ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ παλιός συντάκτης του "Ριζοσπάστη", 50.000 δρχ., πρώτη δόση.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΜΑΤΖΩΡΟΣ Επίτιμος Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, προσφέρει 50 αντίτυπα του βιβλίου του "καπετάν Διαμαντής", δεύτερη δόση.
  • Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΟΥΜΠΗ 50.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού της Γιώργου Καρούμπη (Γαύρου) από το Δαδί (Αμφίκλεια) Λοκρίδας, για τη διάσωση του αρχείου που κλείνει μέσα τους αγώνες των συντρόφων και συναγωνιστών μιας ολόκληρης ζωής.
  • Οι ΣΤΑΘΗΣ και ΛΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΤΥΜΠΑ 10.000 δρχ., στη μνήμη των πατεράδων τους Λουκά Τύμπα και Νίκου Δημητρίου.
  • Μέσω ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων: οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ και ΠΑΝΟΣ ΚΟΛΙΝΙΑΤΗΣ 80.000 δρχ. Η ΜΑΤΟΥΛΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της και όλων των συγχωριανών της αγωνιστών από το χωριό Τρύπη Λακωνίας.
  • Η ΧΥΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου, στη μνήμη του πατέρα της Νικόλαου Εκιζόγλου και του πατριού της Χρήστου Καραλίδη. Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ 10.000 δρχ.
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ 10.000 δρχ.. μέσω ΚΟ Κερατσινίου, στη μνήμη του Κούλη Μητσάκου - Γαλανάκη που πέθανε τον Δεκέμβρη του 1994.
  • Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑ+ΔΚΙΔΗΣ παλαίμαχος αγωνιστής που πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής, 25.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Ανω Πόλης Πτολεμαφιδας. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ αντιπρόεδρος του παρ/τος ΠΕΑΕΑ Πτολεμαφιδας, 50.000 δρχ.
  • Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, στη μνήμη του συζύγου της Βασιλείου Κόκκινου.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΝΑΠΛΙΔΗΣ και δυο φίλοι του 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.
  • Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΚΟΣ 10.000 δρχ.
  • Ο ΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ αντιστασιακός 10.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου Πατήσια.
  • Οι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ και ΝΤΕΠΗ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ 50.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα τους Βασίλη Λεγάκη.
  • Μέσω ΝΕ Αιτ/νίας: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ αντιστασιακός 10.000 δρχ., δεύτερη δόση. Σύλλογος Πολυτέκνων Ναυπακτίας - Δωρίδας 10.000 δρχ. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ αντιστασιακός 35.000 δρχ.
  • Ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Μήτσου Καρασάββα και της αδελφής του Μαρίας Καρασάββα - Μορτάκη,
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ από το Χαλάνδρι αντιστασιακός, 50.000 δρχ.
  • Ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 30.000 δρχ., στη μνήμη της μητέρας του Γιαννούλας.
  • Οι ΚΑΤΕΡΙΝΑ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ 10.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη της γυναίκας του Ρένας προσφέρει στην "Τυποεκδοτική" 150.000 δρχ.
  • Η Α. Ν. 10.000 δρχ., ως πρώτη δόση. Ο Κ. Ν. 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Ν. Κυψέλης. Ανώνυμος 5.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Γ. Λ. Επίσης, η ΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα της Νίκου Παπαδημητρίου.
  • Η σ. ΕΛΠΙΔΑ ΑΣΦΗ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Γαλατσίου, στη μνήμη του αδελφού της Θανάση Σιαμαντά, κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑ
  • Μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΟΚΑΣ 10.000 δρχ., ως τρίτη δόση, στη μνήμη του δολοφονημένου αδελφού του Διονύση, ο σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ 20.000 δρχ., ως τρίτη δόση, στη μνήμη του αδελφού του Θανάση και των συγχωριανών του αγωνιστών από την Καλλιρρόη Μεσσηνίας.
  • Ο Δήμαρχος Μάνδρας ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΛΕΚΟΣ και ο αντιδήμαρχος ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ πρόσφεραν 50.000 δρχ. και 25.000 δρχ. αντίστοιχα, για τη διάσωση του αρχείου.
  • Η ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ,αντιστασιακή, 5.000 δρχ., στη μνήμη της αδικοχαμένης ανιψιάς της Ηλέκτρας Μακρή - Αρχοντή, δραστήριου μέλους του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Πειραιά.
  • Η ΜΑΙΡΗ Γ. ΤΖΙΛΑΛΗ 20.000 δρχ., στη μνήμη του θείου της Δημήτρη Κουτσοδόντη (Αίαντα) λοχαγού του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη μάχη.
  • Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Ιωαννίνων.
  • Μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών: Ο σ. Β. Π,λογοτέχνης, 80.000 δρχ. Ο σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΜΟΥΚΙΔΗΣ 50.000 δρχ. Η ΚΟΒ Λογοτεχνών μέχρι 8-1-95 κάλυψε το 119% του πλάνου της και προχωρεί.
  • Μέσω ΚΟ Λαυρίου: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου 100.000 δρχ., Παρ/μα ΠΕΑΕΑ Λαυρίου 20.000 δρχ.,
  • Οι συν. ΚΙΚΗ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΟΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τρεις Γέφυρες, στη μνήμη των γονιών τους Κώστα και Ευτυχίας Βούλγαρη, του συν. Ν. Γκένα και για όλους τους συν. από το χωριό Χιλιαδού Δομοκού που έδωσαν τη ζωή τους.
  • Μέλη του Παρ/τος ΠΕΑΕΑ Υμηττού: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ 5.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΚΟΥΡΑΚΗΣ 1.000 δρχ.
  • Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περάματος, στη μνήμη των Λένιν Μαρξ και Στάλιν.
  • Ο σ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΜΑΛΗΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη του παιδιού του Γιώργου που συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια από τον θάνατό του, μέσω ΚΟΒ Αγ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ "ΦΑΡΑΣ"

Ο καλός παλιός μάστορας θα πει πως όταν κτίζεις μια καμάρα δε χρειάζεται λάσπη ανάμεσα στα τούβλα γιατί το σύστημα λειτουργεί μόνο επειδή το ένα τούβλο πιέζει και στηρίζει το άλλο. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στον κόσμο των αρχόντων μας. Μία σου και μία μου. Η στήριξη βασίζεται στην πίεση του καθενός ξεχωριστά με τον όγκο - συμφέρον του. Εργολαβιούλα ο ένας ή μελλοντική του είσοδος στο χρηματιστήριο, πολιτική εξουσία ο άλλος, ακροαματικότητα ο παράλλος, διαφήμιση ο τέταρτος και πάει λέγοντας. Ολα δένουν σφιχτά και αλληλοστηριζόμενα υποστηρίζουν ταυτόχρονα το σύστημά τους, πρώτα από όλα της εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα της αντιδημοκρατικότητας, της διαστρέβλωσης, της παραπληροφόρησης, της υποκρισίας κ. ά.

Τα όσα - λίγα - αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για αναστολή των διώξεων και ταυτόχρονη προσπάθεια από μέρους του να ελέγξει τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, τη δημοσιοποίηση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, τις βίαια κομμένες εκπομπές των ιδιωτικών αυτή τη φορά καναλιών κ. ά., επιβεβαιώνουν σε όλες του τις λεπτομέρειες τον αρχικό μας συλλογισμό. Είναι όλοι τους παιδιά της ίδιας "φάρας" με τον ίδιο στόχο παρά τους διαφορετικούς ρόλους, συμφέροντα και προοπτικές.

***

Καθένας όπου ετάχθη και όλοι μαζί να υπηρετήσουν και στην ανάγκη να βελτιώσουν - "εκσυγχρονίσουν" - το μηχανισμό της κυριαρχίας τους, "το ρολόι έχει γρανάζι για όλους αρκεί να δείχνει τη σωστή ώρα... ". Πολιτικοί που προκαλούν όχι μόνο το κοινό αίσθημα με τις πράξεις - δηλώσεις αλλά δείχνουν να βάζουν σε δοκιμασία τόσο τη λογική όσο και την ικανότητά μας να κάνουμε προσθαφαιρέσεις... Αλλοι πολιτικοί που δεν "ανέχονται" στραγγαλισμό της συνείδησής τους, είναι όμως έτοιμοι να δηλώσουν "παρών" για ό,τι προκύψει στη μοιρασιά... Αλλοι που ζητούν τον "εκσυγχρονισμό" από τέτοια "πρότυπα" για να διαδίδουν αποτελεσματικότερα τη μεγαλύτερη λιτότητα και τον ευροαυταρχικότερο τρόπο διαχείρισης. Εργολάβοι, μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ που κόβουν και ράβουν την ενημέρωση, τη δεοντολογία, το νόμο, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των επιχειρήσεών τους. Δημοσιογράφοι που αντανακλούν αλλά και διαμορφώνουν την "πραγματικότητα" σύμφωνα με τις επιταγές της ακροαματικότητας ή των υπαγορεύσεων - απαγορεύσεων που δέχονται και είναι έτοιμοι να "περάσουν την κάμηλο... " δηλώνοντας ΑΝΤΕΝΝΑκότεροι του ΑΝΤΕΝΝΑ, καταπίνοντας το "πικρό" ποτήρι του συνενόχου.

Σ' αυτό το κλίμα διαπλεκομένων συμφερόντων αλληλοστήριξης συμμετέχουν πολλά πρόσωπα - επιδιώξεις και όπως είναι φυσικό επιχειρούνται διάφορες εκδοχές και ερμηνείες που απευθύνονται στους "κοινούς θνητούς" με στόχο να παραπλανήσουν ή να διαμορφώσουν συνενόχους. Για παράδειγμα κάποιοι προσπαθούν για άλλη μια φορά να ξαναζεστάνουν τη θεωρία του "περιβάλλοντος" του πρωθυπουργού και των κακών συμβούλων και άστοχων χειρισμών. Δηλαδή αν οι χειρισμοί ήταν πιο εύστοχοι τότε θα μπορούσαμε ευκολότερα όλοι να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε; Ποιο είναι το ουσιώδες; Η πολιτική η ίδια που μπαίνει σε εφαρμογή έτσι κι αλλιώς ή ο τρόπος που προωθείται; Σε τελευταία ανάλυση μια αντιλαϊκή πολιτική δε χρειάζεται πάντα και εκείνους που θα κάνουν την πιο βρόμικη δουλιά όπως ταυτόχρονα και τους άλλους που θα αναλάβουν να την "μπαλώσουν" εύστοχα ή άστοχα; Και σε περίπτωση που αρχίσουν τα δύσκολα δεν ξεπετιoύνται πάντα οι "εκσυγχρονιστές" με τις πολυκαιρισμένες πλέον συνταγές; Η μόνη απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι: Κόψτε το δούλεμα...

***

Πάντως για να δανειστούμε τον Ρ. Ρολάν, επειδή "όταν στο βούρκο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια... " δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και να επαγρυπνούμε για τις συνέπειες που έχουν τα δρώμενα στις εξελίξεις και ακόμα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να επιβάλουν τις λύσεις τους που πάντα έχουν σαν κατάληξη να την πληρώνει ο λαός. Ο σκοπός δεν εξαντλείται στην αποκάλυψη των σχεδίων τους, χρειάζονται αγώνας και μαζική δράση για την ανατροπή τους.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Καθένας όπου ετάχθη και όλοι μαζί να υπηρετήσουν και στην ανάγκη να βελτιώσουν - "εκσυγχρονίσουν" - το μηχανισμό της κυριαρχίας τους, "το ρολόι έχει γρανάζι για όλους αρκεί να δείχνει τη σωστή ώρα... "

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ... τελετή έναρξης της λειτουργίας του οργάνου της ταξικής συνεργασίας ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στο Μέγαρο Μουσικής (σελίδα 8).

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ,από ό,τι φαίνεται, τα όρια της "σκληρής" εξωτερικής πολιτικής και των "αδιαπραγμάτευτων" θέσεων και η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στην υπόθεση των Σκοπίων, ενώ ήδη έχει συμφωνήσει στην προώθηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα (σελίδα 9).

ΣΕ "ΟΛΙΣΘΗΡΟ δρόμο" φαίνεται να μπαίνει η ανάκριση σχετικά με την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας εναντίον των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατά την προεκλογική ομιλία τους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 3-6-94 (σελίδα 9).

"ΑΚΕΦΑΛΗ" από το Νοέμβρη παραμένει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, καθώς και χτες οι ενδοπαραταξιακές διαφορές και σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν τη συγκρότηση προεδρείου και εκτελεστικής επιτροπής! (σελίδα 14).

ΩΡΑ αποφάσεων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Χτες το απόγευμα άρχισαν οι εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μπορεί να εγγυηθεί μια συνεπή αγωνιστική πορεία, τονίζει η ΔΕΣΚ (σελίδα 15).

ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ. Επικαλείται την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού ως λόγο της μετάθεσης του οδηγού, που είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει ένα επικίνδυνο περιστατικό, οδηγώντας καινούριο λεωφορείου τύπου "Μερσεντές" (σελίδες 16 - 17).

ΚΑΤΑ βούληση διορίζουν αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (σελίδα 20).

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ροδακινοπαραγωγούς για τους αγώνες τους στη Μακεδονία (σελίδα 20).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ (σελίδα 21).

ΣΤΟΥΣ 300 έχουν φτάσει οι "εξαφανισθέντες" Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές στη γειτονική χώρα (σελίδα 21).

ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ μεσιτείες με τις θέσεις εργασίας στις φυλακές (σελίδα 22).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ να εξηγήσουν και να απολογηθούν για το συνεχιζόμενο έγκλημα στο Πάρκο Ελευθερίας απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδης (σελίδα 23).

  • Μέσω ΚΟΒ Μουσικών: Η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ προσφέρει 50.000 δρχ. Ο Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 50.000 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ