ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκστρατεία αναστήλωσης των ερειπίων

Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι πάνω από 3.600 και οι τραυματίες πάνω από 14.000!

ΤΟΚΙΟ.-

Εικόνα κατεστραμμένης πόλης παρουσίαζε χτες το Κόμπε, καθώς ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες συντρίμμια κυκλοφορούσαν οι επιζώντες από τον φονικό Εγκέλαδο των 7,2 Ρίχτερ, αναζητώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς για να δραπετεύσουν από τον όλεθρο των προηγουμένων και, πιθανότατα, των μελλοντικών ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

"Δεν υπάρχει καθόλου νερό και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση είναι πολλά. Τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα. Είναι επικίνδυνα. Αυτό δεν είναι μέρος για την ηλικιωμένη μητέρα μου και τα παιδιά μου", έλεγε χτες στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο Μακότο Χιρογιάμα, περιγράφοντας ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι 1.400.000 κατοίκων που, πριν από ένα μόλις 48ωρο, έσφυζε από ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι χτες βράδυ, αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι του Κόμπε.

Και ενώ ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού αυξάνεται ώρα με την ώρα (εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι πάνω από 3.600 και οι τραυματίες πάνω από 14.000!), το Ιαπωνικό Κρατικό Ραδιόφωνο μεταδίδει συνέχεια τα μηνύματα ανθρώπων, από κάθε μεριά της Ιαπωνίας, που αναζητούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο Κόμπε. Ωστόσο, η γιγαντιαία επιχείρηση για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων υλικών ζημιών έχει ήδη αρχίσει με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων του οδικού δικτύου.

"Ως το απόγευμα θα έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία τμήμα του μετρό της πόλης. Μετά θα αποκατασταθούν οι ζημιές στις μεγάλες οδικές αρτηρίες για να διευκολυνθεί η μεταφορά των αναγκαίων προμηθειών για τους πληγέντες", έλεγε χτες ο Καζουτόσι Σασαγιάμα, δήμαρχος του Κόμπε. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξασφάλιση ιατρικού φαρμακευτικού υλικού, τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών προς τους σεισμοπαθείς. Η κυβέρνηση του Τομιίτσι Μουραγιάμα ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα χορηγήσει αποζημιώσεις σε όσους έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα από το σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Πάντως, είναι πλέον γεγονός ότι ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ δεν κατέστρεψε μόνον τους υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδοόμους και χιλιάδες κτίρια. Εκανε "στάχτη" την πεποίθηση των Ιαπώνων πως μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

"Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επανεξετάσουμε είναι τα κατασκευαστικά πρότυπα", προειδοποίησε ο Ισάο Σακαμότο, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, καταλήγοντας: "Η αλλαγή των προτύπων και των κανονισμών δε σημαίνει, βέβαια, ότι αυτομάτως γίνεται η χώρα πιο ασφαλής. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα παλιά κτίρια και αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον". Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, πολιτικός μηχανικός και ειδικός στους σεισμούς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι οι αρχιτέκτονες θα πρέπει τώρα να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη μεγαλύτερη "ευκαμψία" στον τρόπο δόμησης των κτιρίων.

ΡΩΣΙΑ
Στάσιμη η κατάσταση στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ).-

Αντεπίθεση χωρίς επιτυχία επιχείρησαν χτες οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, όσες έχουν απομείνει, κατά των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι. Στόχος της αντεπίθεσης ήταν να σπάσουν τον κλοιό αυτό και να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα. Οι ρωσική αεροπορία βομβάρδισε σφοδρά τις νότιες συνοικίες του Γκρόζνι και άλλα σημεία της Τσετσενίας. Η συνέχιση των βομβαρδισμών θέτει σε αμφιβολία τη σοβαρότητα των προχτεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, χτες, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέκλεισε κάθε συνομιλία με τον Ντουντάγεφ ή εκπροσώπους του με το σκεπτικό πως ο Ντουντάγεφ είναι αυτός που καταδίκασε τον τσετσενικό λαό "σε αυτοεξόντωση" και δήλωσε ότι ελέγχει απολύτως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Αφού τόνισε ότι "το ζήτημα της Τσετσενίας θα τακτοποιηθεί σύντομα", διευκρίνισε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με εκπροσώπους των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων αυτής της Δημοκρατίας. Ετσι, για άλλη μια φορά, διαφάνηκαν οι σοβαρές αντιθέσεις στους ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους, μιας και, ως γνωστό, την Τρίτη ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν συναντήθηκε στη Μόσχα με εκπροσώπους του Ντουντάγεφ και, σύμφωνα με δηλώσεις των τελευταίων, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τώρα, με τις νεότερες δηλώσεις του Γιέλτσιν, είναι φανερό πως μια τέτοια συμφωνία δε θα τηρηθεί πλέον από τη ρωσική πλευρά. Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Σεργκέι Στεπάσιν, δήλωσε ότι οι μόνες συζητήσεις που μπορούν να διεξαχθούν με το καθεστώς του Ντουντάγεφ είναι για τη διαδικασία παράδοσης των όπλων από τους Τσετσένους.

Από την άλλη μεριά, όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, ακόμα και σύμβουλοι του Γιέλτσιν, αμέσως μετά την κατάληψη του Γκρόζνι είναι πιθανόν να ακολουθήσει η απομάκρυνση πολλών κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, του υπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Γέριν και του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας Σεργκέι Στεπάσιν, στους οποίους και θα αποδοθούν οι ευθύνες για την αιματηρή επιχείρηση στην Τσετσενία, που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων και το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Επιχείρηση που ανατίναξε τον προϋπολογισμό και ήταν μια από τις πιο ταπεινωτικές καταστάσεις στην ιστορία του ρωσικού στρατού και κράτους. Στο γεγονός ότι αυτοί και άλλοι αξιωματούχοι ενδέχεται να είναι τα εξιλαστήρια θύματα και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι αναφέρει σε άρθρο του στη χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" ο Αντρόνικ Μιγκρονιάν, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, σύμβουλος του Διεθνούς Ιδρύματος "Ρεφόρμα", κύριος εμπειρογνώμων της Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ βρίσκεται στη Μόσχα και εξετάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείου 6.000.000.000 δολαρίων προς τη Ρωσία. Σημειώνουμε ότι ο Τσερνομίρντιν υπολόγισε σε 1.500.000.000 δολάρια τα έξοδα της επιχείρησης στην Τσετσενία.

  • Η Κρατική Δούμα επικύρωσε την εκλογή ως βουλευτή του Σεργκέι Μαβρόντι, προέδρου της εταιρίας "ΜΜΜ", ο οποίος είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί πέρσι τον Ιούλη για φορολογική απάτη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις των Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ζήτησε χτες για ακόμη μια φορά από τους Ευρωπαίους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, ώστε να μην συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου που ο τουρκικός στρατός διεξάγει ενάντια στους Κούρδους. Στο ανακοινωθέν του ΡΚΚ τονίζεται ότι στην Τουρκία διεξάγεται πραγματικός πόλεμος, επομένως η ζωή όσων αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε αυτήν δεν είναι διόλου εξασφαλισμένη. Ακόμη το ΡΚΚ απηύθυνε έκκληση προς τη Γερμανία να πάψει να βοηθά στρατιωτικά την Τουρκία και απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον γερμανικών στόχων.

Στο μεταξύ, ένας Κούρδος αξιωματούχος δολοφονήθηκε από αγνώστους οπλοφόρους στην πόλη Μπατμάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο δολοφονημένος ήταν τοπικός ηγέτης του φιλο - κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη προς αντικατάσταση του απαγορευθέντος τότε Δημοκρατικού Κόμματος.

  • Ισραηλινή πολεμική βιομηχανία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό 54 καταδιωκτικών F-4 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό ανέφεραν πληροφορίες του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων UBA. To πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού, του οποίου το κόστος υπολογίζεται να φτάσει το 1.000.000.000 δολάρια, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με δάνειο της ισραηλινής κυβέρνησης.
ΒΟΣΝΙΑ
Ρήγμα Κροατών - μουσουλμάνων;

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Μια μέρα μετά τη διένεξη ΟΗΕ και μουσουλμανικής κυβέρνησης για το αεροδρόμιο της Τούζλα, νέα διαμάχη αναφάνηκε στο βοσνιακό ορίζοντα, αυτή τη φορά μεταξύ των συμμάχων Κροατών και μουσουλμάνων για τη διανομή των διοικητικών αξιωμάτων στο μελλοντικό τους κράτος.

Εξαιτίας των διαφωνιών αυτών, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και η προγραμματισμένη για χτες σύνοδος του κοινοβουλίου της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας. Ο Κρεζιμίρ Ζούμπακ, ο Κροάτης ηγέτης που προεδρεύει της ομοσπονδίας, δήλωσε πως οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν τις προκαταρκτικές συνομιλίες, ώσπου να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χτες στην περιοχή του Μπίχατς, με επίκεντρο το αντλιοστάσιο νερού της πόλης. Οι εγκαταστάσεις νερού του Μπίχατς βρίσκονται στα χέρια των μουσουλμανικών δυνάμεων και σε αυτές έχουν επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες οι επιθέσεις των Σέρβων της Κροατίας και της Βοσνίας, που φαίνεται ότι προσπαθούν να τις καταλάβουν.

Ο αρχηγός των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία στρατηγός Μάικλ Ρόουζ επισκέφτηκε χτες την Τούζλα σε μια προσπάθεια να πείσει τις μουσουλμανικές δυνάμεις να μην επιμείνουν στην αποχώρηση των κυανοκράνων από την πόλη. Ως χτες, το βράδυ δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα της επίσκεψής του.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς κυβέρνηση Σοσιαλιστών

ΣΟΦΙΑ.-

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ ζήτησε από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Βιντένοφ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, ένα μήνα μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές. "Στην επόμενη συνάντησή μας πρέπει να του ανακοινώσω τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου", τόνισε ο Βιντένοφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως θα συναντηθεί ξανά με τον Ζέλεφ την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιλογή των νέων υπουργών δεν είναι εύκολη παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι δύο μικρότεροι εταίροι του. Οταν ρωτήθηκε ποια υπουργεία είναι τα πιο διαφιλονικούμενα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε ότι "αποδεικνύεται πως υπάρχουν προβλήματα με όλα, κυρίως με τα οικονομικά".

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συγκληθεί την ερχόμενη βδομάδα για να ψηφίσει τη νέα κυβέρνηση.

Η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών του οδικού δικτύου της σεισμόπληκτης περιοχής είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ