ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνοι από μικρόβια στο νερό;

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο "Περιβάλλον και Υγεία". Καθησυχαστική δήλωση της ΕΥΔΑΠ

Θέμα καταλληλότητας του νερού της ΕΥΔΑΠ ανέκυψε στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία". Σύμφωνα με έρευνες ειδικών επιστημόνων, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μυκοβακτηριδίων, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη συνταγή της χλωρίωσης που ακολουθεί η Εταιρεία, γιατί δε "σκοτώνει" τους ιούς που παρεπιδημούν στα λύματα και συνοδεύουν τη μικροβιακή ρύπανση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Ανοσιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για πρώτη φορά ανιχνεύτηκαν μυκοβακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν, ιδιαίτερα σε άτομα με μειωμένο ανοσιολογικό σύστημα, λοιμώξεις, μηνιγγίτιδα, χρόνιας μορφής οστεομυελίτιδα κλπ. Επίσης, όπως αναφέρεται στην εργασία με θέμα "Λειψυδρία και Υγιεινή των Φυσικών Υδάτων", που παρουσιάστηκε χτες στο συνέδριο από τον χημικό - μηχανικό περιβαλλοντολόγο Δ. Παπαϊωάννου,τα τελευταία ξηρά έτη, τα νερά όλων ανεξαιρέτως των ταμιευτηρίων νερού καθίστανται όλο και πιο μολυσμένα, σε σημείο που να είναι ακατάλληλα ακόμη και για κολύμβηση. Οι ρυθμοί επιδείνωσης των κολοβακτηριοειδών και άλλων μικροβίων αυξήθηκαν κατά την τετραετία '87 - '90, από 20% έως 2.000%. Ακόμη, τονίζεται ότι το ίδιο το χλώριο που προστίθεται στο νερό είναι τοξικό, καθ' όσον αντιδρά με τις οργανικές ουσίες του νερού και δίνει οργανοχλωριωμένες ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές ως καρκινογόνες.

Αρμόδιες πηγές της ΕΥΔΑΠ, πάντως, αργά χτες δήλωναν στο "Ρ" τα εξής:

"Ουδέποτε έχει φτάσει στην ΕΥΔΑΠ τέτοια έρευνα και μελέτη ή έχουν κοινοποιηθεί πορίσματα παρόμοιας έρευνας. Επομένως, η απάντηση θα δοθεί σε ό,τι αφορά το επιστημονικό πεδίο, αφού οι ειδικοί επιστήμονες της ΕΥΔΑΠ λάβουν πλήρη γνώση των ερευνών και των αποτελεσμάτων τους και με τη σειρά τους κάνουν τις δικές τους έρευνες. Σε πρακτικό πεδίο τώρα, στα άρτια εργαστήρια της Εταιρείας γίνονται καθημερινά μικροβιολογικοί και άλλοι έλεγχοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι το νερό ποιοτικά και υγιειονολογικά είναι σύμφωνο με τις υγιειονολογικές διατάξεις και τους κοινοτικούς κανονισμούς".

Την έναρξη του συνεδρίου χτες κήρυξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,ο οποίος ανακοίνωσε ότι για την προώθηση του προγράμματος "Υγιείς Πόλεις" του υπουργείου θα διατεθούν για την περίοδο 1994 - 1999 πόροι 3 δισ. δραχμών.

Υπό προθεσμία η SEEA

Με προσωρινή άδεια μέχρι τις 28 Φλεβάρη 1995 λειτουργεί πλέον η ιδιωτική αεροπορική εταιρία "SEEA", που δυο χρόνια μετά την εμφάνισή της στο χώρο των αερομεταφορών, "προσγειώθηκε ανώμαλα" σε χρέη, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δραχμές.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που είχε χορηγήσει προ διετίας, βάσει του κοινοτικού κανονισμού 2407/92, άδεια εκμετάλλευσης στη "SEEA", αποφάσισε να την αναστείλει, μετά από έλεγχο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν "σοβαρά οικονομικά προβλήματα". Ωστόσο, η ΥΠΑ χορήγησε στη "SEEA" προσωρινή άδεια "για την οικονομική της αναδιάρθρωση" μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Η προσωρινή άδεια χορηγήθηκε - όπως αναφέρει ο διοικητής της ΥΠΑ - "διότι από αντίστοιχο τεχνικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί κανονικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων". Δηλαδή, κατά την ΥΠΑ, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της εταιρίας δεν έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων.

Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι, με τους πρώτους κλυδωνισμούς, η "SEEA" απέλυσε περίπου 200 εργαζόμενους, ενώ οι 120 που παραμένουν στην εταιρία, έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβρη και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας δεδουλευμένα 58 εκατ. δραχμών.

Στο μεταξύ, από τους ελέγχους της ΥΠΑ στα οικονομικά δεδομένα των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκύπτει σαφέστατα ότι η "ιδιωτική πρωτοβουλία", κάθε άλλο, παρά "πανάκεια" είναι. Ηδη, η ΥΠΑ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας μιας ιδιωτικής εταιρίας αεροταξί, ενώ διαπίστωσε ότι και άλλες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γι' αυτό τους έθεσε όρους (βελτίωση της οικονομικής τους ρευστότητας) για τη διατήρηση των αδειών που τους έχει χορηγήσει.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της "SEEA" κατηγορούν τη ΝΔ ότι "φέσωσε" την εταιρία με 336 εκατ. δραχμές από τις τελευταίες εκλογές (εισιτήρια ψηφοφόρων της ΝΔ), ενώ οφείλει άλλα 50 εκατ. δρχ. από άλλες υπηρεσίες που παρείχε η "SEEA" προς τη ΝΔ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
"Πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις", καταγγέλλουν οι φροντιστές

Πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις στην εφαρμογή του αποκαλούμενου "προγράμματος εξυγίανσης" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" πριν καλά καλά αρχίσει, αλλά και "κατάφωρη παραβίαση" του νόμου για την ΟΑ, καταγγέλλουν οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της εταιρίας.

Η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) με "πραξικόπημα" επιχειρεί να αποκλείσει την ΕΙΣΦ από τις διαδικασίες κατάρτισης των νέων Κανονισμών Εργασίας, που αφορούν άμεσα τον κλάδο των αεροσυνοδών - φροντιστών. Παράλληλα - καταγγέλλει η ΕΙΣΦ - μεθοδεύονται από διοικητικούς κύκλους της ΟΑ και συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ "ρουσφετολογικές" μετατάξεις προσωπικού εδάφους στον κλάδο των ιπταμένων, με "κομματικά - συνδικαλιστικά κριτήρια του προεδρείου της Ομοσπονδίας", ενώ μέχρι το 1997 θα εκκενωθούν 300 θέσεις ιπταμένων συνοδών - φροντιστών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΕΙΣΦ, στις επιτροπές εργασίας για την κατάρτιση των νέων Κανονισμών Εργασίας έχουν επιλεγεί "ημέτεροι" του προεδρείου της ΟΣΠΑ, χωρίς απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ανά κλάδο.

Οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές καταγγέλλουν τέλος ότι διοικητικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι στην ΟΑ επιχειρούν να διογκώσουν το πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε 2.200 αποχωρήσεις εργαζομένων, αντί των 1.750 που προβλέπει ο νόμος, κάτι που - όπως επισημαίνουν - θα επιβαρύνει κατά πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία του εθνικού αερομεταφορέα.

Το Νοέμβρη η HELECO '95

Η Διεθνής Εκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία Προστασίας του Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το ΤΕΕ

Από τις 9 μέχρι τις 12 Νοέμβρη 1995 θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας η Δεύτερη Διεθνής Εκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία του Περιβάλλοντος HELECO '95, που οργανώνει ξανά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η HELECO είναι η μοναδική εμπορική έκθεση για τις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος που οργανώνεται στη Μεσόγειο και απευθύνεται σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ενώ ταυτόχρονα στη διάρκειά της φιλοξενεί ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Οπως ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, όλα δείχνουν ότι η HELECO '95 θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία από την αντίστοιχή της του 1993, αφού μέχρι το τέλος της περασμένης βδομάδας είχαν φτάσει 43 αιτήσεις συμμετοχής με περίπτερα στην έκθεση (25 από ελληνικές και 18 από ξένες επιχειρήσεις) και παράλληλα 97 αιτήσεις για παρακολούθηση του Συνεδρίου. Θύμισε επίσης ότι στην πρώτη έκθεση συμμετείχαν συνολικά 145 εκθέτες, 950 σύνεδροι και 4.000 επισκέπτες. Είπε ακόμη ότι ο εκθεσιακός χώρος φέτος θα είναι πολλαπλάσιος, αφού θα φτάσει τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

Οπως αναφέρθηκε, τέλος, από την Οργανωτική Επιτροπή οι ομάδες θεμάτων στις οποίες θα δοθεί έμφαση στο Συνέδριο είναι οι εξής:

  • Η επιχειρηματική οργάνωση της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Οι νέοι δρόμοι του οικολογικού μάνατζμεντ.
  • Ανακύκλωση - Συσκευασία - Κατανάλωση.
  • Ανακύκλωση νερού από τα λύματα - απόβλητα.
  • Μείωση βιομηχανικών ατυχημάτων.
  • Αυτοκίνητο και νέες τεχνολογίες αντιρρύπανσης.
  • Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ανοιξε η Λ. Κηφισού

Τελικά το ΥΠΕΧΩΔΕ έπεσε και πάλι έξω στις προβλέψεις του για την αποκατάσταση του οδοστρώματος της Λ. Κηφισού, που είχε κλείσει από την περασμένη Δευτέρα εξαιτίας των καθιζήσεων. Το τμήμα της Λεωφόρου μεταξύ των οδών Π. Ράλλη και Αγ. Αννης παραδόθηκε στην κυκλοφορία από χτες το απόγευμα κι όχι από το Σάββατο ή από την περασμένη Τετάρτη, όπως με προηγούμενα δελτία Τύπου είχε ανακοινωθεί, αφού οι εργασίες επισκευής του οδοστρώματος ολοκληρώθηκαν. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται πλέον κανονικά και στις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ηθελαν και ... φιέστα!

Με φιέστα που διοργανώθηκε 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό "Ακαδημία", κυβέρνηση και "Αττικό Μετρό ΑΕ" προσπάθησαν να δικαιολογηθούν για τα σκανδαλώδη "πανωπροίκια" ύψους 64,5 δισ. δρχ. τουλάχιστον με τα οποία "λαδώθηκαν" οι μηχανές των εργολάβων του μεγάλου αυτού έργου!

Περιχαρείς, τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, όσο και ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό ΑΕ" Λ. Κίκηρας, υποστήριξαν ότι μετά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, τα έργα επιταχύνονται σε όλους τους τομείς εξέλιξης του έργου. Μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι ο πρώτος "μετροπόντικας" που ξεκίνησε από το σταθμό Λαρίσης έχει ανοίξει σήραγγα 163 μέτρων μέχρι τώρα και ο δεύτερος που ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει προχωρήσει κατά 223 μέτρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας και βουλευτές - μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Συνέλευση σννταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής πραγματοποιεί την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 10.30 π.μ. στο Α ΚΑΠΗ Καισαριανής εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Την ίδια μέρα θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Η μεγάλη πτώση της στάθμης στους ταμιευτήρες, δημιουργεί προβλήματα καταλληλότητας του νερού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ