Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δανεισμοί

Η στήλη ούτε υιοθετεί ούτε απορρίπτει τις καταγγελίες για την πρωθυπουργική βίλα. Δεν μπορεί να αγνοήσει, όμως, μια από τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Βενιζέλος έχει τη φήμη ευφυούς ανδρός. Και διότι είναι υπερβαλλόντως εύστοχος, όπου τoν εξυπηρετεί και διότι είναι αποχρώντως ασαφής, όπου χρειάζεται.

Τελευταίο παράδειγμα, η απάντησή του στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν είναι σύνηθες και πολιτικά επιτρεπτό, να δανείζεται χρήματα ο πρωθυπουργός από υπουργούς του.

Αντερώτησε: "Υπάρχει καμιά διάταξη ή καμιά δεοντολογική αρχή που να απαγορεύει στον υπουργό να είναι φίλος, σύντροφος και συνεργάτης του πρωθυπουργού;...".

Πρώτα - πρώτα, το ερώτημα δεν ήταν αν δικαιούται ή όχι ο πρωθυπουργός ή υπουργοί του να είναι φίλοι, σύντροφοι και συνεργάτες. Το ερώτημα ήταν αν είναι σύνηθες υπουργοί να δανείζουν χρήματα στον πρωθυπουργό!

Υστερα, επειδή ο κ. Βενιζέλος δεν πολιτεύεται μόνο, αλλά και συνταγματολογεί επαξίως, κατά κοινή ομολογία και επειδή αναφέρθηκε σε αρχές η στήλη τού οφείλει διεξοδικότερη απάντηση.

Κατ' αρχήν, η προσφυγή του κ. Παπανδρέου σε δανεισμούς δεν αποτελεί γι' αυτόν αδήριτη ανάγκη, με την έννοια της ανωτέρας βίας, ώστε να ισχύει, εν προκειμένω η θεμελιώδης αρχή του δικαίου "ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα". Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου μπορούσε και όφειλε να αποφύγει το δανεισμό, - βάζοντας το πρωθυπουργικό κύρος πάνω από την αποπεράτωση μιας βίλας.

Κατά δεύτερο λόγο, όχι μόνο η σύζυγος του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια, αλλά και ο ίδιος ο Καίσαρας οφείλει και να είναι και να φαίνεται τίμιος, ώστε με το παράδειγμά του να φρονηματίζει τους Ρωμαίους πολίτες.

Ο τρόπος, όμως, που έγιναν οι δανεισμοί (συγκεκριμένο χρόνο όλοι), η οικονομική επιφάνεια των δανειστών (ο ένας από αυτούς δανείστηκε για να αγοράσει σπίτι), η προσωπικότητα των δανειστών (ένας κατηγορείται ως έμπορος όπλων) και ο λόγος για τον οποίο έγιναν οι δανεισμοί (αποπεράτωση πολυτελούς κατοικίας), δημιουργούν την εύλογη πεποίθηση ότι οι πράξεις αυτές και την ηθική τάξη διασαλεύουν και συνταγματικές αρχές παραβιάζουν αμέσως ή εμμέσως.

Παραδείγματος χάρη:

1. Τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2, παρ. 1), εφόσον η όλη μεθόδευση προσβάλλει βάναυσα τη βασικότερη από τις αξίες του ανθρώπου, - δηλαδή τη νοημοσύνη του!

2. Τη θεμελιώδη αρχή της συνεισφοράς των Ελλήνων πολιτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους (άρθρο 4, παρ. 5). εφόσον η όλη μεθόδευση περιέχει ενδείξεις περιγραφής και υπερφαλάγγισης της φορολογικής νομοθεσίας.

3. Τη θεμελιώδη αρχή της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας, χωρίς να παραβιάζονται τα χρηστά ήθη (άρθρο 5, παρ. 1), εφόσον το μείζον αγαθό (το πρωθυπουργικό κύρος) θυσιάζεται στο έλασσον (στην αποπεράτωση βίλας).

4. Τη θεμελιώδη αρχή της μη καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25, παρ. 3) εφόσον το δικαίωμά του, να έχει ιδιόκτητη κατοικία, ο κ. Παπανδρέου το ασκεί κατά τρόπο σφόδρα απάδοντα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. (Για τον ίδιο λόγο ο δυστυχής Γάλλος πρωθυπουργός Μπερεγκοβουά αυτοκτόνησε!).

5. Τη θεμελιώδη αρχή του ασυμβίβαστου των κυβερνητικών έργων με άλλες δραστηριότητες (άρθρο 81, παρ. 3), εφόσον οι δραστηριότητες αυτές επαυξάνουν την περιουσία του κ. Παπανδρέου και αναβαθμίζονται, σε, οιονεί, επαγγελματικές δραστηριότητες.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει καλύτερα από όλους τους Ελληνες, ότι, όταν ένας πρωθυπουργός δανείζεται από υπουργούς του παύει να είναι πρόεδρός τους, διότι υποβαθμίζεται σε απλό οφειλέτη τους.

Οφειλέτης τους - και με την αστική και με την πολιτική έννοια του όρου.Κι αυτή είναι η τραγωδία, κύριε καθηγητά του Συνταγματικού Δικαίου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνούν με τον δανεισμό εμβληματικών εκθεμάτων της Ρόδου (2021-03-31 00:00:00.0)
Οι στρατηγικές συμπλεύσεις δεν κρύβονται... (2014-04-23 00:00:00.0)
Χαμένοι και κερδισμένοι (2012-08-26 00:00:00.0)
Πάντα υψηλά τα επιτόκια (2012-08-08 00:00:00.0)
Νέο τριετές δάνειο με 4,33% (2002-06-19 00:00:00.0)
Η ευτυχία των επιτοκίων (1999-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ