ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
Σελ. /23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα αυταρχισμού αστυνομικών

Ενορκη Διοικητική Εξέταση ενεργείται από αξιωματικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εις βάρος των αστυνομικών που κακοποίησαν πριν τα Χριστούγεννα έναν ανύποπτο πολίτη μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν κάποιο κακοποιό που αναζητούσαν στην ίδια περιοχή.

Οι ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας επιθυμούν να δώσουν την εικόνα λήψης κάποιων μέτρων "βελτίωσης της συμπεριφοράς" των αστυνομικών οργάνων. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί τελευταία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυταρχισμού και βιαιοπραγιών, ακόμη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που καταγράφουν τους "παλικαρισμούς" των αστυνομικών οργάνων, ενώ πάρα πολλοί είναι ήδη "τυχεροί", οι οποίοι αντιμετωπίζοντας υβριστική συμπεριφορά και προπηλακισμούς έχουν υποστεί την εξευτελιστική διαδικασία του ελέγχου στα μπλόκα που έχουν γίνει πλέον καθεστώς στην περιοχή της πρωτεύουσας, όλες τις ώρες του 24ωρου. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη τους και τις παρατηρήσεις και συστάσεις που απηύθυνε το 1994 προς την ελληνική κυβέρνηση η επιτροπή πρόληψης βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επιτροπή, μετά από πολυήμερες επισκέψεις σε αστυνομικές υπηρεσίες και συζητήσεις με αστυνομικούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία δεν έχει απαλλαχτεί από κακές συνήθειες και ζήτησε να ληφθούν μια σειρά μέτρων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, καθώς και για τη διασφάλιση του προανακριτικού έργου των αστυνομικών υπαλλήλων. Η επιτροπή θεωρεί ως εγγύηση κατά της κακοποίησης των κρατουμένων το δικαίωμά τους να γνωστοποιούν αμέσως σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο το γεγονός της κράτησης, να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και να υπόκεινται σε ιατρική εξέταση από ιατρό της επιλογής τους. Τα πρόσωπα, που περιέρχονται στην κράτηση της Αστυνομίας, πρέπει ρητά και χωρίς καθυστέρηση να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, αν και για όλα αυτά δεν υπάρχει στην Ελλάδα συγκεκριμένη νομική διάταξη.

Η επιτροπή συνιστά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μοιράζεται συστηματικά σε όλους τους συλλαμβανομένους ένα έντυπο που να αναφέρει τα δικαιώματα των ατόμων, από την αρχή της κράτησής τους, μέχρι την ώρα της παραπομπής τους στον εισαγγελέα. Το έντυπο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε διάφορες γλώσσες και το συλλαμβανόμενο πρόσωπο πρέπει να βεβαιώνει ότι έχει ενημερωθεί για τα δικαιώματά του.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των ανακρίσεων, οι αστυνομικοί τους οποίους συνάντησαν τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι δεν είχαν συγκεκριμένες οδηγίες. Η επιτροπή επισημαίνει ότι η τέχνη της ανάκρισης ποινικών υποθέσεων δε χωρεί αμφιβολία ότι βασίζεται πάντοτε στη μεγάλη πείρα. Εν τούτοις, θεωρεί ότι πρέπει να συμπληρωθούν τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, με έναν τυπικό κώδικα συμπεριφοράς, όπου να ορίζεται λεπτομερώς η ακολουθητέα διαδικασία σε διάφορα συγκεκριμένα σημεία. Ο κώδικας θα πρέπει μεταξύ άλλων να αναφέρεται στην υποχρέωση των αστυνομικών να ενημερώνουν τον κρατούμενο για την ταυτότητα των ατόμων που είναι παρόντα στην ανάκριση, για την επιτρεπόμενη διάρκεια των ανακρίσεων, για τις περιόδους των αναπαύσεων και των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, για τους τόπους, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ανάκριση, για το εάν ο κρατούμενος οφείλει να παραμείνει όρθιος, ποια συμπεριφορά πρέπει να έχουν απέναντι σε χρήστες ναρκωτικών ή σε άτομα που έχουν υποστεί σοκ. Πρέπει επίσης να απαιτείται η συστηματική καταγραφή του χρόνου έναρξης και περάτωσης των ανακρίσεων, των προσώπων που είναι παρόντα και των αιτημάτων που υποβάλλονται από την πλευρά των κρατουμένων.

Τέλος, η επιτροπή συνιστά να καθιερωθεί η ηλεκτρονική καταγραφή των ανακρίσεων της Αστυνομίας, σαν μια πρόσθετη εγγύηση για τους κρατούμενους. Το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής, εφόσον καθιερωθεί, πρέπει να έχει τη συναίνεση του κρατουμένου, στον οποίο πρέπει να παραδίδεται η μία εκ των δύο ταινιών καταγραφής της ανάκρισής του.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Στις χωματερές και οι ντομάτες;

Οι αγρότες της Κρήτης αδυνατούν να πουλήσουν σε "υποφερτές" τιμές, ενώ καταγγέλλεται ότι γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Το δρόμο της χωματερής "δείχνει" και πάλι η κυβέρνηση στους αγρότες του Τυμπακίου και ευρύτερα της Μεσσαράς Κρήτης για την παραγωγή της ντομάτας θερμοκηπίου, τώρα, ενώ προηγούμενα υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν σημαντικές ποσότητες αγγουριού.

Κι αυτό γιατί, με την ανοχή της κυβέρνησης ασφαλώς, τις τελευταίες μέρες γίνονται εισαγωγές ντομάτας από άλλες, τρίτες, χώρες στην εσωτερική αγορά!

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, οι πρόσφατες εισαγωγές, που έκανε η κυβέρνηση, ήταν από το Μαρόκο και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με πρόσχημα το συμφέρον του καταναλωτή.

"Αν κόπτονται για τους καταναλωτές, γιατί, μετά που μειώνονται οι τιμές, δεν παίρνουν και για τους παραγωγούς μέτρα;", τονίζει στο "Ρ" ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Γ. Χαραλαμπάκης.

Από τις 15 Δεκέμβρη, που ξεκίνησε η διάθεση της ντομάτας, οι παραγωγοί του Τυμπακίου έχουν πουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν τους, εξαιτίας της εισαγωγής στη χώρα μας του ξένου προϊόντος, όπως καταγγέλλουν οι συνεταιριστές. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού δεν υπερβαίνει τις 100 δραχμές το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής της ντομάτας θερμοκηπίου ξεπερνά τις 130 δραχμές το κιλό. Η επόμενη σοδειά της ντομάτας θα είναι τους μήνες Απρίλη - Μάη, οπότε και θα παραχθεί η υπαίθρια ντομάτα και οι τιμές θα πέσουν ξανά σ' εξευτελιστικά, για τον παραγωγό, επίπεδα.

Οι χωματερές

Ετσι, οι αγρότες του Τυμπακίου και της Μεσαράς, γενικότερα, δεν κατάφεραν από την ντομάτα να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν από την αδυναμία πώλησης φέτος της παραγωγής αγγουριού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά φέτος από τη διαχείριση του αγγουριού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου υπέστη ζημιές, που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 15 εκατομ. δραχμές.

Ο συνεταιρισμός οδήγησε συνολικά στη χωματερή 25 τόνους αγγουριού, το ίδιο και ο συνεταιρισμός της Γαλιάς, ενώ μεγάλες ποσότητες αγγουριού πέταξαν και μεμονωμένοι αγρότες. Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 25 και 30 δραχμές το κιλό, μειώθηκε δηλαδή από το 1993 σε ποσοστό πάνω από 200%.

"Μισή" ρύθμιση για τα αμπελουργικά χρέη

Διαμαρτύρονται οι αγρότες Ηρακλείου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ(του ανταποκριτή μας).-

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον χώρο των αγροτών νομού Ηρακλείου η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβερνητικής διοίκησης της ΑΤΕ, για δήθεν ικανοποίηση του αιτήματος ρύθμισης των αμπελουργικών χρεών.

Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε, ωστόσο, διαφέρει ουσιαστικά από θέσεις των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της περιοχής, τις οποίες για λόγους καθαρά προεκλογικούς όπως φαίνεται δήλωνε ότι τις αποδεχόταν ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Μωραφιτης.

Ομως η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας κάνει λόγο για επιδότηση ναι μεν κατά 10% του επιτοκίου των ρυθμιζόμενων χρεών, αλλά μόνο για πέντε χρόνια, ενώ οι αμπελουργοί ζητούσαν να ισχύσει για περίοδο 10 χρόνων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους. Παράλληλα, το επιτόκιο του νέου δανείου θα είναι ίσο με το επιτόκιο των ετήσιων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου προσαυξημένο κατά δυο εκατοστιαίες μονάδες. Με τους όρους αυτούς διαφωνεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τονίζοντας πως οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των χρεών.

Η διοίκηση της ΟΑΣΝΗ αναφέρει ότι ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα αφαιρεθεί κατά τη ρύθμιση των αμπελουργικών χρεών, η διαφορά του αυξημένου επιτοκίου με το οποίο πλήρωσαν οι παραγωγοί μέρος των χρεών τους στην ΑΤΕ το 1989.

Ενα βασικό σημείο της εξαγγελθείσας ρύθμισης που βρίσκει επίσης αντίθετους τους αγρότες, είναι η υποχρέωση του παραγωγού να πληρώνει τη δόση του κάθε έξι μήνες.

Ο υπουργός Γεωργίας είχε κάνει αποδεκτό, όπως έλεγε τον Οκτώβρη, το αίτημά τους για καταβολή των δόσεων απ' τους αμπελουργούς μια φορά το χρόνο ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του νέου δανείου, αφού θα έχουν πληρωθεί για τα προϊόντα που παράγουν μετά την πώλησή τους.

Σε προχτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων έκρινε τη ρύθμιση αυτή ως απαράδεκτη και αντίθετη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 8 - 1 - 95 και ώρα 11.00 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Νέων Ταξιαρχών Περιστερίου (έναντι ΙΚΑ) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας γιου και αδελφού

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι γονείς: Σπύρος Τζανετόπουλος, Ευαγγελία Κάσκαρη.

Τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

***Τελούμε την Κυριακή 8 - 1 - 95 και ώρα 9.30 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρoς Σουρμένων, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΥ

Τα αδέλφια: Ζωή Ζησίμου, Ανδρέας και Στυλιανή Γιαννέτσου, Σπύρος και Μαρίκα Μάρα, Γιάννης και Ευανθία Μαρίνη.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

***

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε την Πρωτοχρονιά σε ηλικία 70 χρονών ο σ. ΝΙΚΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ.Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1924. Στα νεανικά του χρόνια ήταν ΕΠΟΝίτης στην περίοδο της Κατοχής. Το 1943 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το 1946 φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Εμεινε στη φυλακή 18 χρόνια. Το 1960 αποφυλακίζεται και δραστηριοποιείται στην ΕΔΑ. Μετά την πτώση της χούντας συνεχίζει την κομματική του δράση μέσα από το ΚΚΕ. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες κλονίζεται η υγεία του, αλλά παρ' όλα αυτά ήταν πρωτοπόρος και με αγωνιστικότητα πάλευε μέχρι την τελευταία του πνοή για τα ιδανικά του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού. Ο σ. Νίκος Ζυγούρης άφησε πίσω του τη γυναίκα του Αριστέα και τα δύο παιδιά του Παύλο και Σταυρούλα. Η κηδεία του έγινε στο Γ Νεκροταφείο της Νίκαιας στις 3 του Γενάρη. Θα σε θυμόμαστε, σύντροφε.

ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου

Με "αποκλεισμό" πήραν τις επιδοτήσεις

Με δυναμικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης κατάφεραν τελικά να εισπράξουν τις επιδοτήσεις για το καλαμπόκι οι παραγωγοί της περιοχής.

Οι αγρότες, που κατηγορούν και την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης για την καθυστέρηση, αφού έπρεπε να εξαργυρωθούν οι επιταγές από τις 20 Δεκέμβρη, εξοργίστηκαν όταν οι υπάλληλοι της Τράπεζας, προχτές, επικαλέστηκαν βλάβη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δήλωσαν αδυναμία πληρωμής των επιταγών.

Οπως τονίζουν οι αγρότες, κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν τα ίδια, κάνουν γιορτές χωρίς χρήματα, ενώ τους πιέζουν και τα χρέη. Το 1994 οι παραγωγοί στη Χαλάστρα είχαν να αντιμετωπίσουν και τη μελίγκρα που κατέβασε τη στρεμματική απόδοση κάτω από 500 κιλά, ενώ μια ικανοποιητική παραγωγή απαιτεί τουλάχιστον 100 κιλά στο στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι στη Χαλάστρα υπάρχουν 1.500 περίπου παραγωγοί καλαμποκιού και συνολικά καλλιεργούνται 25 - 30.000 στρέμματα. Η επιδότηση είναι 13.000 δρχ. το στρέμμα. Από χτες, πάντως, μετά τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ΑΤΕ στη Χαλάστρα λειτουργούν κανονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ