Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καιρός για θέατρο
  • "Στοά - 2" ονομάστηκε η δεύτερη σκηνή του Θεάτρου "Στοά" και εγκαινιάστηκε χτες, παρουσιάζοντας σε μια ενιαία παράσταση τα δύο μονόπρακτα του Αυστριακού συγγραφέα, Φραντς Ξάβερ Κρετς,"Ανω Αυστρία" και "Κατ' οίκον εργασία",με γενικό τίτλο "Ολα θα πάνε καλά"."Μέσα από τα δύο έργα, τονίζει ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου,υπογραμμίζεται με ανελέητο χιούμορ η σύνθλιψη της ανθρώπινης ύπαρξης από την οικονομική δυσπραγία και μιζέρια μιας τάχα κανονικής ζωής, για να προτρέψουν το θεατή να πάψει να είναι θεατής". Η μετάφραση είναι της Σωτηρίας Μαντζίρη,σκηνικά - κοστούμια των Κ. Βρεττού και Γ. Πετρή και η μουσική των Σ. Δεμπόνου και Α. Λιβιεράτου.Παίζουν: Ηλέκτρα Γεννατά, Μελέτης Γεωργιάδης, Κοσμάς Τσακλίδης, Μαρία Τσιμά και Χριστίνα Φραγκιά.Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
  • Λόγω της επιτυχίας που σημειώνουν οι "Δανειστές" του Στρίντμπεργκ στο θέατρο "Διονύσια",όπου παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα με το "Γλάρο" του Τσέχωφ,ο "Γλάρος" παραχωρεί την Κυριακή στους "Δανειστές".Ετσι, οι "Δανειστές" με την Κάτια Δανδουλάκη,τον Γιάννη Φέρτη και τον Πέτρο Φυσσούν θα παίζονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη βράδυ και Κυριακή απόγευμα και βράδυ, ενώ ο "Γλάρος" Παρασκευή βράδυ και Σάββατο απόγευμα και Κυριακή.
  • Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα πλατό κάποιου τηλεοπτικού στούντιο παίζοντας σε μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, στη "Μενεξεδένια πολιτεία". Η Κατερίνα Βασιλάκου και ο Κώστας Καστανάς συναντιούνται φέτος για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή. Ο Κώστας Καστανάς σαν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, συνεργάζεται με την Κατερίνα Βασιλάκου στο έργο "Μελό" του Χ. Μπερστάιν,που θ' ανέβει στα μέσα Γενάρη στο θέατρο "Πανελλήνιο".Το "Μελό",που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία από τον Αλέν Ρενέ,είναι μια ιστορία πάθους, έρωτα και εγκλήματος. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ,τα σκηνικά του Γιώργου Ασημακόπουλου,τα κοστούμια της Λουκίας.
  • Φέτος, το θέατρο "Πολύτεχνο" γιορτάζει τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, με το ανέβασμα του πρώτου ελληνικού έργου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο το 1982, "Ο πολίτης Μάρκος" του Γιώργου Μυλωνά.Πρόκειται μια κωμωδία που κριτικάρει τις σχέσεις κράτους - πολίτη και κάθε ήρωας αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του λαού μας. Η παράσταση ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωακειμίδη,σκηνικά Αγγελου Δελή,κοστούμια Δέσποινας Βολίδη,μουσική Ανακρέοντος Παπαγεωργίου και χορογραφίες Μαργαρίτας Γουμπέρη.Παίζουν: Ηλίας Ανδροβιτσανέας, Ελεάνα Απέργη, Μαργαρίτα Γουμπέρη, Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Διονύσης Παγουλάτος κ.ά. Επίσης, το "Πολύτεχνο" θα παρουσιάσει το "Ντα" του Χιού Λέοναρντ και το "Τάφος με θέα" του Νόρμαν Ρόμπινς,ενώ στην παιδική σκηνή παρουσιάζεται το έργο του Αλαν Εϊκμπορν "Φαντασία".
  • Αποσπάσματα θεατροποιημένα από το τελευταίο κεφάλαιο του έργου "Οδυσσέας" του Τζέιμς Τζόις,θα παρουσιάσει η θεατρική εταιρεία "Παρένθεση",στο θέατρο "Αναλυτή",το Φλεβάρη. Τα αποσπάσματα θεατροποίησε και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Κωτσής.Η μετάφραση είναι της Μαρίας Τσάτσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αρτεμις Ζογγολοπούλου, Νίνα Αλέξη, Δημήτρης Αγοράς.Ο Τζόις στο μνημειώδες έργο του καταλήγει στη Μόλι Μπλουμ - Πηνελόπη, όπως ο ομηρικός ήρωας φθάνει στην Ιθάκη κερδίζοντας την αυτογνωσία του. Βασιζόμενος στην οικουμενικότητα αυτής της πορείας, η οποία αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, ο Δ. Κωτσής πλάθει έναν εσωτερικό διάλογο σε δύο επίπεδα, με τρία πρόσωπα, που ζωντανεύουν μέσα από τις αναμνήσεις μιας ώριμης γυναίκας κάποιο βράδυ αγρύπνιας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέατρο στη Θεσσαλονίκη (2007-12-01 00:00:00.0)
Φεστιβαλικές παραστάσεις (2007-06-09 00:00:00.0)
Πολλές οι επιλογές (1999-01-26 00:00:00.0)
Αλλοι συνεχίζουν, άλλοι ετοιμάζονται (1999-01-19 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (1996-10-01 00:00:00.0)
Παιδιά του "Ηλιου" (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ