Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγιο κατά του φασισμού

Αφιερωμένο στα πενηντάχρονα της Νίκης των λαών, ενάντια στο φασισμό, είναι το φετινό ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ.Τόποι μαρτυρίου, μνήμης από την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, περιλαμβάνονται στις σελίδες του. "Στον πόλεμο" σημειώνεται στον πρόλογο του ημερολογίου, "συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο 72 κράτη και οι εχθροπραξίες μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων επεκτάθηκαν σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σκοτώθηκαν 50 εκατομμύρια άτομα".

"Βαρύτατες ήταν οι απώλειες και της δικής μας χώρας. Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, πάνω από 600 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στον πόλεμο και στην Αντίσταση, πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα, ή χάθηκαν στα πελάγη και στους ωκεανούς. Η ιστορική αλήθεια - όσο κι αν οι πλαστογράφοι της ιστορίας πασχίζουν να τη διαστρέψουν - είναι ότι η τύχη του παγκόσμιου πολιτισμού κρίθηκε τα τρομερά εκείνα χρόνια στα πεδία των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, στη μονομαχία ανάμεσα στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της προόδου και στις δυνάμεις του φασισμού και της πισωδρόμησης".

"Οι Ελληνες αγωνιστές της Αντίστασης είναι περήφανοι γιατί προσέφεραν τις δυνάμεις τους όλες, την ψυχή τους ολόκληρη στον αγώνα για τη Μεγάλη Νίκη και κράτησαν την πατρίδα τους στις πρώτες επάλξεις της γιγάντιας σύγκρουσης με τις δυνάμεις του σκοταδισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ