνολικά στην τριετία. Ταυτόχρονα, για τη μείωση της παραγωγής, αποφασίστηκε ο περιορισμός των καλλιεργούμενων αγροτικών εκτάσεων (αγρανάπαυση), συνολικά 120 - 140 εκατομμύρια στρέμματα. Ακόμα περιορίστηκαν οι επιδοτήσεις στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος στα επίπεδα του 1991.

Μετά τους καπνοπαραγωγούς, όπου οι δραματικές συνέπειες έγιναν ορατές από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και η κατάσταση οδήγησε στη μεγαλειώδη πανελλαδική και πολυήμερη κινητοποίηση της Ανοιξης. Οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις φάνηκαν από φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, και στους σιτοπαραγωγούς.Που εξαναγκάστηκαν και πούλησαν την παραγωγή τους "στα τυφλά", έναντι "πινακίου φακής" - από 28 ως 35 δραχμές το κιλό συνολικά φέτος αντί των 42 - 46 δραχμών κατά μέσο όρο πέρσι. Επίσης, οι παραγωγοί καλαμποκιού πληρώνουν τις συνέπειες που άμεσο αποτέλεσμα είχαν τη μεγάλη μείωση της καλλιέργειας και της παραγωγής καλαμποκιού στη χώρα. Ακόμα δυσκολότερη χρονιά για τους σιτοπαραγωγούς και τους παραγωγούς καλαμποκιού, όπως πρόβλεψε και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε. Ενωσης, Ρενέ Στάιχεν, όταν ανακοίνωσε τις περσινές προτάσεις της Επιτροπής για τις τιμές, θα είναι το 1995, καθώς τελειώνει η μεταβατική περίοδος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Υποβάθμιση

Οι παραπάνω αποφάσεις του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με την κατάργηση ή την ουσιαστική υποβάθμιση των μηχανισμών παρέμβασης (μετάθεση του χρόνου εφαρμογής προς το τέλος της περιόδου και περιορισμός της χρονικής διάρκειας, πληρωμή μετά μεγάλο χρονικό διάστημα κλπ.) για όλα τα προϊόντα, οδήγησαν, ήδη, τους μικρομεσαίους αγρότες σε πλήρες αδιέξοδο. Μειώθηκε, απότομα το εισόδημά τους, ενώ οξύνεται παραπέρα και το πρόβλημα της διάθεσης της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό και με την καταστροφή της όποιας συνεταιριστικής υποδομής υπήρχε σχετικά. Παράλληλα, συνολικά, η αγροτική μας οικονομία οδηγείται σε αποδιάρθρωση με συρρίκνωση των καλλιεργειών και με τη μείωση των αγροτικών επενδύσεων - παρά τα δημαγωγικά για τα γνωστά πακέτα Ντελόρ και τους κοινοτικούς πόρους που τάχα θα πήγαιναν για επενδύσεις - έχουμε αποεπένδυση στο γεωργικό τομέα.

Τα προετοίμαζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις που έχουν προκύψει και από την απελευθέρωσητης αγοράς και των τιμών στα καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, την ασύδοτη αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων και άλλων μέσων που ανεβάζουν συνεχώς σε απαράδεκτο ύψος το κόστος παραγωγής. Ολες αυτές οι αποφάσεις προετοιμάστηκαν από τις κυβερνήσεις της 8ετίας του ΠΑΣΟΚ, πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και υλοποιούνται, τώρα, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρ' όλο που προεκλογικά δημαγωγούσε, καταγγέλλοντας τη ΝΔ και υποσχόμενο (το ΠΑΣΟΚ) πως πολλά από αυτά τα μέτρα δε θα τα εφάρμοζε και θα ακύρωνε τις σχετικές αποφάσεις της ΝΔ.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά επιβάλλεται από την πολιτική του Μάαστριχτ και, έχει ως βάση την υποταγή των μααστριχτικών κομμάτων στις αντεθνικές επιλογές του Διευθυντηρίου της Ε. Ενωσης. Η συνέχεια, ασφαλώς, θα είναι πολύ χειρότερη με όλα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και μοναδική ελπίδα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι η ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών από τώρα στο νέο χρόνο. Οι ίδιοι οι αγρότες, δεν μπορεί παρά να καταδικάσουν και τα κόμματα που εφαρμόζουν πειθήνια τις καταστροφικές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ