Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Ευρωκοινοβούλιο αντίθετο στον περιορισμό των γλωσσών
  • Εγκρίθηκε ψήφισμα από 235 ευρωβουλευτές, κανέναν κατά και μια αποχή
  • Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι η γλώσσα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας κάθε λαού και κάθε ανθρώπου

Την κατηγορηματική του αντίθεση στον περιορισμό των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με χτεσινό του ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 236 παρόντες ευρωβουλευτές οι 235 ψήφισαν υπέρ και ένας απείχε. Αφορμή για το ψήφισμα αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λαμασούρ,ο οποίος πρότεινε τον περιορισμό των επισήμων γλωσσών της Ενωσης, από έντεκα που είναι σήμερα σε 5, για λόγους οικονομίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης που πήρε το λόγο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού "παράδειγμα γλωσσικού ρατσισμού και ξενοφοβίας", υπογραμμίζοντας ότι αυτές "γελοιοποιούν κραυγαλέα τις ηχηρές διακηρύξεις περί πολυγλωσσίας, πολυμορφίας και πλουραλισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και επισήμανε την ανάγκη να στιγματιστούν. Οι δηλώσεις αυτές, είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "επιβεβαιώνουν την αλαζονεία των ισχυρών χωρών της λεγόμενης ΕΕ, μαζί με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική τους επικυριαρχία, να επιβάλλουν και τη γλωσσική και πολιτιστική τους ηγεμονία". Ο Β. Εφραιμίδης, επίσης, κατήγγειλε την απουσία από τη συζήτηση του Λαμασούρ, που, όπως τόνισε, "όφειλε να είναι παρών για ν' απολογηθεί σαν ένοχος για την εγκληματική απόπειρα περιθωριοποίησης της γλώσσας 6 λαών χωρών - μελών της Κοινότητας".

Ο Β. Εφραιμίδης, εισηγούμενος στην Ολομέλεια του σώματος το ψήφισμα της ομάδας του (ΣΟΕΕΑ) και το κοινό ψήφισμα με το οποίο έκλεισε η συζήτηση, τόνισε την ανάγκη "σύσσωμης και κατηγορηματικής απάντησης, με ομόφωνη ψήφιση του ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως "πολιτικό σώμα", στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού". Και τόνισε ότι πρέπει να ματαιωθεί η απόπειρα της μετατροπής αυτής, σε βάρος των λαών της Ευρώπης, "με την αντίσταση όλων των λαών της ΕΕ, αυτών που θίγονται και αυτών που φαίνεται να ωφελούνται". Υπογράμμισε ακόμα ότι η γλωσσική ποικιλομορφία αποτελεί συστατικό στοιχείο και θεμελιώδη βάση του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης και ότι η γλώσσα "που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει", αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας κάθε λαού και κάθε ανθρώπου, όντας ένα από τα σημαντικότερα μέσα διάδοσης του πολιτισμού.

Στο ψήφισμα επιβεβαιώνεται η προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στην "ισότιμη σχέση μεταξύ των επισήμων γλωσσών και των γλωσσών εργασίας όλων των χωρών που αποτελούν την Ενωση, πράγμα που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της έννοιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της φιλοσοφίας, καθώς και της πολιτικής ισότητας των κρατών - μελών της", και επιβεβαιώνει "ότι οι διαφορετικές γλώσσες αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό στοιχείο της πολυμορφίας και του πολιτισμικού πλούτου της Ευρώπης".

Επίσης, τονίζεται: "Τα άτομα μιας αναγνωρισμένης γλωσσικής ομάδας δεν πρέπει να υποβαθμιστούν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας" και ότι "κάθε πρόταση που αποσκοπεί να περιορίσει τις γλώσσες, μεγεθύνει την απόσταση μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, η οποία υπάρχει ήδη σε ανησυχητικό βαθμό".

Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει ότι "είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει κάθε απόπειρα για τη θέσπιση διάκρισης μεταξύ των επισήμων γλωσσών και των γλωσσών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και τονίζει ότι το δικαίωμα εργασίας και έκφρασης στη μητρική γλώσσα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας και της εντολής που έχουν λάβει και ότι θα πρέπει να αποτραπεί κάθε είδους διάκριση μεταξύ των γλωσσών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ