Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιγότερα τα θύματα της ασφάλτου στην Αττική

Σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να σημειώσουν οι υπηρεσίες της Τροχαίας, αν ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα. Απαράδεκτη έλλειψη 300 ανδρών σε μια υπηρεσία που αστυνομεύει το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας

Νέο θλιβερό ρεκόρ στα τροχαία δυστυχήματα σημείωσε το 1994 η χώρα μας. Συγκεκριμένα, 2.061 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 30.000. Ωστόσο, υπάρχει και ένα παρήγορο στοιχείο, που δείχνει ακριβώς ότι δεν έχει χαθεί η μάχη της ασφάλτου, αρκεί να δουλέψουν σωστά και με τα απαραίτητα μέσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τροχαίας. Στην περιοχή της Αττικής τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 11,46%, τα σοβαρά κατά 19,25 και τα ελαφρά κατά 9,82%. Είχαμε δηλαδή σε σύγκριση με πέρσι λιγότερους 61 νεκρούς και 1.520 τραυματίες.

Η μείωση αυτή, όπως επισήμανε χτες και ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ι. Τακάκης, κατά την παρουσίαση των ετήσιων δραστηριοτήτων της, παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, παρά τη συνεχή αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων, τα οποία στην Αττική μαζί με τα μοτοποδήλατα ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Η τελευταία μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται από το διοικητή της Τροχαίας στην ευαισθητοποίηση των οδηγών, στην προληπτική αστυνόμευση και στους ελέγχους των παραβατών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πάντως, η μείωση των ατυχημάτων δεν αποκλείεται να οφείλεται και στην αντικατάσταση πολλών παλαιών με νέα αυτοκίνητα, την περίοδο των αποσύρσεων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην περιοχή της Αττικής, όπου επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, οι πιο ευάλωτες κατηγορίες στη μάστιγα των τροχαίων είναι οι πεζοί και οι δικυκλιστές. Από το σύνολο των 444 νεκρών, οι 195 ήταν πεζοί (43,92%) και οι 138 ήταν δικυκλιστές (31,08%). Το γεγονός αυτό επιβάλλει, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο διοικητής της Τροχαίας, τη συγκέντρωση των προσπαθειών των υπηρεσιών και ιδίως των μέσων μαζικής ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της αλλαγής της συμπεριφοράς τόσο των οδηγών όσο και των ίδιων των πεζών.

Ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ι. Τακάκης υποστήριξε επίσης ότι εντάθηκε η αστυνόμευση και ήταν πιο έντονη η παρουσία των τροχονόμων σε οδικούς κόμβους και οδικές αρτηρίες. Ωστόσο, η Τροχαία δεν έχει κάνει καμιά προσπάθεια για την αστυνόμευση των ειδικών χώρων που είχαν ειδικά κατασκευαστεί για τη στάθμευση των λεωφορείων και πολύ περισσότερο των ταξί, τα οποία, με τις ανεξέλεγκτες αποβιβάσεις και επιβιβάσεις των επιβατών σε κρίσιμες αρτηρίες, προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και παίζουν με τα νεύρα χιλιάδων άλλων οδηγών.

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα η Τροχαία διαθέτει περίπου 5.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 1.350 υπηρετούν στο Νομό Αττικής. Σε ένα νομό που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας η δύναμη της Τροχαίας αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα 300 ανδρών!

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ