Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο σκάνδαλο αλά «Σουσουρλούκ»

ΑΓΚΥΡΑ.- Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον στον τουρκικό Τύπο η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο Σεμντινλί, στην οποία αναμεμειγμένοι φέρονται να είναι μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής. Χτες, στη Γιουκτσέκοβα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, πάνω από 1.000 Κούρδοι διαδηλωτές, οπαδοί του κόμματος Dehap, συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά με τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να βρει το θάνατο και αρκετοί ακόμη να τραυματιστούν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το πρακτορείο Ανατολή. Δε δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του διαδηλωτή. Ο νέος θάνατος αύξησε σε 3 τα θύματα.

Οι ταραχές στο Σεμντινλί ξέσπασαν μετά την αποκάλυψη ότι η βομβιστική επίθεση σε βιβλιοπωλείο της πόλης - που αρχικά είχε αποδοθεί σε Κούρδους αυτονομιστές - αποτελούσε προβοκατόρικη ενέργεια μελών της στρατοχωροφυλακής που συνελήφθησαν... «κατά λάθος» από την αστυνομία της πόλης.

Τη Δευτέρα, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ βεβαίωνε ότι η υπόθεση «ερευνάται εξαντλητικά», έγραφε χτες η Ζαμάν, και οι εισαγγελείς «δεν υφίστανται καμία πίεση» για να κουκουλωθεί η υπόθεση. Την ίδια στιγμή όμως μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αποκαλούσαν την υπόθεση «νέο Σουσουρλούκ» (σ.σ. μεγάλο σκάνδαλο διασύνδεσης κράτους - παρακράτους - μαφίας που αποκαλύφθηκε το Νοέμβρη του 1996 τυχαία (στην αντίστοιχη πόλη στο δρόμο Ινσταμπούλ - Σμύρνης) σε ατύχημα με κρατικό όχημα όπου βρισκόταν κρατικοί παράγοντες, δικαστής, μαζί με στοιχεία της ακροδεξιάς που σκεπάστηκε πλήρως) και έκαναν λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης» του σκανδάλου, σύμφωνα με την «Τούρκις Ντέιλι Νιους» (Turkish Daily News).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ