ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αρχίζει ο νέος "χορός" των αυξήσεων

Στο "χορό" των αυξήσεων μπήκαν ήδη από την 1η Γενάρη τα ασφάλιστρα των οχημάτων, προς δόξαν της πολιτικής πλήρους απελευθέρωσης που ισχύει στο συγκεκριμένο χώρο από το περασμένο καλοκαίρι και την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι ασφαλιστικές εταιρίες γνωστοποίησαν ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους με τα ασφάλιστρα οχημάτων για το 1995, για τους οποίους η αρμόδια πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να τηρεί "σιγήν ιχθύος"...

Από τους τιμοκαταλόγους, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν ανατιμήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25% - 45%, ενώ σε μία περίπτωση αλλοδαπής εταιρίας, που αφορά τον κλάδο φορτηγών, αγγίζει το 100%. Στους ίδιους τιμοκαταλόγους, τους οποίους έχει δεσμευτεί να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδης,υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα ασφάλιστρα παραμένουν σταθερά ή έχουν μειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αδικαιολόγητες ανατιμήσεις έρχονται μόλις έξι μήνες μετά τις αυξήσεις, επίσης μέχρι και 100%, που επέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με πρόσχημα το διπλασιασμό των κατώτατων ορίων κάλυψης που είχε αποφασίσει από την 1η του περασμένου Ιούλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Παρόμοια αναπροσαρμογή όμως θα έχουμε και μέσα στο 1995, καθώς σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές που εκπληρώνει κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κατώτατα όρια ασφαλιστικής κάλυψης της χώρας μας θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος του 1995 στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλαδή στα 100.000 ECU για υλικές ζημιές και στα 500.000 ECU για σωματικές βλάβες, δηλαδή περίπου στα 30 εκατ. δρχ. και 150 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.Τα σημερινά όρια, μετά τις αναπροσαρμογές του περασμένου καλοκαιριού, διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. και 70 εκατ. δραχμές αντίστοιχα. Εξάλλου, μέσα στη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδη και εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς με θέμα τον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο χώρο.

Παρατείνεται η παραγραφή βεβαιωμένων χρεών

Παρατείνεται μέχρι τις 30 του Ιούνη 1995 η προθεσμία παραγραφής των κάθε είδους χρεών, που έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη, αλλά δεν εισπράχτηκαν μέχρι τις 31 - 12 - 1994. Πρόκειται για χρέη προς το δημόσιο (φόροι, εγγυημένα δάνεια κλπ.) τα οποία επί σειρά ετών οι οφειλέτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) δεν πλήρωναν για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους.

Για να μην παραγραφούν τα χρέη αυτά, το υπουργείο Οικονομικών με σχετική διάταξη που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, μέχρι 30 - 6 - 95.

Σ' αυτή τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 13 του υπό δημοσίευση νόμου "Κύρωση των από 31/12/1993 και 6/7/1994 πέντε δανειακών Συμβάσεων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες διατάξεις", υπάγονται και τα βεβαιωμένα χρέη που παραγράφονταν εντός των 1992 και 1993 και των οποίων η παραγραφή έχει παραταθεί μέχρι 31/12/1994 με τις διατάξεις των άρθρων 14 του ν.2074/92 (ΦΕΚ 128 Α) και 4 παρ.5 του ν.2187/94 (ΦΕΚ 16 Α). Στην παράταση δεν περιλαμβάνονται χρέη των οποίων ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 1995.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΟ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ: Αρχισε να λειτουργεί το νέο κατάστημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στην Ιωνία Θεσσαλονίκης. Ετσι, σήμερα το δίκτυο της τράπεζας αποτελείται από 55 μονάδες και τέσσερα γραφεία αντιπροσωπείας στο εξωτερικό. Στα εγκαίνια της τράπεζας παραβρέθηκε ο διευθυντής του δικτύου και ο διευθυντής του καταστήματος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή, που μπορεί να έχει η τράπεζα στην ανάπτυξη της περιοχής της Ιωνίας.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Η εταιρία "Πειραιώς Ασφαλιστική Πρακτορειακή Α. Ε." είναι η νέα εταιρία που δημιούργησαν από κοινού η ασφαλιστική εταιρία "Φοίνιξ" και η Τράπεζα Πειραιώς. Σκοπός της νέας εταιρίας είναι η προώθηση μέσα από τα καταστήματα της τράπεζας των προϊόντων του "Φοίνικα". Μέσα από τη θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Πειραιώς θα προωθούνται όλα τα προϊόντα του "Φοίνικα" σε όλους τους κλάδους, όπου δραστηριοποιείται.

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΖΙΝΟ
Περίοδος ... χάριτος για τις εγγυητικές επιστολές

Μέχρι τις 20 Γενάρη έδωσε ..."χάρη", σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Τουρισμού στην αμερικάνικη εταιρία "Lady Luck", στην οποία είχε κατακυρωθεί η άδεια καζίνο της Πάτρας και του Λουτρακίου, προκειμένου να καταβάλει το ποσό των 3,050 δισ. δραχμών, που σύμφωνα με τη σύμβαση θα έδινε η εταιρία για τις άδειες μέχρι τις 21 Νοέμβρη. Ας θυμίσουμε ότι, όπως έγινε γνωστό, η εταιρία είχε καταθέσει εγγυητικές επιστολές αντίστοιχου ποσού που εξέδωσε για λογαριασμό της η τράπεζα BANK OF AMERICA που έληγαν στις 21 Νοέμβρη. Μέχρι τότε όφειλε να καταβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό για τις άδειες. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι "επενδυτές", ούτε το ποσό κατέβαλαν, αλλά, από την άλλη, ούτε και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού ζήτηση κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Μετά απ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε σε χτεσινή σύσκεψη, αντί να διακόψει τη "συνεργασία" με τους εξ Αμερικής κυρίους επενδυτές να τους παρακαλάει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να καταβάλουν το ποσό μέχρι τις 20 Γενάρη.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Η ανάγκη για άμεση δομική αλλαγή του συστήματος κοστολόγησης των φαρμάκων επισημάνθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Γενάρη 1995 στη Βέροια, μεταξύ του υφυπουργού Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδη και εκπροσώπων του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των διοικητικών συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί και τη σχετική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εμπορίου, το πόρισμα των εργασιών της οποίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου φαίνεται να έχει καταλήξει στην πραγματοποίηση γενικής ανακοστολόγησης όλων των κυκλοφορούντων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικές ανατιμήσεις σε μία σειρά παλαιών σκευασμάτων.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ: Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιεί σήμερα στις 7 μμ ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν υπουργοί, βουλευτές, ο δήμαρχος, οι αρχές της πόλης του Πειραιά, πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων, καθώς και επιχειρηματικός κόσμος.

XIOSBANK: Τη λειτουργία ενός δεύτερου καταστήματός της στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η τράπεζα στον οδό Εγνατίας και 25 Μαρτίου. Το νέο κατάστημα λειτουργεί με το σύστημα On line.

ΕΤΕΒΑ
Πάνω 20% τα κέρδη το 1994

Το 1995 αναμένεται να είναι κρίσιμο για την περαιτέρω πορεία της ΕΤΕΒΑ, καθώς έχουν παρουσιαστεί διάφορες προτάσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της και για συγχώνευσή της με άλλες τράπεζες. Μέχρι στιγμής, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διάφορα σενάρια, που έκαναν λόγο για συγχώνευση της ΕΤΕΒΑ με την Τράπεζα Κρήτης ή τη Μακεδονίας - Θράκης, της οποίας κατέχει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου. Η σημερινή διοίκηση της ΕΤΕΒΑ βλέπει με "θετικό" μάτι τις προτάσεις για συγχώνευσή της με άλλες μικρότερες τράπεζες.

Σχετικά με τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕΒΑ, αυτά - σύμφωνα με πληροφορίες - παρουσίασαν αύξηση 20% σε σχέση με το 1993. Τα κέρδη αυτά προήλθαν κυρίως από την αύξηση των εργασιών της τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στο χώρο της κεφαλαιαγοράς, όπως το underwriting, όπου η ΕΤΕΒΑ κατέλαβε την πρώτη θέση με 22 αναδοχές μεταξύ 35 τραπεζών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Ευρωπαϊκό πλήγμα σε άλευρα - δημητριακά

Εντονη κάμψη της εξαγωγικής δραστηριότητας διαπιστώνει η νέα έκθεση της Μονάδας Κλαδικής Βιομηχανικής Ερευνας και Ενημέρωσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο "Εμπορία Αλεύρων και Δημητριακών". Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας η κάθετη αυτή πτώση των εξαγωγών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Η πορεία αυτή μετά το 1985 οδήγησε στην υποαπασχόληση του παραγωγικού δυναμικού, ενώ είχε σαν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου να κλείσουν και άλλες να εξαγοραστούν από τις επικρατούσες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι οποίες ευλογούν τα γένια των μεγαλοβιομηχάνων, ο κλάδος μέσα από τις διάφορες διεργασίες θα χαρακτηρίζεται από την παραγωγή νέων ποικιλιών αλεύρων, ενώ "μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό θα μπορέσουν να επιβιώσουν". Τέλος, όπως αναφέρεται στην έρευνα διαφαίνεται μια ανάκαμψη των εξαγωγών κυρίως προς τις βαλκανικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ