Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ "ΦΑΡΑΣ"

Ο καλός παλιός μάστορας θα πει πως όταν κτίζεις μια καμάρα δε χρειάζεται λάσπη ανάμεσα στα τούβλα γιατί το σύστημα λειτουργεί μόνο επειδή το ένα τούβλο πιέζει και στηρίζει το άλλο. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στον κόσμο των αρχόντων μας. Μία σου και μία μου. Η στήριξη βασίζεται στην πίεση του καθενός ξεχωριστά με τον όγκο - συμφέρον του. Εργολαβιούλα ο ένας ή μελλοντική του είσοδος στο χρηματιστήριο, πολιτική εξουσία ο άλλος, ακροαματικότητα ο παράλλος, διαφήμιση ο τέταρτος και πάει λέγοντας. Ολα δένουν σφιχτά και αλληλοστηριζόμενα υποστηρίζουν ταυτόχρονα το σύστημά τους, πρώτα από όλα της εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα της αντιδημοκρατικότητας, της διαστρέβλωσης, της παραπληροφόρησης, της υποκρισίας κ. ά.

Τα όσα - λίγα - αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για αναστολή των διώξεων και ταυτόχρονη προσπάθεια από μέρους του να ελέγξει τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, τη δημοσιοποίηση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, τις βίαια κομμένες εκπομπές των ιδιωτικών αυτή τη φορά καναλιών κ. ά., επιβεβαιώνουν σε όλες του τις λεπτομέρειες τον αρχικό μας συλλογισμό. Είναι όλοι τους παιδιά της ίδιας "φάρας" με τον ίδιο στόχο παρά τους διαφορετικούς ρόλους, συμφέροντα και προοπτικές.

***

Καθένας όπου ετάχθη και όλοι μαζί να υπηρετήσουν και στην ανάγκη να βελτιώσουν - "εκσυγχρονίσουν" - το μηχανισμό της κυριαρχίας τους, "το ρολόι έχει γρανάζι για όλους αρκεί να δείχνει τη σωστή ώρα... ". Πολιτικοί που προκαλούν όχι μόνο το κοινό αίσθημα με τις πράξεις - δηλώσεις αλλά δείχνουν να βάζουν σε δοκιμασία τόσο τη λογική όσο και την ικανότητά μας να κάνουμε προσθαφαιρέσεις... Αλλοι πολιτικοί που δεν "ανέχονται" στραγγαλισμό της συνείδησής τους, είναι όμως έτοιμοι να δηλώσουν "παρών" για ό,τι προκύψει στη μοιρασιά... Αλλοι που ζητούν τον "εκσυγχρονισμό" από τέτοια "πρότυπα" για να διαδίδουν αποτελεσματικότερα τη μεγαλύτερη λιτότητα και τον ευροαυταρχικότερο τρόπο διαχείρισης. Εργολάβοι, μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ που κόβουν και ράβουν την ενημέρωση, τη δεοντολογία, το νόμο, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των επιχειρήσεών τους. Δημοσιογράφοι που αντανακλούν αλλά και διαμορφώνουν την "πραγματικότητα" σύμφωνα με τις επιταγές της ακροαματικότητας ή των υπαγορεύσεων - απαγορεύσεων που δέχονται και είναι έτοιμοι να "περάσουν την κάμηλο... " δηλώνοντας ΑΝΤΕΝΝΑκότεροι του ΑΝΤΕΝΝΑ, καταπίνοντας το "πικρό" ποτήρι του συνενόχου.

Σ' αυτό το κλίμα διαπλεκομένων συμφερόντων αλληλοστήριξης συμμετέχουν πολλά πρόσωπα - επιδιώξεις και όπως είναι φυσικό επιχειρούνται διάφορες εκδοχές και ερμηνείες που απευθύνονται στους "κοινούς θνητούς" με στόχο να παραπλανήσουν ή να διαμορφώσουν συνενόχους. Για παράδειγμα κάποιοι προσπαθούν για άλλη μια φορά να ξαναζεστάνουν τη θεωρία του "περιβάλλοντος" του πρωθυπουργού και των κακών συμβούλων και άστοχων χειρισμών. Δηλαδή αν οι χειρισμοί ήταν πιο εύστοχοι τότε θα μπορούσαμε ευκολότερα όλοι να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε; Ποιο είναι το ουσιώδες; Η πολιτική η ίδια που μπαίνει σε εφαρμογή έτσι κι αλλιώς ή ο τρόπος που προωθείται; Σε τελευταία ανάλυση μια αντιλαϊκή πολιτική δε χρειάζεται πάντα και εκείνους που θα κάνουν την πιο βρόμικη δουλιά όπως ταυτόχρονα και τους άλλους που θα αναλάβουν να την "μπαλώσουν" εύστοχα ή άστοχα; Και σε περίπτωση που αρχίσουν τα δύσκολα δεν ξεπετιoύνται πάντα οι "εκσυγχρονιστές" με τις πολυκαιρισμένες πλέον συνταγές; Η μόνη απάντηση σε τέτοια ερωτήματα είναι: Κόψτε το δούλεμα...

***

Πάντως για να δανειστούμε τον Ρ. Ρολάν, επειδή "όταν στο βούρκο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια... " δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και να επαγρυπνούμε για τις συνέπειες που έχουν τα δρώμενα στις εξελίξεις και ακόμα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να επιβάλουν τις λύσεις τους που πάντα έχουν σαν κατάληξη να την πληρώνει ο λαός. Ο σκοπός δεν εξαντλείται στην αποκάλυψη των σχεδίων τους, χρειάζονται αγώνας και μαζική δράση για την ανατροπή τους.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Καθένας όπου ετάχθη και όλοι μαζί να υπηρετήσουν και στην ανάγκη να βελτιώσουν - "εκσυγχρονίσουν" - το μηχανισμό της κυριαρχίας τους, "το ρολόι έχει γρανάζι για όλους αρκεί να δείχνει τη σωστή ώρα... "


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ