ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Πορεία των σπουδαστών χτες στην Αθήνα. Σήμερα απεργούν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και στη Λάρισα οι σπουδαστές αποκλείουν την Εθνική οδό

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους είναι οι σπουδαστές των ΤΕΙ. Χτες πραγματοποίησαν νέα πορεία από τα προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας ενώ σήμερα στη Λάρισα θα καταλάβουν την Εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη προειδοποιητική απεργία τους, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη στις 25 Γενάρη.

Η χτεσινή πορεία οργανώθηκε από τους σπουδαστικούς συλλόγους των σχολών Διοίκησης Οικονομίας και Επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας που βρίσκονται υπό κατάληψη και το κύριο αίτημά της ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και η καθιέρωση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά της θέλησης των σπουδαστών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ήταν και τα συνθήματα: "εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε" και "αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".

Οι σπουδαστές καταδίκασαν την πολιτική λιτότητας στην παιδεία και απαίτησαν την αναβάθμιση των σπουδών τους με το σύνθημα "θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία".

Εντονη έως προκλητική ήταν η παρουσία των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας, καθώς από την πλατεία Κλαυθμώνος δύο διμοιρίες των ΜΑΤ την ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής. Τελικά, μετά από παρέμβαση των οργανωτών της πορείας προς τον επικεφαλής των ΜΑΤ οι διμοιρίες απομακρύνθηκαν και ακολουθούσαν την πορεία από αρκετή απόσταση.

Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση όπως αυτή εκφράζεται με το νομοσχέδιο η συνάντηση των σπουδαστών με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Φ. Πετσάλνικο απέβη άκαρπη. Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι δε γίνεται αποδεκτό το αίτημα των σπουδαστών για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δηλώνοντας ότι αυτό το αίτημα είναι διαφορετικό από τα αιτήματα των άλλων φορέων των ΤΕΙ. Οι σπουδαστές δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Λάρισα

Την Εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών θα καταλάβουν σήμερα στις 10.30 το πρωί οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας. Ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού θα διαρκέσει μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και μαζί με τους σπουδαστές της Λάρισας θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Καρδίτσα και πιθανόν το Μεσολόγγι. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη αφού εκατοντάδες σπουδαστές δήλωσαν συμμετοχή στη ναυλωμένη αμαξοστοιχία.

ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
Ωμός εκβιασμός για το "χάντλιγκ"

Με εκβιαστικό τρόπο οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αξιώνουν την κατάργηση του μονοπωλίου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών ("χάντλιγκ").

Την κατάργηση της κερδοφόρας αυτής υπηρεσίας, που φέτος αναμένεται να αποφέρει στον εθνικό αερομεταφορέα έσοδα άνω των 35 δισ. δραχμών, αξιώνει με εκβιαστική επιστολή η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μετά από προσφυγή ανταγωνιστριών εταιριών της ΟΑ ("Μπρίτις Αιργουέις", "SAS", κ.ά). Στην επιστολή τίθεται το εξής εκβιαστικό δίλημμα προς το ελληνικό δημόσιο: Αν δε διατυπώσει δική του πρόταση για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΑ στην επίγεια εξυπηρέτηση ή αρνηθεί να το πράξει, τότε την απόφαση θα την πάρει μόνη της η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κοινότητας! Θέτει μάλιστα και χρονικό περιθώριο, η ελληνική απάντηση να δοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Σημειώνεται ότι η ΕΕ ασκεί πιέσεις να καταργηθεί το μονοπώλιο του "χάντλιγκ" μόνο στην Ελλάδα, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η γενική αναθεώρηση του καθεστώτος της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Το θέμα του "χάντλιγκ" αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που συνέρχεται αύριο στο Παρίσι. Επίσης, θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τις τρίτες χώρες στον τομέα των αερομεταφορών, το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ή την αναζήτηση μέσων παραγωγής (αεροσκάφη, πληρώματα) από τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, καθώς και η παροχή δημόσιας υπηρεσίας από επιχείρηση, που έχει επιβάλει το κράτος για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Θ. Τσούρας,αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι. Στο Συμβούλιο θα αναπτύξει τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ενώ θα ζητήσει και οικονομική ενίσχυση από την Κοινότητα για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηρόδρομου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Επιμένουν στις μεθοδεύσεις κατάργησής του
  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΠΟΛ.ΑΝ συμμετείχαν χτες στη συνάντηση με τον Στ. Παπαθεμελή. Συμφώνησαν όλοι ότι "υπάρχει πρόβλημα"
  • Γερ. Αραβανής: "Δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε τέτοια συνάντηση"

Τακτικό ελιγμό επιχείρησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής στο θέμα του ασύλου, αφού, μετά τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις πρόσφατες τοποθετήσεις του, λέγοντας ότι ουδέποτε μίλησε για αλλαγή του καθεστώτος ασύλου. Είναι όμως σαφές ότι ο ίδιος τόσο παλιότερα, όσο και με την τελευταία ανακοίνωση - πρόσκληση προς τα κόμματα μιλούσε για "προσέγγιση του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικής πλευράς", αφού όπως υποστήριζε,"υπάρχει αδυναμία των πανεπιστημιακών αρχών να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις", που πραγματοποιούνται στο χώρο των σχολών.

Στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο πήραν μέρος μόνο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης. Ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του γιατί οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συμμερίζονται τους προβληματισμούς του. Δήλωσε ότι "δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης το πολιτικό άσυλο, με την έννοια της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου", διευκρινίζοντας όμως ότι κατέληξαν στη διαπίστωση πως "πρόκειται για ένα σοβαρό και λεπτό θέμα και γι' αυτό απαιτείται διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μην έχουμε επανάληψη ασχημιών".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός δε δέχτηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ ούτε οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συζήτησαν με τον υπουργό, έδωσαν κάποιες διευκρινίσεις για τα πραγματικά σχέδια και τις προτάσεις της Αστυνομίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής εξηγώντας γιατί δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη το Κόμμα δήλωσε: "Διαφαινόταν ότι το υπουργείο κινούνταν στην κατεύθυνση του περιορισμού ή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Εμείς δεν ήταν δυνατόν να συζητήσουμε ένα τέτοια θέμα και πολύ περισσότερο όταν η πρωτοβουλία προήλθε από ένα χώρο, όπως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που είναι εντελώς αναρμόδιο. Τα υπαρκτά προβλήματα με τους λεγόμενους αναρχικούς να τα συζητήσουν οι πρυτανικές αρχές. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να γίνει αυτό με την Αστυνομία στα πλαίσια του ισχύοντος καθεστώτος. Η Αστυνομία οφείλει να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από τους καταληψίες και όχι να τους ωθεί στις καταλήψεις. Πολύ περισσότερο τώρα τελευταία που αυξάνονται τα κρούσματα αυταρχισμού και εντείνεται η καταστολή και σε άλλους τομείς". Σχολιάζοντας τέλος την πρωτοβουλία Παπαθεμελή ο Γερ. Αραβανής είπε ότι "έχουν προφανώς κάποια σχέδια και μεθοδεύουν την υλοποίησή τους. Βεβαίως, μπροστά στις αντιδράσεις που συναντούν αναδιπλώνονται, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος τι τελικά θα πράξουν και μέχρι πού θα φτάσουν".

Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη για την υπονόμευση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου οι φοιτητές του Οικονομικού τμήματος της Νομικής έκλεισαν στις 12 χτες το μεσημέρι και για μισή ώρα την οδό Σόλωνος στο ύψος της σχολής.

Με αφορμή τη χτεσινή σύσκεψη ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ένας διάλογος γόνιμος και απροκάλυπτος με προεξάρχουσα θέση εκείνων που γνωρίζουν και διαχειρίζονται τις κρίσεις "από μέσα" θα μπορέσει να δώσει αποδεκτές λύσεις "χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούμε τους θεσμούς και τα σύμβολα, χωρίς να ξεριζώσουμε την ιστορική μας παράδοση χωρίς να υποχωρήσουμε στις επιδιώξεις μιας ψευτοτρομοκρατίας".

Εκδήλωση της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ καλεί το Σάββατο 21/1/95 στις 8.00 μμ στην αίθουσα αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο σε πανηγυρική εκδήλωση - πάρτι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει το κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης για την αποκατάσταση των καταστροφών στο αρχείο και το κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ και θα κοπεί η πίτα για το 1995. Μουσική, χορός και γλέντι προβλέπονται για τη συνέχεια.

Τιμή εισόδου 1.000 δρχ. με ποτό (τα έσοδα θα διατεθούν στην Οικονομική Εξόρμηση).

Εξωσχολικοί οι δράστες των ζημιών

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργούσε ο εισαγγελέας Εφετών Μιχ. Δέτσης για τις καταλήψεις μαθητών σε σχολεία της Αθήνας και η σχετική δικογραφία πρόκειται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως το τέλος της βδομάδας.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αναμένεται να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο ή να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας εξετάστηκαν 50 μάρτυρες, γονείς κυρίως και πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι προσήλθαν αυτοβούλως στο γραφείο του εισαγγελέα, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένους δράστες, παρά απέδωσαν τις φθορές σε εξωσχολικά στοιχεία. Μεταξύ των μαρτύρων ήταν, επίσης, 15 διευθυντές σχολείων (αυτοί είχαν κληθεί εγγράφως), οι οποίοι παρέδωσαν στον εισαγγελέα καταστάσεις με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολεία τους.

Σταθερά οι σπουδαστές στο δρόμο του αγώνα, για την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ