ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
"Ηρθε η ώρα της μεγάλης δράσης"

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε συγκέντρωση στη Λάρισα

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του κινηματογράφου "Γαλαξίας" στη Λάρισα, όπου, την Κυριακή το πρωί, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μέλη και στελέχη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Λάρισας Χρίστος Καφφές και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού.

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε:

"Το ΚΚΕ, σε μια περίοδο που τα πράγματα δε φαίνονται και τόσο καθαρά, πρόβλεψε ότι τα περιθώρια ελιγμών, μικροπαραχωρήσεων στο λαό έχουν στενέψει απελπιστικά, ότι η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει, ότι δεν υπάρχει ούτε προσωρινή άμβλυνση".

Σε συνδυασμό με αυτήν την εκτίμηση μίλησε για σενάρια συναίνεσης στα παρασκήνια με τη συμμετοχή των "προαιώνιων" εχθρών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με μαέστρο τον ξένο παράγοντα και την πλουτοκρατία που δύσκολα μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει από τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των πολυεθνικών. "Αυτές οι δυο εκτιμήσεις έχουν μεγάλη πρακτική αξία σήμερα, δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την παρέμβαση του λαού. Η συναίνεση που ψάχνουν είναι η ομολογία των δυσκολιών τους...".

Αναφερόμενη στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το πολιτικό σύστημα της χώρας, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει ή θα αποκτήσει (εναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους, με τη συνδρομή τών άλλων κομμάτων ή κάποιων στελεχών τους) είναι σύστημα σε αδιέξοδο και χρεοκοπία, γιατί είναι αντιλαϊκό - αντεργατικό πριν απ' όλα, γιατί είναι υποταγμένο σε ξένα κέντρα που με τις επιλογές τους βυθίζουν τη χώρα σε οικονομική κρίση και υποτέλεια".

Η χρεοκοπία δε θα έρθει από μόνη της

"Θα ήταν αφέλεια - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - να πιστεύαμε ότι η χρεοκοπία θα έρθει από μόνη, χωρίς πολιτική πάλη, χωρίς το λαϊκό αγώνα, χωρίς την πρωτοπόρα, μαχητική δράση του ΚΚΕ που προσπαθεί και πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για τη συσπείρωση και συμπαράταξη όλων εκείνων των λαϊκών δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν και να ανοίξουν προοπτική. Οταν δεν έχεις να περιμένεις τίποτε άλλο, τότε ήρθε η ώρα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ.

Το ΚΚΕ - πρόσθεσε - διαθέτει πολιτική πρόταση γενική και εξειδικευμένη, όσο είναι δυνατό να γίνει αυτό σήμερα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στην οικονομία, ούτε στους κοινωνικούς τομείς όταν αποφασίσει ο λαός ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και ότι πρέπει να προλάβει να μη συσσωρευτούν νέα δεινά. Αδιέξοδο είναι να μένεις απαθής, ουδέτερος και μοιρολάτρης.

Ετσι και αλλιώς υπάρχει μια γερή μαγιά μέσα στο λαϊκό κίνημα: Το ΚΚΕ με σημαντικές δυνάμεις γύρω του που μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλαπλάσιες στην πορεία. Δεν περιοριζόμαστε, βέβαια, στην απόλυτα φυσιολογική και θεμιτή φιλοδοξία να δυναμώσουμε, να αυξηθούμε, να πείσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του λαού για την ορθότητα και ρεαλιστικότητα της πολιτικής μας πρότασης. Είναι θεμιτή η φιλοδοξία μας να πείσουμε εφ' όλης της ύλης για την ανάγκη σύγκρουσης με τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Οσο πιο γρήγορα πετυχαίνουμε ένα τέτοιο στόχο τόσο πιο πλατύ, πολύμορφο και δυνατό θα γίνεται το λαϊκό κίνημα.

Ταυτόχρονα, είμαστε εξίσου πρόθυμοι να δράσουμε από κοινού με όλους εκείνους που συμφωνούν με την ανάγκη αντίστασης και υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων, χωρίς να συμφωνούν μαζί μας εφ' όλης της ύλης. Τα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της ειρήνης, της νεολαίας και των γυναικών, είναι τόσο οξυμένα και καυτά, που δεν είναι δύσκολο καθόλου να συσπειρώσουν ανθρώπους που για την ώρα κρατούν τις δικές τους ιδιαίτερες απόψεις για τη συνολική πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πράγματα".

Συγκέντρωση δυνάμεων

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη βαθιών αλλαγών στη χώρα μας. Τονίζοντας: "Είναι επείγουσα η ανάγκη να συγκεντρωθούν και να συσπειρωθούν όλες οι σκόρπιες - και είναι πολλές λαϊκές δυνάμεις - που ξέρουν ότι δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε, παρά μόνο κίνδυνοι.

Η ευθύνη μας είναι τεράστια, να δράσουμε σωστά και αποφασιστικά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ζουν και δρουν σε μια κοινωνία η οποία μέσω της πολιτικής που ασκείται, μέσω της πληροφόρησης διαφθείρει ηθικά, εξαγοράζει, καλλιεργεί τη μοιρολατρία, δωροδοκεί, θέλει να την εξουθενώσει και να την παραλύσει. Το ζήτημα δεν είναι ηθικό στενά, είναι πριν απ' όλα πολιτικό.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, αντίσταση, πάλη και ρήξη στην πορεία με το σύστημα της εξάρτησης και της κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου. Αυτός είναι ο πιο σύντομος και βέβαιος δρόμος για το λαό".

Στόχος τους, το πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο

Αναφερόμενη στη δήθεν νέα πολιτική που επαγγέλλονται σήμερα τ' άλλα κόμματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Κοινός τόπος είναι σήμερα ότι κόμματα και πολιτικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, έχουν μετατραπεί σε εκτελεστικά όργανα των ισχυρών πολυεθνικών. Δεν έχουν την ευχέρεια ούτε σε θέματα τακτικής να παρεμβαίνουν και να ελίσσονται, όπως γίνονταν παλιότερα. Στο Κοινοβούλιο απλώς, με το σημερινό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει, γίνεται η νομιμοποίηση των αποφάσεων που παίρνονται αλλού.

Η νέα πολιτική που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με βοηθούς τα άλλα μικρότερα κόμματα και ιδιαιτέρως "δημοφιλείς" πολιτικούς ελέω ΜΜΕ, είναι η υπογραφή δυο ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ. Ενός ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ μεταξύ τους, που θα διαμορφώσουν κάποιους κανόνες αντιπαράθεσης ώστε να μην απειληθεί το σύστημα και να μην αφυπνιστεί ο λαός, και ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ανάμεσα στην ισχυρή εργοδοσία και τους εργαζόμενους (εργάτες, υπάλληλους, μικρομεσαίους της πόλης και της υπαίθρου) με την υπογραφή τους ότι δέχονται τα "δώρα" της ασυδοσίας των πολυεθνικών.

Το πρώτο συμβόλαιο ήδη είναι στα σκαριά. Η χειρονομία του πρωθυπουργού να αναστείλει τις παραπομπές δεν είναι μόνο γιατί "ο φόβος φυλάει τα έρημα", υπηρετεί αυτόν τον σκοπό κατά κύριο λόγο. Μεταξύ τους μπορεί να το υπογράψουν αυτό το συμβόλαιο, και αν δεν το υπογράψουν θα λειτουργεί άτυπα. το κοινωνικό, όμως, συμβόλαιο της λαϊκής υποταγής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί, γιατί ο λαός σε ένα σημαντικό μέρος δεν είναι αποφασισμένος να αλυσοδεθεί και να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του.

Γίνεται φανερό σήμερα ότι με το σημερινό πολιτικό συσχετισμό, με την Ελλάδα γρανάζι στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν περιθώρια για θετικές αλλαγές και εξελίξεις".

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη φιλολογία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Ο εμπαιγμός που γίνεται σήμερα σε βάρος του ελληνικού λαού είναι πολύ ευρύτερος από κάθε άλλη φορά - υπογράμμισε.

Αποκορύφωμα η φιλολογία που αναπτύσσεται ότι το μαγικό κλειδί για θετικές εξελίξεις και διέξοδο από την κρίση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, ο έλεγχος των κομμάτων, η διαφάνεια στα οικονομικά τους, η διαφάνεια του πόθεν έσχες.

Είτε μιλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είτε της ΝΔ, είτε του "Συνασπισμού" και της Πολιτικής Ανοιξης, τα ίδια ακούμε, για θεσμούς, διαφάνειες κλπ. Οτι, δηλαδή, μόλις συγκροτηθεί ένα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας μας και οι εστίες έντασης στα Βαλκάνια θα εξαφανιστούν. Οτι μόλις λειτουργήσει η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) τότε οι εργαζόμενοι θα βρουν ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματά τους. Για κάθε θέμα και από μια διακομματική επιτροπή και όλα λύθηκαν.

Θα γεμίσουν την Ελλάδα με επιτροπές και όργανα, μακριά, πολύ μακριά από τους εργαζόμενους, και θα τα λύνουν στο όνομα του δήθεν "γενικού συμφέροντος". Αντί για ρόπαλα και ΜΑΤ (δεν πρόκειται βεβαίως αυτά να τα βάλουν στο μουσείο, θα τα κρατήσουν γιατί γνωρίζουν ότι ο λαός δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια) θα επιβάλλουν νόμους, θεσμούς, ένα θεσμικό δηλαδή αυταρχισμό που θα κάνει τη δουλιά του όπως παλιότερα τα ιδιώνυμα, ο 509 και ο 375, ή οι γνωστοί αντεργατικοί νόμοι. Θα αλλάξουν - αυτό θέλουν - τα μέσα καταναγκασμού+ατ ο καταναγκασμός, η τρομοκρατία και η στυγνή εκμετάλλευση θα γίνει πολύ χειρότερη".

Αυτός είναι ο περίφημος "εκσυγχρονισμός" τους

"Ο καθένας επίσης - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - μπορεί να καταλάβει ότι η Ελλάδα θα γεμίσει με επιτροπές, τόσες και τέτοιες, με εξασφαλισμένη σύνθεση, εξασφαλισμένη υποταγή στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ξέρουν καλά ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με το σημερινό συσχετισμό δύναμης θα νομιμοποιεί τις εντολές των ΗΠΑ ή της Γερμανίας. Η δε ΟΚΕ θα συζητά πώς θα εφαρμοστεί η "Λευκή Βίβλος", το ξεπούλημα, πώς θα μοιραστεί η ανεργία, πώς θα σκύψουν το κεφάλι τα λαϊκά στρώματα.

Οι εραστές της συνταγματικής αναθεώρησης ας δώσουν μια απάντηση στον εργαζόμενο, γιατί δεν εφαρμόζεται στην πράξη το πιο βασικό άρθρο του Συντάγματος, ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ίσοι;

Βεβαίως, για μας δεν είναι άγνωστη η απάντηση, αξίζει όμως να τεθεί από κάθε Ελληνα πολίτη σε όσους υποκρίνονται ότι φταίει η διαχείριση και ο τρόπος άσκησης εξουσίας και όχι η ίδια η εξουσία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο κάθε φορά διαχειριστής της.

Μιλάνε για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων αυτοί που ψήφισαν την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων και το προβάδισμα των αποφάσεων της Κομισιόν έναντι των Κοινοβουλίων. Μιλάνε για διαφάνεια αυτοί που ψήφισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας έλεγχος και περιορισμός στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ποιος θα ελέγχει τα κόμματα; Μήπως ο λαός; Οχι βέβαια, μεταξύ τους θα ελέγχονται, "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Αυτοί που αρνήθηκαν το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και τώρα θέλουν να πάνε τον ελληνικό λαό στην αναθεώρησή της, δηλαδή στην πιο συντηρητική και αυταρχική εκδοχή της με τα μάτια κλειστά.

Το ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν έχει ευαγγέλιο το σημερινό Σύνταγμα που έχει άρθρα αυταρχικά, άρθρα που επιτρέπουν να γίνεται η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι του ξένου κεφαλαίου. Αν η αναθεώρηση θα κάνει καλύτερο ή χειρότερο το Σύνταγμα είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, είναι θέμα πολιτικό. Αν θα γίνουν πράξη τα άρθρα που αναγνωρίζουν τα λαϊκά δικαιώματα επίσης είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού, του ρόλου που παίζει στη ζωή του τόπου το λαϊκό κίνημα. Είναι μέρος της πάλης για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές.

Κριτήριο για τον προοδευτισμό ενός Συντάγματος με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση όλων των άρθρων υποταγής και υποτέλειας, η θέσπιση άρθρων που κατοχυρώνουν τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, που υπερασπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο τον εργαζόμενο από την εργοδοτική ασυδοσία, για να σταθούμε σε δυο πολύ κρίσιμα, όχι βέβαια και τα μοναδικά ζητήματα.

Ολα τα άλλα είναι για παραπλάνηση του λαού. Την πρόσοψη θέλουν να αλλάξουν, προσαρμογές θέλουν ώστε τα πολιτικά τους σχέδια να επιτευχθούν. Τα στηρίγματα όμως του σημερινού σάπιου, αποκρουστικού για το λαό συστήματος θα τα αφήσουν άθικτα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, "Συνασπισμός" και Πολιτική Ανοιξη. Ευαγγέλιό τους θα είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νέα δομή του ΝΑΤΟ".

ΑΛΥΤΑ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πλημμυροπαθείς

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, στους Σοφάδες και τη Μεταμόρφωση, πλημμυρόπληκτες περιοχές του νομού Καρδίτσας

Αν και πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και παρά τις πολλές υποσχέσεις των κυβερνητικών υπευθύνων, το σύνολο, σχεδόν των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, δεν αντιμετωπίστηκαν. Αυτό διαπίστωσε και "εκ του σύνεγγυς" η Αλέκα Παπαρήγα,η οποία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε, την Κυριακή τους Σοφάδες και τη Μεταμόρφωση,περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη. Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν στην περιοδεία της ο Αντ. Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ, οι Γ. Χώτος, Χρ. Χαλκιάς, Β. Μπούτας,μέλη της ΚΕ του Κόμματος και άλλα τοπικά στελέχη.

Στους Σοφάδες

Στο δημαρχείο των Σοφάδων η Αλέκα Παπαρήγα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Β. Κατσάρα,τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των πλημμυροπαθών και εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο δήμαρχος, τόνισε ότι οι Σοφάδες υπέστησαν το 50% της συνολικής ζημιάς στην Καρδίτσα και δεν υπάρχει Σοφαδίτης που δεν επλήγη, μ' αποτέλεσμα η πόλη, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα "άψυχη" τη "δέρνει" η οικονομική ατονία και η εμπορική απραξία.

Στη συνέχεια ανέφερε τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, οι οποίοι ζητούν:

Για τους επαγγελματοβιοτέχνες:

- Επιδότηση του 30% της ζημιάς και στη συνέχεια του υπόλοιπου 70% και του επιτοκίου σε περίπτωση δανείου.

- Ρύθμιση των υποχρεώσεών τους προς ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ. - Διεκδίκηση κοινοτικών προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. - Υπαγωγή της περιοχής σε ειδική ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.

Για τους αγρότες πλημμυροπαθείς:

- Να πληρωθούν εξ ολοκλήρου τ' αγροτικά προϊόντα που χάθηκαν από την πλημμύρα, όπως εκτιμήθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές.

- Ν' αποζημιωθεί η ηρτημένη παραγωγή του βαμβακιού, προς 15.000 δρχ. τουλάχιστον το στρέμμα.

- Να καταβληθεί η διαφορά τιμής, στο βαμβάκι που πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή λόγω υποβάθμισής του.

- Ν' αποζημιωθεί στο ακέραιο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.

- Αναστολή των χρεών χωρίς προσαυξήσεις για ένα χρόνο στους αγρότες, εκείνους, που χάσανε την παραγωγή τους.

Ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα αναφέρθηκαν στη συνέχεια και σε άλλα γενικότερα αιτήματα, που αφορούν:

- Στην εξέταση των υπολοίπων αιτήσεων για αποζημίωση για τις οικοσκευές.

- Για την καταβολή συμπληρωματικού βοηθήματος πέραν των 50.000 που καταβλήθηκαν ανά οικογένεια, στον συνοικισμό των Τσιγγάνων.

Ζητούν, επίσης, για τα σπίτια και τις αποθήκες που γκρεμίστηκαν να καταβληθεί το 50% των πιστοποιημένων καταστροφών ως επιχορήγηση και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο στεγαστικό δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και το θέμα της ζημιάς ποσοτήτων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από τις πλημμύρες, για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για να υποδείξουν τον τρόπο καταστροφής τους.

Τέλος, οι φορείς των Σοφάδων επανέρχονται στα χρόνια αιτήματά τους που αφορούν σε έργα υποδομής, ανάμεσα στα οποία είναι:

- Αποκατάσταση των δικτύων αποχέτευσης.

- Διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Σοφαδίτη.

- Κατασκευή γεφυριών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

- Σχεδιασμός και κατασκευή των βιομηχανικού πάρκου.

- Οδική σύνδεση Σοφάδων - Παλαιοφαρσάλων και βελτίωση της επαρχιακής οδοποιίας.

Κι φυσικά ζητούν την υλοποίηση των μεγάλων έργων που αφορούν σ' όλο το νομό και είναι η παράκαμψη του Δομοκού, η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Σμοκόβου, η εκτροπή του Αχελώου.

Στη Μεταμόρφωση

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρ. Κοντογιάννης,ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος και όλοι σχεδόν όσοι έχουν επιστρέψει και κατοικούν πάλι στο χωριό τους, υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα, στη Μεταμόρφωση. Ο πρόεδρος της Κοινότητας έθεσε στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα αιτήματα των κατοίκων για προβλήματα που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα. Ζητούν:

- Αποζημιώσεις για τα καταστραμμένα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται είτε στα χωράφια είτε στις αποθήκες, για ζώα που χάθηκαν, ζωοτροφές, αλλά και γεωργικών μηχανημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

- Αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα κατεστραμμένα και ακατάλληλα για στέγαση σπίτια, σύμφωνα με την απογραφή που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ.

- Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που είναι κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες, δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σ' όλο τον οικισμό κι ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου.

- Κατασκευή σωστών προστατευτικών και αντιπλημμυρικών έργων και αντλιοστασίου στη Μεταμόρφωση.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο καφενείο του χωριού, πολλοί από τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης μίλησαν για αδικίες σε βάρος τους, άλλοι επισήμαναν ότι η καταστροφή δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων και για τη φετινή σοδειά. Γενική πάντως ήταν η εντύπωση ότι το κράτος συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πλημμυροπαθείς.

Αυτό τόνισε, μιλώντας και η Αλέκα Παπαρήγα και υπογράμμισε ότι οι πλημμυροπαθείς πρέπει ν' αγωνιστούν για να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας,για να κερδίσουν τις αποζημιώσεις και ταυτόχρονα να απαιτήσουν την υλοποίηση όλων εκείνων των έργων υποδομής που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
"Τις αλλαγές θα φέρει ο λαός"

"Το πολιτικό σύστημα έχει σαπίσει και αντικειμενικά ωριμάζουν οι ανάγκες βαθιών αλλαγών", τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης της Λάρισας, η Αλέκα Παπαρήγα. Απαντώντας σε ερώτηση, αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να προέλθουν από τις ενδοκομματικές ανακατατάξεις στα δυο μεγάλα κόμματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "αλλαγές από "τ' απάνω" μόνες τους δεν προοιωνίζονται κάτι θετικό για το λαό. Η αλλαγή θα 'ρθει από τον ίδιο το λαό. Πρέπει ν' απομονωθούν αυτά τα κόμματα και η πολιτική τους. Οι κινήσεις σε επίπεδο κορυφών αποσκοπούν στην "αλλαγή της μόστρας" του συστήματος, για να μείνουν απείραχτα τα υποστυλώματα και οι βάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αλλαγή στη χώρα μας αν δεν έχουμε απεξάρτηση από τα ξένα κέντρα". Στην αιτίαση δημοσιογράφων ότι η πολιτική δεν τυγχάνει εκτίμησης σήμερα, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος του λαού αναζητεί διέξοδο. Συνειδητοποιεί ότι όλα τ' άλλα κόμματα "είναι το ίδιο". Γι' αυτό χρέος του ΚΚΕ, αλλά και όλων των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, είναι να διαμορφώσουν προϋποθέσεις αφύπνισης του λαού κι αναγέννησης του λαϊκού κινήματος".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θόρυβο που ξέσπασε για τη "βίλα" του Α. Παπανδρέου,η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι "για μας το θέμα δεν είναι απλώς αν ένας πολιτικός πεθαίνει σε μια καλύβα ή σ' ένα πολυτελές διαμέρισμα. Μας απασχολεί, βεβαίως, κι αυτό. Αλλά θεωρούμε ότι ανήθικη είναι προπάντων η πολιτική που αδικεί τους εργαζόμενους. Κι αυτή η ανηθικότητα γεννάει και πάρα πολλά συμπτώματα και παρενέργειες. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και η φοροδιαφυγή να νομιμοποιείται και να συγκαλύπτονται άνομες πράξεις. Τελικά στη χώρα μας οι πιο παράνομες πράξεις γίνονται νόμιμα. Οταν υπάρχει ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, όταν δε γίνεται έλεγχος στους ιδιοκτήτες αμύθητων ποσών κεφαλαίου, είναι φυσικό και τα μεμονωμένα άτομα ν' αξιοποιούν αυτό το νομικό καθεστώς".

Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε και σε ερώτηση σχετική με την απάντηση του Α. Παπανδρέου στον Κλίντον,τονίζοντας ότι "δεν τον έπιασε ο πόνος τον Κλίντον για να σβήσει η φωτιά που οι ίδιες οι ΗΠΑ άναψαν στα Βαλκάνια. Απλώς, θέλει με αυτή την παρέμβασή του να σταθεροποιήσει την παρουσία του αμερικάνικου παράγοντα στην περιοχή.

Ο Α. Παπανδρέου, δεν αρνείται αυτό το ρόλο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, αλλά τον επιζητεί κιόλας. Εμείς λέμε να γίνει διάλογος με τις γειτονικές χώρες χωρίς, όμως, τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά στην απάντηση του πρωθυπουργού στον Κλίντον, πρόκειται για επίφαση, εξυπηρετεί μια τακτική και τίποτα παραπάνω".

Γέμισε ο κινηματογράφος από μέλη, φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ στη Λάρισα, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα στο Δημαρχείο των Σοφάδων με το δήμαρχο και φορείς της περιοχής

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης έθεσαν τα αιτήματά τους στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, για τα προβλήματά τους που παραμένουν άλυτα μετά από την πλημμύρα που βύθισε το χωριό τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ