Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους αφήνουν στην τύχη τους

Με "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" απαντούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους τρεις Ελληνες ναυτικούς του πλοίου "ΘΑΝΑΣΗΣ", που κρατούνται στην Αίγυπτο

Στο έλεος της τύχης τους, αλλά και... των αιγυπτιακών αρχών αφήνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τρεις Ελληνες ναυτικούς Αναστάσιο Κοντογιάννη,Κωνσταντίνο Καστανιά και Νίκο Ζαγγελίδη!Οι τρεις ναυτικοί πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το Κακουργοδικείο της Αιγύπτου με την κατηγορία της λαθραίας εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, επειδή στο αμπάρι του πλοίου "ΘΑΝΑΣΗΣ" που υπηρετούσαν, βρέθηκαν εφτάμισι τόνοι χασίς! Ομως οι ίδιοι ήταν απλό πλήρωμα στο πλοίο και αντικειμενικά δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το είδος του φορτίου, ενώ αντίθετα κάτι τέτοιο ήταν σε θέση να το γνωρίζουν ο πλοίαρχος και οι πλοιοκτήτες.

Οτι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να παρέμβει ουσιαστικά στις αιγυπτιακές αρχές για τους τρεις Ελληνες φανερώνεται από την απάντηση που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών,Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Γεράσιμος Αραβανής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν επισημάνει ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση είναι αστήριχτη τύποις και ουσία σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των τριών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Δεν είχαν το δικαίωμα, αλλά και τη δυνατότητα να ελέγξουν το φορτίο του πλοίου όπου εργάζονταν και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τη μεταφορά των ναρκωτικών. "Είναι φανερό - σημείωναν - ότι η ευθύνη ανήκει στον πλοίαρχο και τα συνυπεύθυνα όργανα του πλοίου".

Το ακυρωτικό δικαστήριο του Καφιρου έχει διατάξει επανάληψη της δίκης, προκειμένου να προσκομιστούν νέα στοιχεία. Η νέα δίκη είχε καθοριστεί για τις 25 Δεκέμβρη 1994, η οποία όμως αναβλήθηκε επειδή δεν είχαν προσέλθει οι μάρτυρες κατηγορίας.

Οι δύο βουλευτές ρωτούσαν τους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης: "Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και να ζητήσει την αποτροπή οποιασδήποτε καταδικαστικής απόφασης σε βάρος των τριών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι τύποις και ουσία είναι ανεύθυνοι; Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και να ζητήσει να διεξαχθεί η δίκη στη χώρα μας κάτω από ασφαλείς και αντικειμενικούς δικονομικούς όρους;". Οσον αφορά τις απαντήσεις των υπουργών, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας αποκλείει την πιθανότητα οι τρεις Ελληνες να μεταφερθούν και να δικαστούν στη χώρα μας! Οπως ισχυρίζεται στην έγγραφη απάντησή του, το ακυρωτικό δικαστήριο του Καφιρου ακύρωσε την απόφαση του Κακουργοδικείου του Σουέζ και επομένως "δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση αμετάκλητη και εκτελεστή, όπως απαιτεί το άρθρο 4 της ελληνοαιγυπτιακής σύμβασης, ώστε να συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία μεταφοράς αυτών"! Ο Γ. Κατσιφάρας αρκείται στο γεγονός ότι το υπουργείο παρακολουθεί όλα τα στάδια της δίκης των τριών Ελλήνων διά του προξενικού λιμενάρχη στο Πορτ - Σάιντ και του ελληνικού προξενείου στο Κάιρο "ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι δικονομικές εγγυήσεις για τη διεξαγωγή της δίκης"! Επίσης "ρίχνει" τις ευθύνες αλλού, επισημαίνοντας ότι έχει ζητήσει την παρέμβαση των υπουργών Εξωτερικού και Δικαιοσύνης για να διερευνήσουν τη δυνατότητα "επίκλησης της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου και να ζητηθεί η έκδοση των τριών ναυτικών με σκοπό να εκδικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια"! Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητάς του!

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ