ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καντάτες για ένα μουσείο

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά οργανώνουν οι "Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη".Στις 30 του Γενάρη, στο "Μέγαρο Μουσικής" θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, "Τραγούδια και Καντάτες" από τον Περσέλ στον Μπαχ. Πρόκειται για έργα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στη χώρα μας. Τη διεθνούς φήμης Βελγίδα σοπράνο Γκ. ντε Ρέγκχερε θα πλαισιώσει το σύνολο μπαρόκ "Συμφωνία".Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η σπάνια αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση, στοχεύει όχι μόνο στο να προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά το υπό ανέγερση Μουσείο".

"Μεταδικτατορικά", τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς,"είχαμε προτείνει σειρά αλλαγών για να αντιμετωπίσουμε τις προοπτικές του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός αποκεντρικού συστήματος, στην αυτονόμηση κάποιων ενοτήτων, στη δημιουργία δηλαδή, ενός δορυφορικού συστήματος με εκθεσιακές μονάδες. Μετά την αντιμετώπιση μιας απέραντης γραφειοκρατίας και ένα μακρύ αγώνα, ολοκληρώθηκε η επέκταση του Μουσείου και ελπίζουμε μέχρι το 1996 να τελειώσει και η ανάπλαση. Το Μουσείο Μπενάκη, θα μεταμορφωθεί σε ένα άλλο μουσείο, αφιερωμένο στη διαχρονική εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, διδάσκοντας ότι ο χρόνος της μνήμης μας, είναι και ο χρόνος της ύπαρξής μας".

  • Κύκλους μαθημάτων για ενήλικες, με θέματα: "Η τεχνική της Βυζαντινής αγιογραφίας" (φορητή εικόνα) και "Κόσμημα: φόρμα - τεχνική",διοργανώνει το "Μουσείο Μπενάκη".Τα μαθήματα θα λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου, στο "Ιδρυμα Γουλανδρή Χορν". Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του πρώτου θέματος έχει η Αν. Βαλσαμάκη.Η ομάδα αρχαρίων (κύκλος 11 μαθημάτων) ξεκινά την 1η του Φλεβάρη (θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 16.30 - 19.30μμ). Τα μαθήματα της ομάδας προχωρημένων ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέχρι τις 3 του Απρίλη, την ίδια ώρα. Τα δίδακτρα και στους δύο κύκλους, είναι από 70.000 δραχμές.

Στο δεύτερο θέμα: "Κόσμημα: φόρμα - τεχνική" τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή ανέλαβε η Λίλα ντε Τσάβες.Στην ομάδα αρχαρίων (αρχίζει Φλεβάρη), τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (10πμ έως 12.15μμ). Η ομάδα προχωρημένων αρχίζει στις 21 του Φλεβάρη (12.30μμ έως 14μμ). Τα δίδακτρα και στους δύο κύκλους, είναι από 60.000 δραχμές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 3626215.

Ημερολόγιο κατά του φασισμού

Αφιερωμένο στα πενηντάχρονα της Νίκης των λαών, ενάντια στο φασισμό, είναι το φετινό ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ.Τόποι μαρτυρίου, μνήμης από την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, περιλαμβάνονται στις σελίδες του. "Στον πόλεμο" σημειώνεται στον πρόλογο του ημερολογίου, "συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο 72 κράτη και οι εχθροπραξίες μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων επεκτάθηκαν σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σκοτώθηκαν 50 εκατομμύρια άτομα".

"Βαρύτατες ήταν οι απώλειες και της δικής μας χώρας. Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, πάνω από 600 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στον πόλεμο και στην Αντίσταση, πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα, ή χάθηκαν στα πελάγη και στους ωκεανούς. Η ιστορική αλήθεια - όσο κι αν οι πλαστογράφοι της ιστορίας πασχίζουν να τη διαστρέψουν - είναι ότι η τύχη του παγκόσμιου πολιτισμού κρίθηκε τα τρομερά εκείνα χρόνια στα πεδία των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, στη μονομαχία ανάμεσα στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της προόδου και στις δυνάμεις του φασισμού και της πισωδρόμησης".

"Οι Ελληνες αγωνιστές της Αντίστασης είναι περήφανοι γιατί προσέφεραν τις δυνάμεις τους όλες, την ψυχή τους ολόκληρη στον αγώνα για τη Μεγάλη Νίκη και κράτησαν την πατρίδα τους στις πρώτες επάλξεις της γιγάντιας σύγκρουσης με τις δυνάμεις του σκοταδισμού".

Κρίνεται η τύχη της "Ροτόντας"

Δόθηκε τελικά άδεια από το ΥΠΠΟ και η Ροτόντα "δέχθηκε" προχθές τους ιερείς της Μητρόπολης για να τελέσουν λειτουργία. Την άδεια έδωσε το ΥΠΠΟ- όπως προβάλλεται - για να μην επαναληφθούν τα επεισόδια της προηγούμενης βδομάδας. Να ελπίσουμε ότι αυτή η άδεια δε θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο, ή ότι δεν προαναγγέλλει υποχώρηση του ΥΠΠΟ στην απαίτηση της Εκκλησίας να βάλει... πόδι στο μνημείο, κατ' αρχήν με τη λειτουργική χρήση του κάθε Κυριακή και στη συνέχεια να αποκτήσει την κυριότητα;

Το πράγμα θα φανεί απόψε, με την απόφαση που θα πάρει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τη χρήση του μνημείου. Στη συζήτηση έχουν κληθεί και εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για απόφαση κρίσιμη για το χαρακτήρα του μνημείου αυτού και το μέλλον του και οποιαδήποτε υποχώρηση του ΚΑΣ και του ΥΠΠΟ γι' αυτό θα ανοίξει "λογαριασμούς" της Εκκλησίας και για άλλα θέματα. Πάντως φορείς και αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις ενέργειες των εκκλησιαστικών κύκλων, ενώ οι εργαζόμενοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με ανακοίνωσή τους, διαψεύδουν τις κατηγορίες για καθυστέρηση των εκτελούμενων αναστηλωτικών έργων στη Ροτόντα.

  • Σε ειδική εκδήλωση στις 12 του Φλεβάρη (10.30πμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η διεθνής επιτροπή λογοτεχνών "Θεά Αθηνά", θα απονείμει μετάλλια σε προσωπικότητες και φορείς του πολιτισμού και των γραμμάτων της χώρας μας. Οι βραβευθέντες είναι: Οδ. Ελύτης, Γ. Καραβίδας, Δ. Στρατηγοπούλου, Κ. Δερμιτζάκης, Ντ. Κοσμόπουλος, Αν. Παπαδόπουλος κ.ά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων και θα κλείσει με μουσική.

Για εκτέλεση εργασιών συντήρησης στις Μονές, επιχορηγείται η Ιερά Κοινότητα Αγίου Ορους,με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νίκου Σηφουνάκη.Από 20 εκατομμύρια παίρνουν οι Μονές Πρωτάτου, Ιβήρων και Σίμωνος Πέτρας.Από 35 εκατομμύρια, επιχορηγούνται οι Μονές Ζωγράφου, Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Φιλοθέου, Οσίου Γρηγορίου, Ξενοφώντος και Ξηροποτάμου.Με κονδύλια του ΛΟΤΤΟ,επιχορηγείται η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία για την έκδοση Μεγάλης Επετηρίδας,ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση των 240 χρόνων της θα ενισχυθεί από το ίδιο κονδύλι για την κάλυψη μικρότερων αναγκών της.

Μέχρι 26 του Απρίλη θα διαρκέσει η δεύτερη περίοδος των εκδηλώσεων για την Αρχαία Ελλάδα, που οργανώνει το ΕΜΠ σε συνεργασία με το "Ιδεοθέατρο" του Αντώνη Αναστάκη, στην αίθουσα τελετών του Πολυτεχνείου. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, με θέμα "Ελλάδα - Μέγας Αλέξανδρος - Αλεξάνδρεια".

Δύο φορές τη βδομάδα - κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη - θα είναι ανοιχτό το Μουσείο Ελλης Αλεξίου.Αύριο θα δέχεται τους επισκέπτες από 11πμ έως 7μμ, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 72.14.449, Ευγενία Ζήκου.

Θεατρικά εισιτήρια σε μαθητές

Αρχισε η διανομή μέρους των 100.000 περίπου ειδικών εισιτηρίων σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, για να παρακολουθήσουν παραστάσεις σε 40 τουλάχιστον θέατρα.Τα εισιτήρια διατίθενται στη συμβολική τιμή των 500 δραχμών, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εισιτηρίων και να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης παραστάσεων σε περισσότερους νέους. Οι παραστάσεις επιλέγονται από επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αθήνας, του ΥΠΕΠΘ, της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, της ΠΟΘΑ, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν οι παραστάσεις: "Ο εξηνταβελώνης" του Κ. Οικονόμου ("Ριάλτο"), "Η σφήκα" του Γ. Παπακυριάκη ("Κνωσός"), "Λόγω φάτσας" του Γ. Διαλεγμένου, "Ολεάννα" του Ντ. Μάμετ ("Απλό"), "Τριαντάφυλλο στο στήθος" του Τ. Ουίλιαμς("Αθηνών"), "Μονομαχία γυναικών" του Ε. Σκριμπ ("Θέατρο οδού Ερμού"), "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες" του Γκερτς ("Θέατρο 28") και "Ντον Ζουάν" του Μολιέρου ("Ερευνας").

Εκδήλωση για τον Γ. Χουλιάρα

Ο Αγγλος ποιητής Ντέιβιντ Μέισον μετέφρασε, από το πρωτότυπο, ποιήματα του Γιώργου Χουλιάρα και αυτό το γεγονός στάθηκε η αφορμή για να προσκληθούν και οι δύο, (12 του Γενάρη), από το Πανεπιστήμιου του Σινσινάτι και το Αρχείο Ποίησης Ελιστον της Βιβλιοθήκης Λάνγκσαμ.Στην εκδήλωση οι δύο ποιητές διάβασαν ποιήματα του Γ. Χουλιάρα από το πρωτότυπο και σε μετάφραση, ενώ ο Ντέιβιντ Μέισον παρουσίασε, επίσης, αποσπάσματα από το αφηγηματικό ποίημά του,που αναφέρεται στον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο και βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ποίησης της Αμερικής.

Τηλεόραση και κινηματογράφος

Η διερεύνηση των δυνατοτήτων στήριξης του κινηματογράφου από την τηλεόραση, είναι το αντικείμενο του διήμερου με τίτλο "Η χαρούμενη επιστήμη της τηλεόρασης",που διοργανώνουν σήμερα και αύριο η Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση και το Ινστιτούτο Γκαίτε.Θα συμμετάσχουν παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, φορείς και δημοσιογράφοι, ενώ εισηγήσεις θα κάνουν οι: Π. Νάντερμαν,καθηγητής της Ανώτατης Καλλιτεχνικής Σχολής ΜΜΕ της Κολωνίας, Μ. Βίντερμαν,διευθυντής του γραφείου Προώθησης Κινηματογράφου της Βόρειας Ρηνανίας, Χ. Ρ. Αϊνζεχάουερ,εκπρόσωπος του ARTE - LA SEPT, Γ. Μπακογιαννόπουλος,σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Κ. Βρεττάκος,πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ.ά. Εξάλλου, θα μιλήσουν εκπρόσωποι των σχολών κινηματογραφίας: Σταυράκου, Χατζίκου, Παπαντωνόπουλου και Μπέλλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ