Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρες πολιτικού "βοναπαρτισμού" και "ελεύθερης" τηλεόρασης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "οφείλει" να δεχτεί την "ακρίβεια" της ανακοίνωσης, με την οποία ο ΑΝΤΕΝΝΑ επιχείρησε να δικαιολογήσει το κόψιμο του "Προφίλ", ενώ όπως ήταν φυσικό πιστοποίησε... πως δεν υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού

Για άλλη μια φορά η "ελεύθερη" ιδιωτική τηλεόραση θριάμβευσε. Για άλλη μια φορά η πολιτική εξουσία, το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, απέδειξε ότι έχει αναπτύξει όλους εκείνους τους απαραίτητους δίαυλους επικοινωνίας και... κατανόησης με το σινάφι της. Με τους μεγαλοσχήμονες των ΜΜΕ και κατ' επέκταση τους χρυσοκάνθαρους της ολιγαρχίας, που έχουν αλώσει τον Τύπο. Η απροκάλυπτη λογοκρισία εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που "έκοψε" μέσα σε 24 ώρες δυο τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες αφορούσαν ή σχετίζονταν με τον Α. Παπανδρέου,είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω από αυτό που φαίνεται, το οποίο από μόνο του είναι αρκούντως κυνικό και απεχθές, δε βρίσκονται παρά οι τηλεοπτικές - και όχι μόνο - κρεατομηχανές, που σε αρμονική συνεργασία με τα αφεντικά τους, τους υπόλοιπους που συνευρίσκονται στα μεγαλοκεφαλαιουχικά σαλόνια και τις πολιτικές μαριονέτες τους, συνεισφέρουν στο άλεσμα συνειδήσεων, στο κουρέλιασμα αξιών, στην ισοπέδωση αρχών.Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος - ο τρόπος τους - για να προωθούν την πολιτική τους. Μια πολιτική που θέτει στο κοινωνικό περιθώριο τους ανθρώπους της δουλιάς και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ενισχύει την παθητικοποίηση και την αποχαύνωση, ώστε να προωθείται απρόσκοπτα ο θησαυρισμός των χρυσοκάνθαρων. Σ' αυτή βέβαια τη "βιομηχανία" δεν παίζουν ρόλο μόνο οι λογοκριτές, όπως ο Βαρδηνογιάννης, ο Κυριακού, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και οι λογοκρινόμενοι...

Κυβερνητικές "οφειλές"

στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Με βάση όλα τα παραπάνω ήταν απόλυτα φυσικό και χτες η κυβέρνηση να κινηθεί στην τακτική του "ένα χέρι νίβει το άλλο". Ο εντεταλμένος να ενσαρκώσει αυτή την τακτική, λόγω της θέσης του ως κυβερνητικού εκπροσώπου, Ε. Βενιζέλος ήταν αποκαλυπτικός. Οπως ήταν φυσικό, σε σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, ισχυρίστηκε ότι "δεν υπάρχει καμία ανάμειξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης", που να σχετίζεται με το "κόψιμο" της προχτεσινής εκπομπής "Προφίλ" του ΑΝΤΕΝΝΑ. Εκπομπή, όπου ο καλεσμένος του δημοσιογράφου Π. Παναγιωτόπουλου, ο ιδιοκτήτης της "Αυριανής" Γ. Κουρής αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ. Είχε ήδη προηγηθεί το "κόψιμο" άλλης εκπομπής στο STAR με θέμα την πολυθρύλητη "Βίλα Λιάνη".

Βέβαια, ο Ε. Βενιζέλος δε θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί ούτε κατ' ελάχιστον σε αυτά καθεαυτά τα απροκάλυπτα δείγματα λογοκρισίας. Κάτι που θα επιβαλλόταν και από τη θέση του ως υπουργού Τύπου. Αντίθετα εκείνο που επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν να αυτοχριστεί συνήγορος του ΑΝΤΕΝΝΑ και της ανακοίνωσης που η ιδιοκτησία του σταθμού εξέδωσε, για να δικαιολογήσει το κόψιμο του "Προφίλ". Οπως μάλιστα είπε, "οφείλει" (!!) να υποθέσει "ότι ο σταθμός περιγράφει με ακρίβεια τα πραγματικά δεδομένα και έχει ένα σκεπτικό... το οποίο είναι ασυνήθιστα αναλυτικό"!! Πρόκειται βέβαια για εκείνο το "σκεπτικό" που βάσει των αρχών της... δεοντολογίας "ανάγκασε" τον ΑΝΤΕΝΝΑ να "κόψει" την εκπομπή. Επίκληση δεοντολογικών αρχών που προκαλούν γέλιο, όταν κυρίως προβάλλονται από ένα σταθμό που κατά καιρούς έχει μετατραπεί: Σε βήμα του μεγαλοαπατεώνα Κοσκωτά. Σε "βασιλικό" συνοδό του Γλύξμπουργκ. Σε πομπό αναμετάδοσης κάθε είδους "σατανιστικής", "μαύρης", "λευκής" και λοιπών χρωμάτων μαγείας και βλακείας. Σε "κρεοπωλείο" συνειδήσεων, με "χασάπη" την Μ. Κάραλη, σε διαφημιστή των "ροζ" τηλεφώνων κλπ. κλπ. κλπ.

Από την πλευρά τουν ο δημοσιογράφος Π. Παναγιωτόπουλος,σχολιάζοντας στο "Ρ" τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέφερε ότι κατανοεί τη "δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται" ο Ε. Βενιζέλος, που "τον αναγκάζει να απαντά όπως απάντησε".

Ε. Βενιζέλος: "Διασφαλίζουμε

την πολυφωνία"!

Ομως ο Ε. Βενιζέλος ήταν επίσης "συνεπής" με την πραγματικότητα, όταν επιχείρησε να "αποδείξει" το... γιατί "δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση". "Ξέρετε ποια είναι τα όρια της εποπτείας της κυβέρνησης επί των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ποια είναι τα όρια εποπτείας της κυβέρνησης επί της ΕΡΤ",είπε. Σαφώς και "ξέρουμε". Τα όρια όσον αφορά τους ιδιωτικούς σταθμούς αρχίζουν και τελειώνουν μέχρι εκεί που δε θίγονται τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Γι' αυτό και ουδείς ασχολείται με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δύναμης που διαθέτουν, τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα με το θέμα του διαφημιστικού χρόνου, των συχνοτήτων κλπ.

Οσο για τους τελευταίους, τους ιδιοκτήτες της ενημέρωσης, ξέρουν να ανταποδίδουν. Το έδειξαν με απτό τρόπο και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Οταν η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η εφαρμογή του νόμου για τη στοιχειώδη δημοκρατική πληροφόρηση "είχε προβλήματα στην εφαρμογή του"! Οταν πλασάρονταν το ένα γκάλοπ μετά το άλλο, όταν τα πάνελ ήταν κομμένα και ραμμένα στις επιδιώξεις των αστικών κομμάτων.

Ομως η ευθιξία της κυβέρνησης, προς Θεού, υπάρχει. Ηταν τέτοια, που όταν στην ΕΡΤ η είδηση του θανάτου του Γ. Γεννηματά μεταδόθηκε στην πέμπτη σειρά, ακολούθησαν κατακριτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και διάταξη έρευνας για τους υπευθύνους από τον Ε. Βενιζέλο. Ολα αυτά στην κρατική βέβαια τηλεόραση. Τώρα που σε δυο ιδιωτικούς σταθμούς κόβονται απροκάλυπτα εκπομπές, δεν ακούγεται ούτε λέξη. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "δεν ξέρει την αιτιολογία", με την οποία "κόπηκε" η εκπομπή στο STAR, οπότε δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο...

Παρ' όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε να αναφερθεί στην αποστολή της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι "διασφαλίζουμε την πολυφωνία και την άσκηση των σχετικών συνταγματικών δικαιωμάτων"!!! Για να καταλήξει: "Αλλά όλα αυτά βεβαίως έχουν κάποια όρια, τα οποία είναι κοινώς δεκτά σε διεθνές επίπεδο, που είναι η δεοντολογία και ο ποινικός νόμος". Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο μόνος νόμος που υπερισχύει και τίθεται σε εφαρμογή είναι ο νόμος της σιωπής. Ο νόμος της "ανεξάρτητης" και "αντικειμενικής" ιδιωτικής τηλεόρασης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ