Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ: 19η ΝΥΧΤΑ ΤΑΡΑΧΩΝ, 3ΜΗΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ»
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η παρατεταμένη καταστολή

Περατζάδα στα φτωχά προάστια από τον πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν

Associated Press

Περατζάδα στα φτωχά προάστια από τον πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την 3μηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη γαλλική επικράτεια ενέκρινε χτες το βράδυ η γαλλική Βουλή με 346 υπέρ και 148 κατά και σήμερα το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Γερουσία. Εισηγούμενος την απόφαση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για «μικρή πρόοδο προς την ηρεμία» στις φτωχογειτονιές - γκέτο των γαλλικών πόλεων. Μ' όλη την παρουσία 12.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων (gerdarmes) στις λεγόμενες «ευαίσθητες περιοχές» και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες, και το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκαν επεισόδια, για 19η συναπτή νύχτα. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για εμπρησμούς 160 οχημάτων και 42 συλλήψεις. Από το ξέσπασμα των ταραχών στις 27 Οκτώβρη, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 9.000 καμένα οχήματα, ενώ εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το «κόστος» των ταραχών αυτών, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, «ξεπερνά» τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο Σαρκοζί κάλεσε μάλιστα το γαλλικό λαό σε ...«εθνική ανάταση», μια τοποθέτηση που αποφεύγει προσεκτικά τον ύφαλο των ταξικών συγκρούσεων στη Γαλλία, ενώ, σε μια δήλωση με προφανή στόχο να ταυτίσει τους εξεγερμένους με το «έγκλημα», είπε, επικαλούμενος στοιχεία της αστυνομίας που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα Λε Μοντ ότι ένα ποσοστό «75% - 80%» όσων ανακρίθηκαν για τις βιαιότητες ήταν «ήδη γνωστοί στην αστυνομία για πολλά αδικήματα που είχαν διαπράξει».

Φρασεολογία «συμφιλίωσης» υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν (οι δύο θα είναι από τους συνδιεκδικητές της προεδρίας προσεχώς). Μιλώντας στη Βουλή, ο ντε Βιλπέν είπε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον ότι πάνω από 200 αυτοκίνητα θα πυρπολούνται κάθε νύχτα». Χτες το πρωί επισκέφθηκε «αιφνιδιαστικά» το Ολνέ σου Μπουά, μια από τις συνοικίες του Παρισιού όπου έχουν σημειωθεί επανειλημμένως σοβαρά επεισόδια. Συνάντησε κατοίκους της περιοχής, δασκάλους και επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει «επενδύσεις» που θα δώσουν δουλιές σε «αποκλεισμένους» νεαρούς, και έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη» και «βαθιά» κρίση, απηχώντας το προχτεσινό διάγγελμα Σιράκ.

Το πρόταγμα της καταστολής και η διάθεση κεφαλαίων σε τοπικές επιχειρήσεις για να «δημιουργηθούν» νέες θέσεις εργασίας μοιάζουν, όμως, εξαιρετικά ανεπαρκή μέτρα, για να οδηγήσουν σε πραγματική εξομάλυνση της κατάστασης.

Εξάλλου, μιλώντας σε συγκέντρωση ο φασίστας Ζαν Μαρί Λεπέν επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική, λέγοντας «ότι είναι παράνοια που αφήσαμε 10 εκατομμύρια μετανάστες να μπουν σε διάρκεια 30 χρόνων. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει αυτή την εισβολή». Ο συγκεκριμένος ακροδεξιός πολιτικός έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της «απέλασης των ξένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ