ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ ΒΟΘΡΟ

Οχι, δε θ' ασχοληθούμε, εμείς, με τα κατορθώματα της "Τέτης και του Τέτου". Διότι γνωρίζουμε ότι όλοι οι κυβερνήτες τούτης της χώρας - "φιλελεύθεροι" και "σοσιαλιστές" - διέθεταν και διαθέτουν "αυλή", στην οποία ευδοκιμούν διάφορα "φιντάνια", που ζουν καρπούμενα μέρος από τα ποσά των "πολιτικών μιζών", "γλείφουν" τ' αφεντικά τους και όταν νιώσουν ότι απέκτησαν δύναμη, επηρεάζουν, σχεδόν καταλυτικά, τον ηγεμόνα στην ενάσκηση της διαχειριστικής πολιτικής του.

Οχι, δε θα πέσουμε στη "λούμπα" να μετράμε συνεχώς τα τετραγωνικά μέτρα της "βίλας" του Α. Παπανδρέου και τον αριθμό των καμπινέδων του Κ. Μητσοτάκη. Διότι γνωρίζουμε ότι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί - οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν μ' αυτόν που αποκαλούν "μέσο πολίτη" - είναι "φυσιολογικό" να ζουν στην πολυτέλεια, αξιοποιώντας, εκτός των άλλων, και το "αντίτιμο" που λαμβάνουν, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στ' αφεντικά της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου.

Οχι, δε θα μπούμε στον πειρασμό να πάρουμε θέση, για τις όψιμες και εν πολλοίς ύποπτες για τις προθέσεις τους "αποκαλύψεις" του Κουρή και του Κακαουνάκη, αυτού του θλιβερού διδύμου της ντροπής, για την ελληνική δημοσιογραφία. Διότι γνωρίζουμε ότι οι μεγαλόσχημοι των ΜΜΕ και τα "τσιράκια" τους - σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία με την πολιτική εξουσία- είναι βυθισμένοι βαθιά στο βούρκο των οικονομικών σκανδάλων, της ρεμούλας και της αρπαχτής και λειτουργούν ως διαμορφωτές και εγγυητές του σάπιου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Οχι, δε θα παρασυρθούμε να πάρουμε στα σοβαρά τις δήθεν πολιτικές διαφοροποιήσεις και τις ψεύτικες ηθικές συστάσεις κάποιων στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού, που εμφανίζονται με τη μάσκα του "λαϊκού αγωνιστή", είτε του "εκσυγχρονιστή" ή κι απλώς του "τίμιου πολιτικού".

Διότι γνωρίζουμε ότι κι αυτοί είναι "σάρκα εκ της σαρκός" του ίδιου πολιτικού συστήματος, βαδίζουν στον ίδιο "ντορό" κι απλώς φροντίζουν για τον "καλλωπισμό της μόστρας" του, ώστε να επιβραδυνθεί η καταβαράθρωσή του. Και βεβαίως, στριμώχνονται για να παίξουν αυτοί τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

***

Εμείς θα επιμείνουμε ν' ασχολούμαστε με την ουσία των σκανδάλων - οικονομικών και πολιτικών - που βρίθουν στο καπιταλιστικό σύστημα, θ' αναζητούμε τις πραγματικές αιτίες τους και δε θα κουραστούμε να φωνάζουμε πως για να εξαλειφθούν και ν' ανασάνει ο τόπος, χρειάζεται να παρέμβει, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ο ίδιος ο λαός. Διότι:

Αν η λαϊκή παρέμβαση ήταν ισχυρή, δε θα τολμούσαν εύκολα οι βουλευτές των κομμάτων του δικομματισμού, μέσα στο Κοινοβούλιο και τόσο προκλητικά, ν' αθωώσουν εαυτούς και αλλήλους για τα σκάνδαλα και να παραδώσουν - είτε μέσω της Δικαιοσύνης ή μέσω της Βουλής - "λευκούς" στην κοινωνία και "άσπιλους" στην πολιτική ιστορία του τόπου τους Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη, τους δύο κατ' εξοχήν πρωταγωνιστές της σκανδαλώδους πολιτικής, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Αν ο λαός έλεγχε - έστω αξιοποιώντας τις λίγες δυνατότητες που προσφέρονται μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα - τους κυβερνώντες, δε θα τολμούσε ο Α. Τσοχατζόπουλος να "κανονίζει" δάνειο εκατοντάδων εκατομμυρίων για τον Κουρή - και, φυσικά, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, για άλλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ - και ο Δ. Λιβανός να "μοιράζει" όπου και όπως θέλει "καζίνο". Τότε δε θα έβρισκαν δουλιά και οι διάφοροι "σκανδαλοθήρες", τύπου Κακαουνάκη, ενώ τ' αφεντικά των ΜΜΕ θα "έψαχναν με το κερί" να βρουν αποδέκτες των "μηνυμάτων" τους.

Αν το λαϊκό, μαζικό κίνημα αναπτυσσόταν και έβαζε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, αν οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονταν μαζικά και δυναμικά κατά της πολιτικής σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, τότε οι κάθε λογής "Πάγκαλοι", "Σημίτηδες", "Εβερτ", "Σαμαράδες" και ΣΙΑ δε θα έβρισκαν έδαφος για δημαγωγία και δε θα επιχειρούσαν καν "λίφτινγκ" του πολιτικού συστήματος και αναρρίχησή τους στις κορυφές της πολιτικής πυραμίδας, για να συνεχίσουν την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

***

Οι "πραματευτάδες" του δικομματισμού έχουν την εντύπωση πως με τακτικές κινήσεις και αλληλοβοήθεια θα σώσουν, επ' άπειρον, το πολιτικοοικονομικό σύστημα, το οποίο στηρίζουν και στο οποίο στηρίζονται.

Παλεύουν με "νύχια και με δόντια", για να έχουν αυτοί την "κουτάλα της μάσας" και ο λαός να παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Χρησιμοποιούν όλα τα στηρίγματα του συστήματος για να εξασφαλίσουν τη διαιώνισή του: Το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τα ΜΜΕ, την Εκκλησία, το σχολείο, όλους τους "θεσμούς", που ελέγχουν και καθοδηγούν.

Ομως, δυστυχώς γι' αυτούς, το πολιτικό σύστημά τους σαπίζει, αποκαλύπτοντας ταυτοχρόνως τις βρομιές των ανθρώπων του. Και είναι φυσιολογικό να σαπίζει, αφού είχε δημιουργηθεί με ημερομηνία λήξης. Το τέλος του, λοιπόν, είναι προδιαγεγραμμένο. Τη θέση του θα καταλάβει ένα άλλο, ποιοτικά ανώτερό του, το σοσιαλιστικό. Ενα σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί υπέρ του εργαζόμενου ανθρώπου και θ' αποσκοπεί στην ευτυχία του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Εμείς θα επιμείνουμε ν' ασχολούμαστε με την ουσία των σκανδάλων, που βρίθουν στο καπιταλιστικό σύστημα, θ' αναζητούμε τις πραγματικές αιτίες τους και δε θα κουραστούμε να φωνάζουμε πως για να εξαλειφθούν και ν' ανασάνει ο τόπος, χρειάζεται να παρέμβει, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ο ίδιος ο λαός

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ στη μνήμη των γονιών της και των αδελφών της, καθώς και όλων των δολοφονηθέντων αντιστασιακών της Λακωνίας, προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Λακώνων Αττικής.
  • Η ΣΙΝΑ ΚΑ+ΔΚΙΛΑ και τα παιδιά της ΚΩΣΤΑΣ, ΤΑΣΙΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα.
  • Μέσω ΚΟΒ Βάθης - Αγ. Παύλου: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ δικηγόρος, 9.000 δρχ..

ΚΟΣΟΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, εργάτης, 5.000 δρχ. ΣΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εκπαιδευτικός, πολιτικός πρόσφυγας από την ΕΣΣΔ, 30.000 δρχ. ΜΠΟΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΕΒΕ, 5.000 δρχ.

  • Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΟΥ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας, στη μνήμη του συζύγου της Λάζαρου Παπαλαζαρίδη, του ανιψιού της Γιάννη Παυλίδη.
  • Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, συνταξιούχος, προσφέρει 35.000 δρχ.
  • Ο Γ. Θ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη του Κορνήλιου Νικολαφιδη που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1949.
  • Οι ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βουλγαρικά Τρικάλων, στη μνήμη των γονιών τους Βάιου και Ελισάβετ Πολύζου, Νικολάου και Ασπασίας Πατσιατζή ,των αδελφών τους Γιάννη, Βασίλη, Ελένης Πασιατζή, αγωνιστών της ΕΑ.
  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 8.000 δρχ., μέσω ΝΕ Τρικάλων, στη μνήμη του άνδρα της Δημήτρη, του αδελφού της Δημητρίου Στεργίου, αγωνιστών της ΕΑ, επίσης 3.000 δρχ., στο παρ/μα ΠΕΑΕΑ Τρικάλων.
  • Μέσω Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ: Ο σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, δάσκαλος, 15.000 δρχ.. Ο σ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ 50.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Πέτρου Ραφαηλίδη. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ, η ΧΑΡΑ, ο ΑΛΕΚΟΣ και ο ΦΩΤΗΣ 20.000 δρχ., στη μνήμη του παππού τους αντιστασιακού Φώτιου Κοντοπάνου, δάσκαλου.
  • Οι ΝΙΚΟΣ και ΞΕΝΗ 20.000 δρχ., στη μνήμη της αξέχαστης Σύλβας Καρακάση, μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής.
  • Ο σ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΑΜΕΓΚΟΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω, στη μνήμη του πατέρα του Γεωργίου.
  • Ο σ. ΒΛΑΧΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΠ.
  • Ο ΔΕΛΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 5.000 δρχ., μέσω ΝΕ Σερρών.
  • Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΡΗΜΠΑΓΙΟΓΛΟΥ 45.000 δρχ., δεύτερη ισόποση δόση, μέσω της ΝΕ Σάμου, στη μνήμη του αγωνιστή του ΔΣ Γιάννη Μαλαγάρη.
  • Η ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΖΑΝΑ 5.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού της αγωνιστή της ΕΑ Χρήστου Καζάνα.
  • Ο σ. Ν. Π. 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιβαδειάς, στη μνήμη των αδελφών του Στάθη και Κώστα, που τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί.
  • Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ 30.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της, του πατέρα της Δημητρίου Αλεξόπουλου που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά στην Καισαριανή και της μητέρας της Ελένης Αλεξοπούλου.
  • Η σύζυγος και ο γιος του αγωνιστή Βασίλη Μπάρα 5.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Μυλαύλακου: ΣΤΑΜΑΤΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ 10.000 δρχ. Ο ΓΑ+ΔΚΙΤΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, συνταξιούχος, 5.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου: Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΟΒΟΥ 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της Βασίλη και Σεβαστής Γαβριελάτου.
  • Οι ΚΩΣΤΑΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου, στη μνήμη των γονιών τους Νικολάου και Ασημίνας Δροσοπούλου και του αδελφού τους Θανάση Κατσενίου.
  • Ο ΗΛΙΑΣ ΦΛΩΡΟΣ 30.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου, στη μνήμη του αδελφού του Δημήτρη, του εξαδέλφου του Νίκου Αυγερινού, της εξαδέλφης του Κονδυλίας Λαμπροδήμου και του θείου του Γιάννη Σύρου, μαχητών του ΔΣΕ.
  • Μέσω ΚΟΒ Περάματος Ιωαννίνων: Οι σ. ΚΩΣΤΑΣ και ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 20.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ σ. Βασιλικής και Παναγιώτη Ντίνη. Ο σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του Μήτσου Κουντουρά, που σκοτώθηκε στον Γράμμο το 1949. Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 5.000 δρχ. Η ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΓΚΑ 5.000 δρχ.
  • Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ 5.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ν. Ηρακλείου.
  • Το παρ/μα ΠΕΑΕΑ του Ν. Μαγνησίας 25.000 δρχ., μέσω ΝΕ του νομού.
  • Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Γαλατσίου, στη μνήμη του μπατζανάκη του Νίκου Βούλγαρη από την Κρέστενα.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 10.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Ηλείας, στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ, Παναγιώτη Κωστή και Πολυχρόνη Παντελίδη.
  • Ο Ο. Σ. 10.000 δρχ. δεύτερη δόση, στη μνήμη των αγωνιστών του χωριού Αρφαρά Καλαμάτας.
  • Η ΕΛΛΗ και ΓΑΛΗΝΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ 50.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους, μικρή συμβολή στον αγώνα για τη διάσωση του αρχείου.
  • Από τη Γραμματεία της ΠΕΔΥΕ 10.000 δρχ., στη μνήμη του συνεπούς αγωνιστή Αντρέα Αναγνωστόπουλου, αντί για στεφάνι.
  • Ο ΝΤΑΛΙΟΣ ΚΟΜΝΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του Παναγιώτη Μπαλωμένου.
  • Η Π. Κ 10.000 δρχ., στη μνήμη της φίλης της Καλλιόπης Γρίβα, μέσω ΚΟΒ Ν. Σμύρνης.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΕΛΙΔΑ 10

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επικύρωση της πιθανής αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από το λαό, τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (σελίδα 11).

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασίες και με τροπολογίες να κατατίθενται έως την τελευταία σχεδόν ώρα, τα τρία αστικά κόμματα παράδωσαν, με το νομοσχέδιο που ψήφισαν χτες στη Βουλή, την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα ξένα μονοπώλια (σελίδα 8).

ΑΝΑΔΙΠΛΩΘΗΚΑΝ οι κυβερνητικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι, που με πραξικοπηματικές παρεμβάσεις επιχείρησαν τη νόθευση των συσχετισμών στο ΕΚ Πειραιά (σελίδα 15).

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να πλατύνει και να συντονιστεί ο αγώνας για τη σωτηρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επισημαίνουν στελέχη του σωματείου των εργαζομένων και αναμένονται σχετικές πρωτοβουλίες (σελίδα 14).

Ο,ΤΙ ΠΕΙ η Ευρωπαϊκή Ενωση! Αυτό είναι το... μέλλον των ΕΛΤΑ, σύμφωνα με αποκαλυπτικές τοποθετήσεις, που έγιναν χτες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ομοσπονδίας των εργαζομένων (σελίδα 14).

ΑΝΩΜΑΛΗ προσγείωση για την ιδιωτική πρωτοβουλία στις αερομεταφορές. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της "SEEA", λόγω των μεγάλων χρεών της και της έδωσε προσωρινή μέχρι τις 28 Φλεβάρη (σελίδα 20).

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ μεθοδεύσεις στην εφαρμογή του "προγράμματος εξυγίανσης" της "Ολυμπιακής", καταγγέλλει η Ενωση Ιπτάμενων Συνοδών - Φροντιστών(σελίδα 20).

ΠΑΡΑ τις έντονες αντιδράσεις, οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και του "ΣΥΝ" επιμένουν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου της ΓΕΣΑΣΕ με νόθους αντιπροσώπους. Νέα στοιχεία για νοθείες στο φως της δημοσιότητας (σελίδα 21).

ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του, απαιτούν οι εργαζόμενοι σ' αυτό (σελίδα 21).

ΑΥΞΗΣΗ των δημοτικών τελών κατά 20-25%, αποφάσισε ο Δήμος Πολίχνης (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ