Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Από τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στο Σίδνεϊ

Associated Press

Από τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στο Σίδνεϊ
ΚΑΜΠΕΡΑ.- Αίσθηση προκάλεσε χτες στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αυστραλίας η μαζική ανταπόκριση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων απέναντι στο σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ (συρρίκνωση έως ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατάργηση των αργιών ή «διαπραγμάτευση» του Σαββατοκύριακου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας...).

Σύμφωνα με συντηρητικά «επίσημα» στοιχεία, μόνο στη Μελβούρνη διαδήλωσαν πάνω από 150.000 εργάτες, δάσκαλοι, υπάλληλοι, συνδικαλιστές (πολύ περισσότεροι απ' τη μεγαλύτερη διαδήλωση επί πολέμου στο Βιετνάμ προ 35 χρόνων!). Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπου σύμφωνα με τους συνδικαλιστές βγήκαν στους δρόμους «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι». Ο γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, Γκρεγκ Κόμπετ, προανήγγειλε την πραγματοποίηση και άλλων κινητοποιήσεων, καλώντας παράλληλα όλους τους συνδικαλιστές να συμμετάσχουν σε μία εθνική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών για ποινικοποίηση της ελευθερίας του συνδικαλισμού. «Δε θα πληρώσω πρόστιμο 30.000 δολάρια (Αυστραλίας) επειδή απαιτώ τη δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων... και θα ζητήσω από όλους τους συνδικαλιστές ηγέτες να κάνουν το ίδιο» είπε ο Κόμπετ.

Ο πρωθυπουργός Χάουαρντ πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις των απεργών και των εργαζομένων, ισχυριζόμενος πως οι «περισσότεροι Αυστραλοί θα κοιτούν οργισμένα στο μέλλον τους συνδικαλιστές... μόλις εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ