ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πολύχρωμο το ΟΧΙ στο ξεπούλημα
  • Την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις εξέφρασαν χτες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Βιομηχανίας, οι βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και οι εκπρόσωποι δήμων της ευρύτερης περιοχής, που πήραν μέρος
  • Γερ. Αραβανής: Να εκφραστεί και στην πράξη η αντίθεση

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά εξέφρασαν οι βουλευτές Πειραιά (όλων των κομμάτων) και οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής που πήραν μέρος, χτες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Βιομηχανίας για το θέμα αυτό.Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου, αλλά εξ αρχής - όταν τέθηκε ερώτημα για το νόημα της σύσκεψης - ξεκαθαρίστηκε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ειλημμένες!

Οι κύριοι Σημίτης και Ροκόφυλλος απέρριψαν ακόμα και εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν, όπως για παράδειγμα να παραχωρηθεί το 49% της επιχείρησης, όχι σε ιδιώτες, αλλά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για εθνικούς λόγους και το υπόλοιπο 51% να συνεχίσει να παραμένει στο Δημόσιο. Εντονες ήταν σε ορισμένες ομιλίες οι επικρίσεις προς τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ από την πλευρά δημοτικού παράγοντα του κυβερνητικού κόμματος υπενθυμίσθηκε ότι ανήκει και αυτός ανάμεσα σε εκείνους που διένειμαν το προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ για δημόσια ναυπηγεία και για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας... Από πολλούς, εξάλλου, επισημάνθηκε το γεγονός ότι πωλείται το ναυπηγείο χωρίς καν να έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, χωρίς τη διασφάλιση πλαφόν θέσεων εργασίας κλπ.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη οι βουλευτές: Γ. Αραβανής (ΚΚΕ), Νιώτης - Διαμαντίδης - Καψής - Λάλος - Ντεντιδάκης (ΠΑΣΟΚ), Μιχαλολιάκος - Νεράτζης (ΝΔ) και η κ. Μαχαίρα από την Πολιτική Ανοιξη. Από τη μεριά των βουλευτών της ΝΔ, ειδικότερα, εκφράστηκε η θέση να παραμείνει το 51% του ναυπηγείου στο Δημόσιο για λόγους εθνικής άμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, οι δήμαρχοι Περάματος, Κερατσινίου, Αιγάλεω, Περιστεριού, Κορυδαλλού, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και ο αντιδήμαρχος Νίκαιας. Δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας σημείωσε: "Οδηγούμαστε στην τελική πράξη της εκτέλεσης του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Αν. Μεσογείου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεών της, στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ και τις πιέσεις που ασκούνται από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς καν να αξιοποιεί τις όποιες δυνατότητες έχει να ελιχθεί. Είναι η ώρα να συναντήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις τις πιο ουσιαστικές αντιδράσεις, ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης. Επομένως, όλοι όσοι εμφανίζονται να διαφωνούν, πρέπει ανάλογα να πράξουν με τη στάση τους και στη Βουλή και έξω από αυτή. Θα πρέπει να μη δεχτούν να ψηφίσουν την τροπολογία που έχει έτοιμη να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ένα κίνημα για να σώσουμε τα ναυπηγεία".

"Ενημερωτική", χαρακτηρίζει τη σύσκεψη, σε μια λιτή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Βιομηχανίας και προσθέτει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συσκέψεις, "προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι απόψεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και για να προχωρήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις". Την Τετάρτη θα συνέλθει ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠΑΣΟΚ σε μια ακόμα προσπάθεια να "συμμαζευτούν" οι κυβερνητικές δυνάμεις και να καμφθούν οι διαφωνίες, καθώς μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση η τροπολογία που έχουν ετοιμάσει τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια "τυπικά" εμπόδια υπάρχουν για την τελική ευθεία του ξεπουλήματος.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Ακόμα χωρίς προεδρείο!

Κανένα αποτέλεσμα και από την νέα διήμερη συνεδρίαση...

Ούτε η πέμπτη - διήμερης διάρκειας - συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χτες, δεν μπόρεσε να δώσει προεδρείο και Εκτελεστική Επιτροπή στην Οργάνωση που παραμένει ακέφαλη από τον Νοέμβρη!

Μετά από πέντε συνεδριάσεις που "σημαδεύτηκαν" από συντονισμένες ή και ασυντόνιστες αποχωρήσεις παρατάξεων, διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα που τα πρόβαλλαν ως κυρίαρχα, δεκάδες ρητορικές εξάρσεις για την... υπεράσπιση της θέλησης και των συμφερόντων των εργαζομένων, οι παρατάξεις - πλην της μιας "συνιστώσας" της ΠΑΣΚΕ (Μπάκουλη) - έδειξαν να συμφωνούν τελικά στην πρόταση που είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή η ΕΣΚ.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση, που διακόπηκε με πρόταση της ΠΑΣΚΕ (Τσώλη), είχε ήδη διαφοροποιηθεί η ΣΑΔ, η οποία προτίμησε τη θέση του αντιπροέδρου αντί για του γραμματέα που διεκδικούσε μέχρι τότε και η ΔΑΚΕ που διεκδίκησε τη θέση του γραμματέα...

Στη συνέχεια της συνεδρίασης χτες, η ΠΑΣΚΕ (Τσώλης) δέχτηκε αντιπροσωπευτική - αναλογική συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Ο Ν. Μπάκουλης χαρακτήρισε θετική την πρόταση, αλλά δήλωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος... Τελικά η ΔΑΚΕ ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή της συνεδρίασης για να καταλήξει στο ζήτημα των προσώπων που θα προτείνει για τα όργανα της Ομοσπονδίας, κάτι που έγινε αποδεκτό από 17 συμβούλους. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 18 Γενάρη.

Η ΕΣΚ πρότεινε τη διακοπή της διαδικασίας μόνο για μισή ώρα, τόνισε ότι η πρότασή της είναι σταθερή και συγκεκριμένη και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν κάποιες παρατάξεις διαφοροποιηθούν τελικά από τη θέση τους.

Αν και όλες σχεδόν οι παρατάξεις φάνηκαν να συμφωνούν στην πρόταση της ΕΣΚ - προσπαθώντας ταυτόχρονα κάποιες να διεκδικήσουν και την... πατρότητά της - δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διατηρηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση κλίμα σύγκλισης. Σ' αυτή την περίπτωση θα ξαναρχίσουν όλα από την αρχή, με μόνους ζημιωμένους βέβαια τους εργαζόμενους, αφού ακόμα δεν έχουν αρχίσει ούτε καν οι διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση.

Σύσκεψη κομμουνιστών συνδικαλιστών

Σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών με θέμα: "Η πολιτική απόφαση της Συνόδου της ΚΕ, Δεκέμβρης του 1994 και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στο Συνδικαλιστικό Κίνημα", οργανώνει το Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,την Τετάρτη 18-1-95, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος μέλη των Κομματικών Ομάδων των ομοσπονδιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου.

Ποιους εκπροσωπεί η ΟΙΥΕ;

Τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων,η οποία εμμένει να κωφεύει στο αίτημα των πρωτοβάθμιων οργανώσεων για επαναδιαπραγμάτευση της διετούς Σύμβασης λιτότητας που υπέγραψε πέρσι, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση επισημαίνει ότι η ΟΙΥΕ προχωρά στην εφαρμογή της διετούς Σύμβασης και αρνείται επίμονα να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσή της, αν και η άνοδος του πληθωρισμού εξαφανίζει τις "αυξήσεις" των μισθών των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων και άλλες πρωτοβάθμιες οργανώσεις, έχουν θέσει επανειλημμένα στην Ομοσπονδία το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.

"Πάσα" και στις ιδιωτικές τράπεζες

Τις ιδιωτικές τράπεζες επιδιώκει να βάλει στο "χορό" της δανειοδότησης δικαιούχων του ΟΕΚ,το υπουργείο Εργασίας και προτείνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την επέκταση της διάταξης του σχετικού νόμου που προβλέπει την επιδότηση επιτοκίου για πρώτη κατοικία στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, και σε άλλες τράπεζες εκτός των Εθνικής Κτηματικής και Στεγαστικής.

Σε επιστολή του στον Γ. Παπαντωνίου,ο Γ. Σκουλαρίκης υποστηρίζει πως η δανειοδότηση δικαιούχων και από ιδιωτικές τράπεζες θα αποβεί υπέρ των εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΟΕΚ και στη χορήγηση περισσοτέρων δανείων. Για πρακτική αντίστοιχη με εκείνη του προκατόχου του της ΝΔ,εγκαλεί τον υπουργό ο Γ. Μηλιώνης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΕΚ και επισημαίνει πως αντί να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα χορήγησης μεικτών δανείων, επιδιώκεται η εμπλοκή των ιδιωτικών τραπεζών.

"Ρωτήστε και τους απολυμένους κ. υπουργέ"

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταγγέλλει τον υπουργό Εργασίας

Για υιοθέτηση των αντεργατικών επιλογών της μαύρης "Λευκής Βίβλου", καταγγέλλει τον υπουργό Εργασίας,το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Εργαζομένων Ιματισμού - Δέρματος,με αφορμή την ερώτηση του Γ. Σκουλαρίκη προς τους εκπροσώπους του ΣΕΒ σχετικά με το ποια εργασιακά ζητήματα θεωρούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων!

Η ερώτηση του υπουργού διατυπώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και όπως τονίζει το Συνδικάτο,αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη των βιομηχάνων πως τα εργατικά δικαιώματα είναι "αντικίνητρα". Το Συνδικάτο καλεί τον υπουργό να απευθύνει το ίδιο ερώτημα στους χιλιάδες απολυμένους ή υπό απόλυση εργαζομένους του κλάδου στο όνομα της "ανάπτυξης". Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, το τελευταίο διάστημα απολύθηκαν: 100 εργαζόμενες από το εργοστάσιο έτοιμων ενδυμάτων "Αλμπα", 48 από την εταιρία "Φουστέρης - Κάσσος", 12 από την επιχείρηση "Βαρβαρίγος".Παράλληλα - τονίζεται στην ανακοίνωση - απολύσεις έγιναν από την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και το εργοστάσιο του Ομίλου "Γαβριήλ",την εταιρία ενδυμάτων Γιαννέτος Χατζής,εσωρούχων Προεστάντης και τις επιχειρήσεις δερμάτινων ειδών Σωτηρόπουλος, Τσιρίγκας και Κατσουρίνης.Το Συνδικάτο προγραμματίζει τις επόμενες μέρες παράσταση διαμαρτυρίας για την ασυδοσία των βιομηχάνων, στο υπουργείο Εργασίας και καλεί τους εργαζομένους και ανέργους του κλάδου σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Από την τελευταία συγκέντρωση των εργαζομένων του Ναυπηγείου έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ