Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λογοκριτές και λογοκρινόμενοι

Παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ ΑΝΤΕΝΝΑ - Κουρή σε μια προσπάθεια να μετατεθεί το θέμα από το πεδίο της βάναυσης λογοκριτικής επέμβασης σε θέματα... δεοντολογίας

Εκτός από τον Βαρδινογιάννη,τον Κυριακού,όλους τους υπόλοιπους στραγγαλιστές της πληροφόρησης και τους πολιτικούς συναγελαζόμενούς τους, υπάρχουν και λογοκρινόμενοι. Βάσιμα μπορεί να υποστηριχτεί ότι η πρακτική που επιφυλάχτηκε απέναντί τους δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος που - και - αυτοί πλείστες των περιπτώσεων έχουν εμφανίσει ως λίρα χρυσή, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάλπικη. Πρόκειται για το "νόμισμα" της δήθεν "ελεύθερης", "αντικειμενικής" ενημέρωσης. Οι παραπάνω ανήκουν σε εκείνους που πολλές φορές έγιναν φορείς, για να "κοπούν" από τον αέρα αλήθειες, πολιτικές και κοινωνικές, όπως τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων, το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθείται στον τόπο. Βάφτισαν στα πάνελ τους ως κοινή γνώμη όλους εκείνους που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά στρώματα, επένδυσαν άλλοτε στη φτηνή δημοσιογραφική δημαγωγία και άλλοτε στην αναζωπύρωση ταπεινών ενστίκτων, αλλά και επικίνδυνων ψυχώσεων όπως ο εθνικισμός και ο σοβινισμός.

Θα μπορούσε κανείς να σημειώσει ότι το κόψιμο των εκπομπών τους "πέρασε", όπως πέρασε, γιατί και οι ίδιοι είχαν βάλει το χέρι τους - και τίποτα δεν προϊδεάζει ότι θα πάψουν - για τη μείωση των αντιστάσεων. Βέβαια, από την πλευρά του, όπως έλεγε χτες στο "Ρ" ο Π. Παναγιωτόπουλος, το θέμα του εξοβελισμού των πραγματικών προβλημάτων από τα ιδιωτικά ΜΜΕ αν και "είναι υπαρκτό", δεν έχει "άμεση σχέση" ως τακτική με την περίπτωσή του.

Ο Γ. Τράγκας

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τον Γ. Τράγκα, οι δηλώσεις που έκανε στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία", δεν ξεφεύγουν από τη λογική του πιστού "υπαλλήλου", που δέχεται τις άνωθεν εντολές. Αλλωστε, η αντίδρασή του σε ένα προηγούμενο"κόψιμο" μιας πορνοεκπομπής στο "ΣΚΑ+ΔΚΙ" - πιστής στο ύφος του δημιουργού της - έφερε την από εκεί αποχώρησή του. Μια νέα αντίδραση τι θα έφερνε; Ολοι έχουν τα όριά τους, θα μπορούσε να ισχυριστεί ευθαρσώς. Ο Γ. Τράγκας προτίμησε να απολογηθεί μέσω της "Ελευθεροτυπίας" για την εκπομπή του που κόπηκε - και η οποία είχε τίτλο "Η ιστορία μιας βίλας - η ιστορία μιας γυναίκας" - λέγοντας ότι "με ωραίες και διάφορες πινελιές φτιάχναμε το πορτρέτο" της συζύγου του πρωθυπουργού. Επίσης, στο πνεύμα του "σφαγέα του", του Θ. Βαρδινογιάννη, τον ερμήνευσε και τον δικαιολόγησε, λέγοντας ότι"ενδεχομένως να πρυτάνευσε η άποψη ότι είτε κακά είτε καλά θα ήταν τα σχόλια για την κυρία Λιάνη, θα έδινε (η εκπομπή) το δικαίωμα για σχόλια" και γι' αυτό "κόπηκε".

Ο Π. Παναγιωτόπουλος

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες είχε χτες έτοιμη τη δήλωση παραίτησής του και της καταγγελίας της σύμβασής του με τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Πρόθεσή του, όπως αναφερόταν, ήταν να προηγηθεί συνάντησή του με τον ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ, Μ. Κυριακού, και εφόσον δεν υπήρχε αποκατάστασή του, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ, να την υποβάλλει. Ο τελευταίος μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν τον είχε δεχτεί, ενώ από την πλευρά του δημοσιογράφου λεγόταν ότι θα αναμείνει. Ο Π. Παναγιωτόπουλος σε χτεσινή του συνέντευξη στον "Φλας", αναφερόμενος στο "κόψιμο" της εκπομπής του μίλησε για τα "σαγόνια" που "έφαγαν" το "ΠΡΟΦΙΛ". Στη μεσημεριανή εκπομπή του από το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ περιορίστηκε να εκφράσει την "πικρία" του για την εξέλιξη της υπόθεσης. Σε μια μάλλον υποτονική αντίδραση, αναφέρθηκε σε "ανθρώπινο λάθος" των συντακτών της ανακοίνωσης του ΑΝΤΕΝΝΑ, ενώ λέγοντας ότι στη θέση του "ΠΡΟΦΙΛ" μεταδόθηκε η ταινία "Στα σαγόνια του καρχαρία" έκανε λόγο για "καρχαρία θηλυκού γένους", υπονοώντας σαφώς παρέμβαση εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Σε κανένα σημείο της ραδιοφωνικής του εκπομπής δε θεώρησε σκόπιμο να κάνει νύξη - έστω - σε εκείνες τις διασυνδέσεις πολιτικής εξουσίας και ιδιοκτητών ΜΜΕ που επιφέρουν τέτοια βάναυση λογοκρισία. Παράλληλα, αντιπαρήλθε τα επιχειρήματα του ΑΝΤΕΝΝΑ, ότι η συνέντευξη με τον Γ. Κουρή δε μεταδόθηκε, γιατί δεν υπήρχε αντίλογος, λέγοντας ότι πολλές συνεντεύξεις είχαν μεταδοθεί με ανάλογο τρόπο.

Καραγκιοζιλίκι

ΑΝΤΕΝΝΑ - Κουρή

Σε μια εμφανή και από κοινού προσπάθεια να φύγει η κουβέντα από το βασικό, την απρόκλητη λογοκριτική επέμβαση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το κόψιμο της εκπομπής και τη διαπλοκή των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων, και να περάσει στη σφαίρα των εντυπώσεων, προχώρησαν χτες ΑΝΤΕΝΝΑ και Κουρής. Ο τελευταίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι ήδη από προχτές ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι είναι έτοιμος "οποιαδήποτε ώρα και μέρα" να συμμετάσχει σε ζωντανή εκπομπή με την προϋπόθεση να μεταδοθεί η "κομμένη" συνέντευξη. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ σε μια επίδειξη ευθιξίας... και κάτω από την κατακραυγή που υπέστη (ας σημειωθεί ότι για πολλές ώρες το τηλέφωνο του ραδιοφωνικού ΑΝΤΕΝΝΑ δε δούλευε χτες για... τεχνικούς λόγους) εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση ότι "ορίζει για την Τετάρτη 18 Ιαναουρίου" ζωντανή εκπομπή με την παρουσία του Κουρή και των θιγόμενων προσώπων από τη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί. Ομως ο Γ. Κουρής τους απάντησε ότι θέτει όρο τη μετάδοση της εκπομπής μεταξύ 23 - 30 Γενάρη... και με την παρουσία "τόσων δικών του όσοι θα είναι και οι αντίπαλοί του στο στούντιο"....

  • Στο μεταξύ και όπως διέρρεε χτες από το συγκρότημα Κουρή και πριν τις αλληλοανακοινώσεις, το "Προφίλ" θα μεταδοθεί τις επόμενες μέρες από το κανάλι του συγκροτήματος. Οι παραπάνω διαρροές συνοδεύονταν βέβαια από την προσπάθεια "ηρωοποίησης" του Γ. Κουρή, που μετά από τη μακρά περίοδο που έπαιξε το ρόλο του οργάνου της φαιοπράσινης προπαγάνδας ακολουθεί τη λογική"ποιος θυμάται" και σήμερα έχει αλλάξει πορεία, διατηρώντας αναλλοίωτο το γνωστό "αυριανίστικο" ύφος και ήθος.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντισυστημικός» όσο και η «Χρυσή Αυγή» (2012-10-25 00:00:00.0)
Κατάφωρη παραβίαση της πολυφωνίας (2007-03-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-28 00:00:00.0)
Πέντε... alter (1999-02-16 00:00:00.0)
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην ΤV (1996-09-17 00:00:00.0)
Προειδοποίηση - πρόκληση (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ