Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκστρατεία αναστήλωσης των ερειπίων

Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι πάνω από 3.600 και οι τραυματίες πάνω από 14.000!

ΤΟΚΙΟ.-

Εικόνα κατεστραμμένης πόλης παρουσίαζε χτες το Κόμπε, καθώς ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες συντρίμμια κυκλοφορούσαν οι επιζώντες από τον φονικό Εγκέλαδο των 7,2 Ρίχτερ, αναζητώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς για να δραπετεύσουν από τον όλεθρο των προηγουμένων και, πιθανότατα, των μελλοντικών ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

"Δεν υπάρχει καθόλου νερό και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση είναι πολλά. Τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα. Είναι επικίνδυνα. Αυτό δεν είναι μέρος για την ηλικιωμένη μητέρα μου και τα παιδιά μου", έλεγε χτες στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο Μακότο Χιρογιάμα, περιγράφοντας ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι 1.400.000 κατοίκων που, πριν από ένα μόλις 48ωρο, έσφυζε από ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι χτες βράδυ, αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι του Κόμπε.

Και ενώ ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού αυξάνεται ώρα με την ώρα (εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι πάνω από 3.600 και οι τραυματίες πάνω από 14.000!), το Ιαπωνικό Κρατικό Ραδιόφωνο μεταδίδει συνέχεια τα μηνύματα ανθρώπων, από κάθε μεριά της Ιαπωνίας, που αναζητούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο Κόμπε. Ωστόσο, η γιγαντιαία επιχείρηση για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων υλικών ζημιών έχει ήδη αρχίσει με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων του οδικού δικτύου.

"Ως το απόγευμα θα έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία τμήμα του μετρό της πόλης. Μετά θα αποκατασταθούν οι ζημιές στις μεγάλες οδικές αρτηρίες για να διευκολυνθεί η μεταφορά των αναγκαίων προμηθειών για τους πληγέντες", έλεγε χτες ο Καζουτόσι Σασαγιάμα, δήμαρχος του Κόμπε. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξασφάλιση ιατρικού φαρμακευτικού υλικού, τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών προς τους σεισμοπαθείς. Η κυβέρνηση του Τομιίτσι Μουραγιάμα ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα χορηγήσει αποζημιώσεις σε όσους έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα από το σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Πάντως, είναι πλέον γεγονός ότι ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ δεν κατέστρεψε μόνον τους υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδοόμους και χιλιάδες κτίρια. Εκανε "στάχτη" την πεποίθηση των Ιαπώνων πως μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

"Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επανεξετάσουμε είναι τα κατασκευαστικά πρότυπα", προειδοποίησε ο Ισάο Σακαμότο, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, καταλήγοντας: "Η αλλαγή των προτύπων και των κανονισμών δε σημαίνει, βέβαια, ότι αυτομάτως γίνεται η χώρα πιο ασφαλής. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τα παλιά κτίρια και αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον". Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, πολιτικός μηχανικός και ειδικός στους σεισμούς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι οι αρχιτέκτονες θα πρέπει τώρα να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη μεγαλύτερη "ευκαμψία" στον τρόπο δόμησης των κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ