ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ανακύκλωση του βολέματος

Η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα" καταγγέλλει αυθαίρετες μετακινήσεις και μετατάξεις εργαζομένων, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια

Σε προκλητικές μετακινήσεις και μετατάξεις υπαλλήλων, προχωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου "Αγία Ολγα", ενώ έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων και για αδιαφάνεια στις διαδικασίες προσλήψεων βοηθητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα" καταγγέλλει την αντίληψη του βολέματος που επιχειρείται στο νοσοκομείο με τις αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα, νοσηλεύτριες μετακινούνται σε διοικητικές θέσεις, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σημαντικές. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μετακινούνται στα υπουργεία και στη θέση τους τοποθετούνται τηλεφωνητές, "τη στιγμή που ανακαλείται απόσπαση τυφλού τηλεφωνητή με δεκαετή υπηρεσία, προς δόξα της πολιτικής προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες", τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία τους οι Χάρης Χουρδάκης και Νίκος Αποστολόπουλος,που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στο ΔΣ του νοσοκομείου.

Την αγανάκτηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο εντείνουν και οι διαδικασίες προσλήψεων, που, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, έχουν ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Γιατί, τι άλλο μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι νοσηλευτές και βοηθοί μετακινούνται, από την πρώτη κιόλας μέρα που παρουσιάστηκαν στη δουλιά, σε θέσεις διοικητικού προσωπικού;

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που συνέβησαν στο νοσοκομείο, ζητά η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" "Αγίας Ολγας". Συγκεκριμένα, ζητούν να επαναφερθούν οι νεοπροσληφθέντες στις θέσεις πρόσληψής τους και να μη γίνουν άλλες μετακινήσεις. Επίσης οι εργαζόμενοι ζητούν τον άμεσο εκδημοκρατισμό του συστήματος προσλήψεων, μετατάξεων και αποσπάσεων με αντικειμενικά κριτήρια και την ουσιαστική συμμετοχή τους στις παραπάνω διαδικασίες.

Τέλος, η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" "Αγίας Ολγας" τονίζει ότι η ρουσφετολογία και η αναξιοκρατία που επικρατεί γενικά στα νοσοκομεία έχει ως στόχο τη συκοφάντηση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και την ενίσχυση του ιδιωτικού. "Να είστε σίγουροι, σημειώνουν, ότι αυτή την εξέλιξη θα την αποτρέψουμε, αφού υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται και άλλες που αφυπνίζονται".

Λιγότερα τα θύματα της ασφάλτου στην Αττική

Σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να σημειώσουν οι υπηρεσίες της Τροχαίας, αν ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα. Απαράδεκτη έλλειψη 300 ανδρών σε μια υπηρεσία που αστυνομεύει το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας

Νέο θλιβερό ρεκόρ στα τροχαία δυστυχήματα σημείωσε το 1994 η χώρα μας. Συγκεκριμένα, 2.061 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 30.000. Ωστόσο, υπάρχει και ένα παρήγορο στοιχείο, που δείχνει ακριβώς ότι δεν έχει χαθεί η μάχη της ασφάλτου, αρκεί να δουλέψουν σωστά και με τα απαραίτητα μέσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τροχαίας. Στην περιοχή της Αττικής τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 11,46%, τα σοβαρά κατά 19,25 και τα ελαφρά κατά 9,82%. Είχαμε δηλαδή σε σύγκριση με πέρσι λιγότερους 61 νεκρούς και 1.520 τραυματίες.

Η μείωση αυτή, όπως επισήμανε χτες και ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ι. Τακάκης, κατά την παρουσίαση των ετήσιων δραστηριοτήτων της, παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, παρά τη συνεχή αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων, τα οποία στην Αττική μαζί με τα μοτοποδήλατα ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Η τελευταία μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται από το διοικητή της Τροχαίας στην ευαισθητοποίηση των οδηγών, στην προληπτική αστυνόμευση και στους ελέγχους των παραβατών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πάντως, η μείωση των ατυχημάτων δεν αποκλείεται να οφείλεται και στην αντικατάσταση πολλών παλαιών με νέα αυτοκίνητα, την περίοδο των αποσύρσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην περιοχή της Αττικής, όπου επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, οι πιο ευάλωτες κατηγορίες στη μάστιγα των τροχαίων είναι οι πεζοί και οι δικυκλιστές. Από το σύνολο των 444 νεκρών, οι 195 ήταν πεζοί (43,92%) και οι 138 ήταν δικυκλιστές (31,08%). Το γεγονός αυτό επιβάλλει, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο διοικητής της Τροχαίας, τη συγκέντρωση των προσπαθειών των υπηρεσιών και ιδίως των μέσων μαζικής ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της αλλαγής της συμπεριφοράς τόσο των οδηγών όσο και των ίδιων των πεζών.

Ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ι. Τακάκης υποστήριξε επίσης ότι εντάθηκε η αστυνόμευση και ήταν πιο έντονη η παρουσία των τροχονόμων σε οδικούς κόμβους και οδικές αρτηρίες. Ωστόσο, η Τροχαία δεν έχει κάνει καμιά προσπάθεια για την αστυνόμευση των ειδικών χώρων που είχαν ειδικά κατασκευαστεί για τη στάθμευση των λεωφορείων και πολύ περισσότερο των ταξί, τα οποία, με τις ανεξέλεγκτες αποβιβάσεις και επιβιβάσεις των επιβατών σε κρίσιμες αρτηρίες, προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και παίζουν με τα νεύρα χιλιάδων άλλων οδηγών.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα η Τροχαία διαθέτει περίπου 5.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 1.350 υπηρετούν στο Νομό Αττικής. Σε ένα νομό που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας η δύναμη της Τροχαίας αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα 300 ανδρών!

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΧΥΤΟΠΟΥΛΟ

ετών 78

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 20-1-95 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Κοιμητηρίου.

Οι αδελφοί: Νικόλαος και Θελξινόη Χυτοπούλου, Κωνσταντίνος και Δέσποινα Χυτοπούλου, Θάλεια Χυτοπούλου.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς. Παράκληση της οικογενείας όπως αντί στεφάνων τα χρήματα κατατεθούν στο Σύλλογο Νεφροπαθών. Εκπρόσωπός τους θα παρευρίσκεται στην κηδεία.

Επιτροπές χωρίς διάλογο

Χωρίς ουσιαστικό διάλογο εμφανίζονται ως πορίσματα κείμενα που δεν έχουν συζητηθεί και δεν εκφράζουν καν την άποψη της πλειοψηφίας των μελών της ομάδας για τις εργασιακές σχέσεις και τη μετατροπή του νομικού πλαισίου λειτουργίας των νοσοκομείων.

Αυτό καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ, με αφορμή τη δημοσίευση στον Τύπο πληροφοριών για τα πορίσματα των ομάδων μελέτης που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με αντικείμενο το θεσμικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

"Η μεθοδολογία που ακολουθείται - τονίζουν - δυναμιτίζει το δημοκρατικό διάλογο και υπονομεύει την προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας". Ακόμη, καλούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει τις διαδικασίες λειτουργίας των ομάδων εργασίας, "γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή μας και ούτε η παρουσία μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι νομιμοποίησης σκοπιμοτήτων, που ουσιαστικά αντιστρατεύονται την εξυγίανση των υπηρεσιών υγείας".

"Εκλεισαν" τα δικαστήρια

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή πρώτη ημέρα της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα ποσοστά συμμετοχής σε πολλά δικαστήρια άγγιξαν το 100% Ολες οι πολιτικές δίκες ματαιώθηκαν και οι ποινικές αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν λόγω μη νόμιμης σύνθεσης των δικαστηρίων από την έλλειψη γραμματέα. Την ίδια εικόνα παρουσίασαν και τα διοικητικά δικαστήρια.

Το ΔΣ της ΟΔΥΕ καλεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να δώσουν λύσεις στα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, που αφορούν στη βελτίωση των όρων εργασίας τους, η ικανοποίηση των οποίων θα επηρεάσει θετικά την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Υπό "προθεσμία" πάλι το ΕΤΕΜ

Κι άλλη... προθεσμία ζήτησε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης, για να απαντήσει για την τύχη του Επικουρικού τους Ταμείου (ΕΤΕΜ).

Στις 8 Δεκέμβρη 1994 και μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο Μέταλλο, ο υφυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα τους απαντούσε στα μέσα του Γενάρη. Αλλά στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με την Ομοσπονδία ο Φ. Ιωαννίδης ζήτησε και άλλη προθεσμία. Ο υφυπουργός δεν απάντησε σε κανένα απ' τα βασικά αιτήματα των εργαζόμενων, που άμεσο κύριο στόχο έχουν τη δημιουργία μηχανισμών για την είσπραξη των οφειλών των εργοδοτών στο Ταμείο που ξεπερνούν τα 30 δισ. Αντίθετα, ο Φ. Ιωαννίδης αναλώθηκε σε έναν υπέρ της μείωσης του κόστους εργασίας λόγο, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υφυπουργός το μόνο που βρήκε να προτείνει ήταν η ένταξη του ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Και ενώ το Ταμείο για να πληρώσει τις συντάξεις του Γενάρη πήρε παράτυπα "δανεικά" απ' τον κλάδο πρόνοιας, το Διοικητικό Συμβούλιό του αποφάσισε να δώσει στο Ταμείο εργατοπατέρων 40 δισ. ως δεύτερη δόση για το 1994. Και η πρώτη δόση ήταν άλλα 40 δισ.

Κηδεύτηκε ο Γιάννης Δουραλής

Κηδεύτηκε χτες στο Παρίσι ο Γιάννης Δουραλής. Ο Γ. Δουραλής είχε μεταναστεύσει στη Γαλλία το 1969. Στη διάρκεια της κατοχής μετείχε στον αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας και η προσπάθεια απέλασής του από τις γαλλικές αρχές ματαιώθηκε με την παρέμβαση της γαλλικής αντιδικτατορικής κοινής γνώμης. Στην περίοδο αυτή διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων εργαζομένων στο Παρίσι. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και ασυμβίβαστος κομμουνιστής μέχρι την τελευταία του πνοή.

Εκλέχτηκε μέλος στο ΔΣ το 1979 και στο Εκτελεστικό Γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας το 1985. Στην περίοδο 1991 - '94 ήταν αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Στις πρόσφατες εκλογές επανεκλέχθηκε για την περίοδο '94 - '97. Οι σύντροφοί του, οι φίλοι του στη Γαλλία και στην Ελλάδα συμπαραστέκονται στην σύντροφο της ζωής του Τούλα, στην κόρη τους Ερικα, στον πατέρα του και σ' όλους τους συγγενείς του.

Βραβεία σε γυναίκες δημοσιογράφους

Για τη συμβολή τους στα θέματα της ισότητας των δύο φύλων, μέσα από τον Τύπο ή την τηλεόραση, κατά το 1994, βραβεύτηκαν χτες από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, οι παρακάτω δημοσιογράφοι:

Με το βραβείο "Παύλος Παλαιολόγος" (χρυσή πένα) η Μελίνα Βολιώτη για τα δημοσιεύματά της στην εφημερίδα "Αυγή" και η Μαργαρίτα Κουλεντιανού για τα άρθρα της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Το βραβείο "Αύρα Θεοδωροπούλου" απονεμήθηκε στην Φωτεινή Πιπιλή γιατί πρόβαλε με υπευθυνότητα τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων στην τηλεοπτική εκπομπή της. Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στην δημοσιογράφο Λίνα Κοκκαλίδου - Ναχμία για τα δημοσιεύματά της στην εφημερίδα "Μακεδονία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ