ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δικαίωμά μας η αυθαιρεσία

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, μέλη της οποίας είναι όλες οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, δικαιολογεί τις τράπεζες που δεν τοκίζουν μικροποσά καταθέσεων και επικαλείται ως άλλοθι την "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος

Η κερδοσκοπία και η αυθαιρεσία, σε βάρος των μικροκαταθετών, είναι δικαίωμα των τραπεζών που το... κατάκτησαν με την "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνουν οι τραπεζίτες, με χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), με αφορμή τη ληστεία που πραγματοποιείται από αυτές, μέσω των άτοκων καταθέσεων των λογαριασμών ταμιευτηρίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΕΕΤ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της αυθαιρεσίας των εμπορικών τραπεζών, μελών της.

Στη χτεσινή ανακοίνωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "το καθεστώς που διέπει την αποδοχή και τήρηση λογαριασμών καταθέσεων στις τράπεζες έχει πλήρως απελευθερωθεί".Οι εμπορικές τράπεζες - κατά την ΕΕΤ - μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα το τιμολόγιό τους, στο οποίο υπάγονται και οι καταθέσεις. Με διάθεση άκρατου χλευασμού των εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών που αποτελούν και τα μεγάλα θύματα της ληστείας των άτοκων καταθέσεων δε διστάζουν να αναφέρουν ότι "η αποδοχή και τήρηση (των λογαριασμών) αποτελεί μορφή υπηρεσίας, η προσφορά της οποίας έχει φυσικά και το κόστος της". Οι τραπεζίτες, μέσω της ανακοίνωσης της ΕΕΤ, αναγκάζονται έμμεσα να αναγνωρίσουν το θράσος το οποίο τους διακατέχει, καθώς θεωρούν περιττή λεπτομέρεια την ενημέρωση των καταθετών - πελατών τους, για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών λογαριασμών. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στο μέλλον "οι τράπεζες θα συνεργαστούν, στα πλαίσια της Ενωσης, για την καθιέρωση ενιαίου τρόπου ενημέρωσης των πελατών τους".

Καθίσταται εμφανές ότι οι τραπεζίτες διακηρύσσουν και επίσημα τα νέα συναλλαγματικά ήθη που δημιούργησε η περιβόητη "απελευθέρωση" του τραπεζικού συστήματος, του δίδυμου αυτού σκανδάλου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. "Απελευθέρωση" η οποία έχει καταστεί συνώνυμη της αυθαιρεσίας και της αναίσχυντης κλοπής. Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση οι τραπεζίτες διαδηλώνουν το δικαίωμά τους στην απροκάλυπτη κερδοσκοπία και τοκογλυφία σε περιβάλλον πλήρως "απελευθερωμένο".

Στο θέμα όμως των άτοκων καταθέσεων, υπάρχει και μία άλλη σημαντική πλευρά, η οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δείχνει τα μειωμένης ευαισθησίας αντανακλαστικά των εισαγγελικών αρχών. Το θέμα αυτό αναλυτικά, είχε παρουσιαστεί από τον "Ρ" το καλοκαίρι του 1992, χωρίς όμως να προκαλέσει καμία ανησυχία στις τότε δικαστικές αρχές,οι οποίες θεώρησαν σκόπιμο να παρέμβουν με καθυστέρηση δυόμισι ετών, όταν το ίδιο ακριβώς θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας με διασυνδέσεις στον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο. Η διφυής συμπεριφορά των εισαγγελικών αρχών της χώρας, στο συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί απόδειξη, ότι η δικαστική εξουσία δε λειτουργεί "αντικειμενικά", αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα άλλα κέντρα εξουσίας, θεσμοθετημένα ή μη.

"Τσίμπησαν" πάλι οι τιμές στα καύσιμα

Νέα αύξηση κατά 0,50 δραχμές το λίτρο σημειώνουν από σήμερα οι χονδρικές τιμές πώλησης των βενζινών, ενώ οι αντίστοιχες τιμές των ντίζελ αυξάνονται κατά 0,40 δραχμές το λίτρο έναντι των τιμών της προηγούμενης βδομάδας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠ, οι παραπάνω μεταβολές οφείλονται στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης και του ντίζελ και στη μικρή πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 0,40 δραχμές ανά δολάριο.

Εξάλλου, οι καταναλωτές καλούνται πλέον να πληρώνουν κατά 8 - 10 δραχμές ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης, η λιανική τιμή του οποίου μετά τις διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν ήδη από την 1η Γενάρη, έχει φτάσει τις 148 με 150 δραχμές το λίτρο σε ορισμένες περιπτώσεις. Να θυμίσουμε ότι από 1-1-95 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 4 δραχμές το λίτρο, προκειμένου να προσαρμοστεί στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες - μέλη της.

Σημαντική επίπτωση επίσης στο πετρέλαιο κίνησης είχε η αύξηση περίπου κατά δύο δραχμές το λίτρο, που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στις τιμές διυλιστηρίων. Εξαιτίας των παραπάνω αναπροσαρμογών ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που είναι ποσοστιαίος αυξήθηκε περίπου κατά μία δραχμή το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και 0,5 δραχμές το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση των κομίστρων μεταφοράς καυσίμων τα οποία από 1-1-95 αυξήθηκαν κατά 7%,δηλαδή κατά μία με δύο δραχμές το λίτρο, μετά από σχετική απόφαση των αρμοδίων υπουργείων Μεταφοράς και Εμπορίου. Πρόκειται για μία συνολική αύξηση των τιμών χονδρικής κατά 8 - 10 δραχμές το λίτρο, που πέρασαν ήδη και στις τιμές λιανικής, όπως αναφέρουν πηγές των αρμοδίων υπουργείων.

ΔΑΝΕΙΟ: Δάνειο ύψους 12 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου πήρε η Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) από τη γερμανική τράπεζα Bayerische Landesbank Girozetrale, προκειμένου να ξεπληρώσει παλαιότερο δάνειο από την ίδια Τράπεζα. Η σχετική απόφαση, για την εγγύηση του δημοσίου στην ξένη τράπεζα, που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος δεύτερο / αρ. φύλλου 990 /30.12.1994).

ΠΡΟ+ΔΚΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος πρώτο / αρ. φύλλου 239 / 29.12.1994) ο νόμος 2276, με τον οποίο κυρώνεται ο απολογισμός του κράτους για το οικονομικό έτος 1993. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύτηκε και ο νόμος 2277 για την κύρωση του ισολογισμού του κράτους για το ίδιος έτος, καθώς και ο νόμος 2278, που αφορά στην κύρωση του γενικού προϋπολογισμού του κράτους και των προϋπολογισμών ορισμένων Ειδικών Ταμείων και Υπηρεσιών για το 1995.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Ημερίδα με θέμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επίλυση των συλλογικών διαφορών και τα εργασιακά συμβούλια διοργανώνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Γενάρη στο ξενοδοχείο "Divani Palace Akropolis". Στη διάρκεια των εργασιών θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Κουκιάδης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Μητρόπουλος. Σε όλα τα θέματα θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών και εργαζομένων.

ΔΙΩΞΗΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ: Σε "αυτοδίκαια αργία" (διαθεσιμότητα) τέθηκε ο Ανδρέας Τσιπρόπουλος, υπάλληλος του τελωνείου Προμαχώνα, επειδή - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του, για λαθρεμπορία, ψευδή βεβαίωση και δωροδοκία. ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με καθαρά κέρδη, που είναι αυξημένα κατά 18% συγκριτικά με το 1993, έκλεισε η χρήση του 1994 για την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του προέδρου της Τράπεζας Α. Μπούμπη προς το προσωπικό. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι καταθέσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 25%, οι χορηγήσεις κατά 24%, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18%.

Αταξία στο ... Taxis;

Σε διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών η "Ιντρασόφτ" είναι αξιολογητής των προσφορών, ενώ, παράλληλα, έχει υποβάλει και... προσφορά

Ανάβει για τα καλά ο πόλεμος μεταξύ των εταιριών, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής στα πλαίσια του προγράμματος TAXIS. Η πολυεθνική εταιρία Bull κατέθεσε - διά των εκπροσώπων της στην Ελλάδα - ένσταση, ζητώντας να μη γίνει αποδεκτή στο διαγωνισμό η συμμετοχή της Intrasoft ως προμηθεύτριας, καθώς η ίδια είναι και σύμβουλος του υπουργείου για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Bull: Η "Ιντρασόφτ" ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το πρόγραμμα "μελέτης, σχεδιασμού και υλοποίησης των εφαρμογών του συστήματος πληροφορικής για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη του φορολογικού συστήματος". Σύμφωνα με άρθρο της προκήρυξης του διαγωνισμού η εταιρία που θα αναλάμβανε τη μελέτη δε θα μπορούσε η ίδια ή θυγατρική της να συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού.

Στη σύμβαση, που υπογράφτηκε, η "Ιντρασόφτ" ανέλαβε την υποχρέωση, εκτός των άλλων, να καταστρώσει το Master plan, εναλλακτικά σενάρια λύσεων και ουσιαστικά να καθορίσει τις οδηγίες πολιτικής προμηθειών για τον τεχνικό εξοπλισμό. Κατά τους εκπροσώπους της Bull η "Ιντρασόφτ" έχει ήδη καθορίσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού προμήθειας και επιπλέον έχει αναλάβει την υποχρέωση να αξιολογήσει τον εξοπλισμό που θα προμηθευτεί το υπουργείο Οικονομικών.Επόμενα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Bull, δεν μπορεί η ίδια να καταθέσει προσφορά για τον εξοπλισμό. Παρ' όλα αυτά η "Ιντρασόφτ" κατέθεσε στις 20 Δεκέμβρη 1994 οικονομική προσφορά... Η Bull ζητά τον αποκλεισμό της Intrasoft. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του διαγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ