ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Μοντέρνο ιδεολογικό προφίλ της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΧΟΛΗΣ,από τη Νίκαια, κριτικάρει σε μεγάλη επιστολή του με τις απόψεις που έχει διατυπώσει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ (21.11.94), ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο LONDON SCHOOL OF ECONOMICS (LSE) ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΖΕΛΗΣ. Γράφει:

Είναι διεθνώς διαδεδομένη η αγωνία διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος, που κινδυνεύει αναμφίβολα από τα αδιέξοδα που αναπαράγει στην οικονομία και κυριότερα από την ανεργία, το βασικότερο παράγωγο της οικονομικής κρίσης Σ' αυτήν τη διαδικασία ανεύρεσης λύσεων πολλαπλή είναι η βοήθεια που παράσχουν οι "θεωρητικοί" του καπιταλισμού.

... Ο κ. καθηγητής θεωρεί το συνδυασμό "καπιταλιστικού τομέα με την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών κοινοτικού χαρακτήρα" ως διέξοδο στην ανεργία. Ως εθελοντικές υπηρεσίες κοινοτικού χαρακτήρα ορίζει τον τομέα "βοηθητικών υπηρεσιών", που αφορούν βοήθεια σε υπερήλικες, σε νοσοκομεία, προστασία του περιβάλλοντος κ.α., χωρίς να θέτει κάποια ευδιάκριτα όρια. Αυτές οι υπηρεσίες θα έχουν ως θεσμικό πλαίσιο αναφοράς κάποιες "οργανώσεις, που δεν ελέγχονται άμεσα από το κράτος, αλλά ούτε λειτουργούν με βάση το καπιταλιστικό κέρδος". Σ' ό,τι αφορά τη μεθοδολογία εισδοχής των άνεργων στον εν λόγω τομέα, αυτό θα επιτυγχάνεται με "υποχρέωση των ανέργων να επιλέξουν μεταξύ περαιτέρω επιμόρφωσης ή μιας εργασίας στον τρίτο εθελοντικό τομέα". Και καταλήγει ο κ. καθηγητής κοινωνιολογίας στην προσωπική - όπως αναφέρει - άποψή του "ότι υπάρχει λύση μέσα στον καπιταλισμό με την προϋπόθεση να πάψουμε να θεωρούμε σαν τη μόνη αληθινή απασχόληση αυτή που δημιουργείται μέσω των μηχανισμών της αγοράς. Αυτήν τη στιγμή ο λεγόμενος τρίτος ή εθελοντικός τομέας στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες απασχολεί σημαντικό ποσοστό εργατικού δυναμικού".

... Στη διεύρυνση των ιδεολογικών αδιεξόδων των σημερινών κυριαρχικών τρόπων οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζεται για άλλη μια φορά η διάθεση υπέρβασης της διαφορετικότητας του νεοφιλελεύθερου και του σοσιαλδημοκρατικού από νέα μορφή έκφρασης με μονόπλευρο στόχο, το καπιταλιστικό κέρδος. Σ' αυτήν την προσπάθεια ο κ. Μουζέλης εμφανίζει τις ατέλειες των σημερινών τρόπων ανάπτυξης και τελικά μορφοποιεί μια νέα φόρμουλα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και εξαθλίωσης από την ανεργία. Τελικά, μας προτείνει "αφού δε βρίσκουμε δουλιά να πάμε να καθαρίζουμε τις παραλίες ή να κατεβάζουμε τα... γατάκια από τα δέντρα, σαν καθαρόαιμοι πρόσκοποι"!

Μια πρώτη περιγραφή της πολιτικής θεώρησης των απόψεων του κ. Μουζέλη θα τις κατέτασσαν στην κατηγορία των apolitique - σκέψεων πολλών διανοουμένων, που εμφανίζονται με διάθεση ενεργητικής ουδετερότητας. Η αποτελούμενη από τέτοια στοιχεία διάθεση, δεν καταφέρνει να αποκρύψει την αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης των ποθούμενων διεξόδων στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού.

...Το κύριο ζητούμενο πρόβλημα που αναλαμβάνει το Κόμμα είναι η παρέμβαση με όλα τα μέσα που διαθέτει στις επικείμενες εξελίξεις. Η προοπτική της θα είναι η μερική ή ολική επίδραση σ' αυτές, ώστε να δημιουργηθεί "ένας αριστερός πόλος με αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά με την άτεγκτη υποστήριξη ενός καλά οργανωμένου μαζικού κινήματος". Σ' αυτήν τη φιλόδοξη διαδικασία θα προβληθούν ως εμπόδια οι νεοδημιουργούμενες ασφαλιστικές δικλείδες του καπιταλιστικού συστήματος που είναι: α) οι νεοπολιτικοί σχηματισμοί τύπου Πολιτικής Ανοιξης ή Forza, Italia! (Μπερλουσκόνι) ή ο πιθανόν, νεοδημιουργούμενος στη χώρα μας και β) οι apolitique - "άχρωμες" ιδεολογικά οργανώσεις, που θα εγκλωβίσουν και καθηλώσουν τη δυσαρέσκεια του λαού για θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού ή οικολογικού περιεχομένου. Εντέλει, η συνέντευξη του κ. Ν. Μουζέλη εξυπηρετούσε τη διατύπωση μίας ακόμα πτυχής του μεταμοντέρνου ιδεολογικού προφίλ της καπιταλιστικής κοινότητας..."

Το χάλι του ΚΤΕΛ Σαντορίνης

Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΝΑΖΕΝΤΙΑΔΗΣ,που βρέθηκε για λίγες μέρες στην ωραία Σαντορίνη, μας γράφει για το "χάλι του ΚΤΕΛ" αυτού του νησιού.

Σημειώνει ότι το καλοκαίρι περνάνε εκεί τις διακοπές τους εκατό περίπου χιλιάδες τουρίστες, στη συντριπτική πλειοψηφία ξένοι. Ολοι αυτοί διακινούνται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ταξί ή και πούλμαν τουριστικών γραφείων. Η συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ προκαλεί - κατά τη γνώμη του - αγανάκτηση του τουρίστα. Οι ιδιοκτήτες του φέρονται όπως κι οι "νοικοκυραίοι" της Αθήνας με τα λεωφορεία της ΕΑΣ. Ακριβότερα εισιτήρια, ασυντήρητα οχήματα, κόψιμο γραμμών σε περιοχές με περιορισμένη κίνηση, διπλό εισιτήριο για τις απομακρυσμένες περιοχές, ουρές στις στάσεις, στοίβαγμα στα λεωφορεία (για το μέγιστο δυνατό κέρδος). Και μιλάμε - λέει - για το πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Από συζητήσεις με ντόπιους, συνεχίζει, πληροφορήθηκε ότι παλιότερα κάθε κοινότητα είχε δικό της λεωφορείο και υπήρχε μεγαλύτερη εξυπηρέτηση. Αναφέρει διάφορες ανωμαλίες (ξεκίνημα μόλις γεμίσει και με όρθιους, ή παρακάμψεις όταν δεν είναι γεμάτο για να βρει κι άλλο κόσμο, πράγμα που το έζησε κι ο ίδιος κλπ). Αναφέρει ακόμα ότι τα λεωφορεία έχουν ηλικία κάποιων δεκαετιών και κυκλοφορούν πάντα με μισούς καθιστούς κι άλλους τόσους όρθιους (80 - 90 άτομα) και μάλιστα στους εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους (μεγάλες ανωφέρειες και κατωφέρειες). Με μικρότερο κόστος επιδιώκεται το μέγιστο δυνατό κέρδος με τα τσουχτερά εισιτήρια. Για διαδρομή 10 χλμ. 320 δρχ. Τα ταξί εκμεταλλευόμενα το κενό αυτό έχουν φτάσει - λέει - να ζητούν για μια διαδρομή από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη (15 - 20 χλμ. ) μέχρι και 5.000 δρχ. γιατί δεν υπάρχουν ταξίμετρα.

Καταλήγοντας ο επιστολογράφος αφήνει να εννοηθεί ότι και η τοπική αστυνομία παραείναι ανεκτική απέναντι σ' αυτή την κατάσταση.

Η αλήθεια να λέγεται...

Από ανώτατο δικαστικό λάβαμε και δημοσιεύουμε - με μεγάλη καθυστέρηση - την ακόλουθη επιστολή:

"Το μεσημέρι της 19.11.94, ώρα 15.30, ο δημοσιογράφος Γ. Λεονταρίτης σε εκπομπή του SKY ασχολήθηκε με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Στη μισή ώρα της εκπομπής δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να υμνεί τον ΕΛΑΣ και τον Αρη Βελουχιώτη. Αποκαλούσε αυτόν καπετάνιο με στρατιωτική ιδιοφυία. Μάλιστα δε εξέθεσε πως ο Αρης υπαγόρευσε στους Αγγλους και τον Ζέρβα με το μισό σώμα του στη βροχή, γιατί δε χωρούσε στη σκηνή, το σχέδιο με το οποίο έγινε η επίθεση και από το οποίο δεν άλλαξαν οι άλλοι τίποτα. Ακόμη επετέθη - ο Γ. Λεονταρίτης - κατά των κύκλων εκείνων της Δεξιάς που θέλησαν να αμφισβητήσουν τη συμβολή του Αρη. Στη συνέχεια την άλλη μέρα (Κυριακή 20.11.94) στην εκπομπή του 15.30 - 16.00 εξεθίαζε τον Αρη και τον ΕΛΑΣ, που ανατίναξαν τη γέφυρα. Αντίθετα για τους άνδρες του Ζέρβα, όπου είχαν αναλάβει την επίθεση κατά της φρουράς στο βόρειο τμήμα της γέφυρας είπε ο Γ. Λεονταρίτηςότι με τις πρώτες ριπές των Ιταλών φρουρών οπισθοχώρησαν. Οταν δε τους ρώτησε ο Αρης, γιατί γύρισαν πίσω εκείνοι (οι ΕΔΕΣΙΤΕΣ δηλαδή) του είπαν ότι οπισθοχώρησαν γιατί τους χτύπησαν οι Ιταλοί στρατιώτες. Και τότε ο Αρης τους είπε: "Τι θέλατε να κάνουν, να μη σας χτυπήσουν; ".

Καθαρά απ' όλο το περιεχόμενο φαίνεται, ότι τα πάντα τα έκανε ο ΕΛΑΣ, για δε τον Ζέρβα σχεδόν δεν είπε τίποτε.

Δεν ξέρω αν γράψατε την εκπομπή, αλλά θα πρέπει να τη βρείτε και να τη δημοσιεύσετε, γιατί στους δύσκολους αυτούς καιρούς για το ΚΚΕ, η περηφάνια για τη δράση του είναι που θα μας βοηθήσει.

Ακόμη θα πρέπει αυτές τις μέρες που και οι του ΠΑΣΟΚ και οι Νεοδημοκράτες κατηγορούν τα δικά τους κόμματα και τους πολιτικούς τους, ότι δίνουν τα χρήματα του ελληνικού λαού στην οικονομική ολιγαρχία και αυτή τους ανταμείβει με χρηματικές παροχές (ακόμη και οι έμποροι ναρκωτικών τους δίνουν χρήματα) να δημοσιεύσετε αυτές τις δηλώσεις τους, για να καταλάβουν οι σύντροφοί μας ότι οτιδήποτε τους λέει το ΚΚΕ δεν είναι ποτέ ψέματα. Αυτά είναι γεγονότα που κάνουν περήφανο κάθε κομμουνιστή. Εχουν μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε άλλα θεωρητικά και αφηρημένα που γράφει ο "Ριζοσπάστης".

Με αγάπη

Ενας σύντροφός σας, ανώτατος δικαστικός ".

Ακλόνητοι στο μετερίζι του αγώνα

Ο ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με επιστολή του στο "Ρ", εύχεται στο προσωπικό του υγεία, κουράγιο και επιτυχίες, τον καινούριο χρόνο 1995, "στο δύσκολο μα ευγενικό έργο σας. Σταθείτε - προσθέτει - ακλόνητοι στο μετερίζι του αγώνα".

Συνεχίζοντας παίρνει αφορμή από τα διαγγέλματα κ.λπ. αρχηγών κομμάτων και κυβερνήσεων, όπου γης, με ευχές για ειρήνη και ευτυχία, και σημειώνει:

"Για ποια ειρήνη και ευτυχία μιλούν οι άρπαγες και αιμοσταγείς ιμπεριαλιστές, που ξεζουμίζουν τους λαούς; Πέρασε το 1994 μέσα στις φλόγες του πολέμου, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στις Δημοκρατίες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, μετά τη διάλυση της Σοβ. Ενωσης.

Τα εθνικά μας προβλήματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Κλίντον, Κολ, Μιτεράν, Γιέλτσιν, Ευρωπαϊκή Ενωση), που μας παρουσιάζουν τον επίγειο παράδεισο του καπιταλισμού. Το παράξενο είναι ότι από τη μια διαλύουν κράτη (Σοβ. Ενωση, πρώην Γιουγκοσλαβία) για να επιβάλλουν τη δικιά τους πολιτική του κεφαλαίου, και μετά "στήνουν" τις "ενώσεις" κρατών (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΣΕΝΤΟ, ΣΕΑΤΟ, ΝΑΤΟ, ΓΚΑΤΤ κ.λπ.) με σκοπό όχι το καλό των λαών, αλλά να γεμίζουν τον μπεζαχτά τους.

...Ενα να ξέρουν όλοι αυτοί: Οτι το ποτάμι της ιστορίας δε γυρίζει πίσω. Ας έχουν υπόψη τους το αγωνιστικό σύνθημα των αγωνιστών της Ε8νικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

- "Οταν οι λαοί ξυπνούν οι τύραννοι πεθαίνουν".

- Και ποιοι λαοί νικούν; Εκείνοι που παλεύουν.

Ε, λοιπόν, εμείς παλεύουμε και θα νικήσουμε, κόντρα στο πείσμα των ταξικών αντιπάλων μας, κόντρα στη δεξιά πανούκλα, το σύγχρονο αναθεωρητισμό και τη σοσιαλδημοκρατία διάφορων αποχρώσεων. Ας ευχηθούμε το 1995 να γίνει χρόνος πάλης του λαϊκού κινήματος"

Ευχές για την ειρήνη

Με ευχές για τον καινούριο χρόνο, για υγεία και ειρήνη, αρχίζει το γράμμα του ο υπέργηρος κομμουνιστής ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ από τη Ζώνη Γορτυνίας και κατοικεί σήμερα στη Νέα Πεντέλη. Και προσθέτει:

"Εδώ που ήρθα πόνεσα πολύ διότι δε διαβάζουν το "Ριζοσπάστη" μας. Αυτό είναι μεγάλη παράλειψη και βαρύνει κυρίως τους απόμαχους αγωνιστές και συντρόφους. Κάνω έκκληση σ' όλους τους συντρόφους της Νέας Πεντέλης να μαζευόμαστε σ' ένα σημείο και να κάνουμε διάλογο, να φωτίσουμε τους εργαζόμενους, που από άγνοια υποστηρίζουν τα κόμματα των εκμεταλλευτών. Επίσης, να καταγγέλλουμε τους χριστέμπορους ρασοφόρους κ.λπ., που συνεχώς εξαπολύουν βρισιές ενάντια στο ΚΚΕ, ότι δήθεν αγωνίζεται για τη διάλυση του χριστιανισμού... Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί γιατί αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη και την κατάργηση των πολέμων, για την αδελφοσύνη και την ευημερία των λαών. "

"Συνομήλικος" με τον μπαρμπα - Γιώργη και παλαίμαχος αγωνιστής ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΩΡΑ+ΔΚΙΤΗΣ από το Σταυρό Ιθάκης στέλνει στο "Ρ" και το προσωπικό του τις θερμές ευχές για το Νέο Ετος. Επίσης, τις ευχές του στο ΚΚΕ και τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που την έχει συναντήσει στο χωριό του.

Ο ίδιος μας έχει στείλει και μια σειρά γράμματα, με τα οποία εξαίρει τη σημασία των αγώνων των κομμουνιστών.

Το αντι-ΚΚΕ μένος του κ. Ευάγγελου

Ο Κ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ,γνωστός μαχητής στο Βιετνάμ (ΒΑΝ - ΛΑΠ) απευθύνεται στον "καθαιρεμένο υπουργό" Β. Γιαννόπουλο, ο οποίος στις επιθέσεις του ενάντια στο ΚΚΕ (ειδικά από το κανάλι) εξαντλεί όλα τα αντι-ΚΚΕ αποθέματα που πλημμυρίζουν τον εσωτερικό του κόσμο. Γράφει: Μ' όλα αυτά μας αφήνει να καταλάβουμε το μίσος, την έχθρα, την άφθονη αγένεια, πράγματα που δεν αρμόζουν σε έναν "νομικό". Μας βομβαρδίζει συνεχώς με τα "λάθη" μας (του ΚΚΕ). Τι παράξενο, όμως, όταν πρόκειται για έναν που γύρισε την πλάτη στην οργάνωση που από τις γραμμές της είχε αγωνιστεί; Και φυσικά για να γίνει ανεκτός στο ΠΑΣΟΚ αναθεματίζει τους πάντες. Αλλά κύριε καθαιρεμένε υπουργέ, εμείς αναγνωρίσαμε και θα αναγνωρίζουμε τα δικά μας σφάλματα. Εσείς, όμως, του ΠΑΣΟΚ δεν τολμάτε να αναγνωρίσετε τα δικά σας και καθημερινά πέφτετε από σφάλμα σε σφάλμα, από απάτη σε απάτη... Πόσες φορές, κ. Γιαννόπουλε, εξαπατήσατε τους δικούς σας ψηφοφόρους και μάλιστα με τα κλοπιμαία συνθήματα του ΚΚΕ, για να τους τραβήξετε στο ΠΑΣΟΚ... Ξεχάσατε, λ.χ. το προεκλογικό σας σύνθημα "Καμιά μετοχή του ΟΤΕ σε κανένα" και τώρα τον ξεπουλάτε. Τι είναι όλα αυτά; Οχι μόνο σφάλματα αλλά και απάτη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ