ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων Θάσου "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ" 25.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΗΣ,από τη Νίκαια, 10.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Αφροδίτης Τζαννή, ενίσχυση στο αγαπημένο του ΚΚΕ.
  • Μέσω του Παρ/τος Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ, τα μέλη του: ΔΡΟΜΠΟΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΡΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΛΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΕΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΦΟΥΡΤΟΥΛΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ 100.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών Μεγαριτών, που εκτελέστηκαν με αποφάσεις δικαστηρίων.
  • Οι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΡΑΔΑΚΗ - ΠΕΤΡΑΚΗ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, στη μνήμη των αγαπημένων τους αδελφών Θεμιστοκλή και Ντίνου Πετράκη, από το Βόλο, συντρόφων συνδικαλιστών και αγωνιστών της Ειρήνης.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βάθης - Αγ. Παύλου, στη μνήμη του αδελφού του ΕΠΟΝίτη, κομμουνιστή Σωτήρη.
  • Ο σ. ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Κ. Αγίου Δημητρίου.
  • Οι αγωνιστές του Παρ/τος της ΠΕΑΕΑ του χωριού Κωστακιοί Αρτας πρόσφεραν μέσω ΝΕ Αρτας τα παρακάτω ποσά: ΤΖΙΝΤΖΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2.000 δρχ. ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4.000 δρχ. ΛΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2.000 δρχ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ 2.000 δρχ. ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 3.000 δρχ.. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΘΩΜΑΣ 5.000 δρχ. Γ. Δ. 1.000 δρχ. ΕΥ. Ν. 1.000 δρχ. Σ. Π. 2.000 δρχ. Φ. Α. 2.000 δρχ.
  • Ο ΤΣΙΒΕΛΕΚΑΣ ΗΛΙΑΣ 20.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ 10.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας - Ν. Ελβετίας, στη μνήμη του Αρη Βελουχιώτη και του δημοσιογράφου Τάκη Φίτσιου.
  • Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Χαλκηδόνας.
  • Ο Ι. Κ. 20.000 δρχ.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φάρου - Λουτρών, στη μνήμη του θείου του Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη, Ακροναυπλιώτη αγωνιστή και όλων όσων έπεσαν για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.
  • Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,σύζυγος του σ. Λευτέρη, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, στη μνήμη του πατέρα του Κώστα και του ξαδέλφου του Αντώνη Μπότση, που και οι δυο τους από διαφορετικές σκοπιές προσέφεραν πολλά στους αγώνες του λαού και έμειναν πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής τους.
  • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ - ΣΤΑΘΑΚΟΥ,από τον Αγ. Νικόλαο Γυθείου, 12 δολάρια Καναδά, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Ζωγράφου.
  • Η ΡΙΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ 10.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της.
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ 10.000 δρχ., τρίτη δόση, στη μνήμη των συναγωνιστών του Μιλτιάδη Ζαχαράτου και Παναγιώτη Γώγου.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ,αντιστασιακός, συνταξιούχος δικηγόρος, 15.000 δρχ. τρίτη δόση, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ και η ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗ 40.000 δρχ., τη μισή σύνταξή τους, μέσω ΚΟΒ Λουτρών - Φάρου Ν. Σμύρνης, στη μνήμη του Σπύρου Κωτσάκη (Νέστωρας), Βασίλη Μπαρτζιώτα (Φάνης), Κώστα Καλλημάνη, Σπύρου Τσαμάλη, Βασ. Σαμαρά.
  • Μέσω ΚΟ Κορυδαλλού: Ο σ. ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ο Χ. Σ.,φίλος του κόμματος, 25.000 δρχ., ο ΔΡΙΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ,τακτικός ενισχυτής και φίλος του Κόμματος, 20.000 δρχ.. όλοι στη μνήμη των συντρόφων της επαρχίας Πάλλης Κεφαλονιάς που έπεσαν στον αγώνα. Επίσης ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του γιου του Κων/νου Δημητρά και όλων των συντρόφων.
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου 15.000 δρχ., με ομόφωνη απόφαση, για τη διάσωση του αρχείου.
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικήτα Λευκάδας 100.000 δρχ., με ομόφωνη απόφασή του.
  • Το Παρ/μα ΠΕΑΕΑ της Κάτω Αχαφιας 55.000 δρχ.
  • Ο Σύλλογος Παλιών Ζωγραφιωτών 30.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο Σύλλογος Εργατοτεχνιτών Δήμου Ιωαννίνων και Λοιπών Δήμων Ηπείρου 60.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΠΛΑΣ,αντιστασιακός από το Καλοχώρι - Παντείχι Αυλίδας, 5.000 δρχ., δεύτερη δόση.
  • Μέσω ΚΟ Λάρισας: Το Συνοικιακό Συμβούλιο Λαχανοκήπων Λάρισας 20.000 δρχ., ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαχανοκήπων 20.000 δρχ., ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, η ΜΑΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΙΩΤΗ 20.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της, Τάκη Φαρμακιώτη, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΒΑΝΗΣ 10.000 δρχ., ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΘΑΣ 5.000 δρχ., ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΚΑΣ 5.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟ Πάτρας: Ο σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Μίμης) και η ΞΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη της αγαπημένης τους αδελφής Βούλας Μανέτα, ο σ. Γ ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ 50.000 δρχ., στη μνήμη του γιου του Στάθη Πουλιάση.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Γλυκών Νερών 20.000 δρχ., συμβολικό ποσό για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ 30.000 δρχ., στη μνήμη του θείου του Ντίνου Παγουλάτου, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και της ΕΑ, που πέθανε τον Ιούλη του 1944, κτυπημένος από τους γερμανοτσολιάδες σε ενέδρα, πάνω στο ΕΛΑΝίτικο καφικι "Αγιος Δημήτρης".
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!

Ως "κίνητρο" για την απασχόληση των νέων εμφάνισαν χτες αρκετά ΜΜΕ - όπως ακριβώς ο υπουργός Εργασίας - τη "νέα ιδέα" της κυβέρνησης για την απαλλαγή των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης για τους νέους (19 - 26 χρόνων) που θα απασχολούν! Ετσι απλά, χωρίς να αισθανθούν την παραμικρή ανάγκη να διυλίσουν αυτά τα φοβερά που λέχθηκαν με τόση φυσικότητα από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Κραυγαλέο δείγμα υπνωτισμού ή αυτολογοκρισίας; Σημασία, πάντως, έχει - και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους εργαζόμενους - ότι μέτρα που σε άλλες περιπτώσεις η υποψία τους και μόνο θα προκαλούσε σάλο, τώρα "θάβονται" στις σκοπιμότητες μιας συναινετικής σιωπής. Και το συγκεκριμένο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας (χτες, μάλιστα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, πρόσθεσε ότι μέσα σ' ένα μήνα η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση!) είναι ένα μέτρο - φωτιά.Είναι ένα από τα εντελώς εξειδικευμένα μέτρα που υπαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις η "Λευκή Βίβλος" για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, πράγμα εξάλλου που ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Σκουλαρίκης. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές αυτού του μανιφέστου των πολυεθνικών, η μείωση των κοινωνικών εισφορών πρέπει να γίνει σταδιακά, με πρώτο στόχο τους νέους και γενικά το λιγότερο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό με τα μικρά επίπεδα αμοιβών. Χωρίς να κρύβουν τους στόχους τους οι συντάκτες του μαύρου κειμένου, σημειώνουν ότι οι μειώσεις των εισφορών θα αποτελέσουν κίνητρο για την ταυτόχρονη προώθηση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας και τη δημιουργίαμιας δεύτερης και συνεχώς διευρυνόμενης αγοράς εργασίας με μειωμένες αμοιβές και μειωμένες εισφορές.

***

Ερχεται, λοιπόν, προχτές ο υπουργός Εργασίας και εξαγγέλλει ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται να εφαρμόσει ακριβώς αυτό, κάνοντας αρχή από τους νέους εργάτες. Η απαλλαγή, όμως, των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης και η μεταφορά αυτών των βαρών σε κάποιον άλλον φορέα, τον οποίο δεν κατονόμασε ο υπουργός Εργασίας, αναιρεί τη θεμελιακή αρχή χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και λειτουργεί κυριολεκτικά σαν τορπίλη στα θεμέλιά της.Πολύ περισσότερο, που έχουμε να κάνουμε με ένα ετοιμόρροπο σύστημα, εξαιτίας των παρεμβάσεων και των πολιτικών αυτών των δυνάμεων που στο παρελθόν και σήμερα εμφανίζονται σαν "σωτήρες" του συστήματος. Ποιος θα αναλάβει, λοιπόν, να πληρώσει το μέρος ή το σύνολο των εισφορών που σήμερα καταβάλλουν οι εργοδότες, σαν προέκταση του εργατικού μισθού και που η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους χαρίσει; Ποιος θα είναι αυτός ο φορέας; Τα ίδια τα ταμεία αποκλείεται, γιατί θα κατέρρεαν μέσα σ' ένα 24ωρο. Μήπως ο ΟΑΕΔ ή κάποιος άλλος Οργανισμός που θα στηρίζεται, έτσι και αλλιώς, από τον οβολό των εργαζομένων; Δεν ξέρουμε ποια δικαιολογία θα έβρισκε η κυβέρνηση να στηρίξει ένα τέτοιο απαίσιο, αλλά πιθανό, ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ομολογήσει ότι αυτή η "λύση" έχει, με μαθηματική ακρίβεια, ημερομηνία λήξης.Οτι θα 'ρθεί και μάλιστα σύντομα η ώρα που ο φορέας αυτός θα σηκώσει ψηλά τα χέρια, δε θα μπορεί να πληρώσει και τότε ο εργαζόμενος θα βρεθεί εντελώς μόνος του απέναντι στο δίλημμα: Η θα αναλάβει μόνος του όλο το βάρος για την ασφάλισή του και τη σύνταξή του(αν μπορεί) ή - απλούστατα - δε θα έχει ούτε ασφάλιση, ούτε σύνταξη!

***

Η "καμπάνα" αυτή χτυπά για όλους, αλλά πιο δυνατά χτυπά για τους νέους εργαζόμενους. Οχι μόνο γιατί από αυτούς γίνεται η αρχή, αλλά και γιατί ήδη με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που διατηρεί σε ισχύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει επιβληθεί για τους νεοασφαλιζόμενους από 1/1/93 ένα σύστημα - εξάμβλωμα που παρέχει συντάξεις ίσες με το 1/3 περίπου των σημερινών συντάξεων. Το μέτρο αυτό έχει γίνει ελάχιστα γνωστό και αντιληπτό μέχρι σήμερα για τον απλούστατο λόγο ότι οι νεοασφαλισμένοι έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν - αν φτάσουν ποτέ - στη συνταξιοδότηση. Και όμως, και τότε και τώρα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τολμάνε να ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για το καλό τους! "Πατάνε" γι' αυτό στην ίδια την άθλια πραγματικότητα - δικό τους έργο κι αυτή - της τεράστιας ανεργίας των νέων (24,6%!), για να τους πουλήσουν και εξυπηρέτηση! Αλίμονο, όμως, στους νέους, αλίμονο σε όλους τους εργαζόμενους, αν επιτρέψουν να περάσουν τέτοια μέτρα. Αν οι νόμοι της ΝΔ κλόνισαν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, μέτρα σαν και αυτά, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, θα την τινάξουν στον αέρα.

Πριν λίγο καιρό οι νέοι της Γαλλίας, όταν η κυβέρνηση Μπαλαντίρ επιχείρησε να καταργήσει το βασικό μισθό, ΜΠΟΡΕΣΑΝ να νικήσουν. Και μπόρεσαν, γιατί πάλεψαν.

Μαίρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι μακριά η μέρα που θα καλέσουν τον εργαζόμενο ή να αναλάβει μόνος του το κόστος της ασφάλισης και της σύνταξής του (αν μπορεί) ή να μην έχει ούτε ασφάλιση, ούτε σύνταξη

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για εκκολαπτόμενα σκάνδαλα, έκανε χτες ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Μπέης (σελίδα 9) .

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το 4+4% της ΓΣΕΕ, τα περισσότερα εργοστασιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προσανατολίσει τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις 12% και αρκετά για 14%(σελίδα 12).

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ γραφεία του ΚΚΕ στη Λάρισα, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ενημέρωσης των κομμάτων για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της πόλης (σελίδα 12).

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας ολιγωρεί μπροστά στις καταστροφές στο Πάρκο Ελευθερίας. Ανακοίνωση - καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής(σελίδες 14 - 15).

ΜΕΤΡΑ στήριξης της μελισσοκομίας, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο (σελίδα 18).

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ έρευνα κατά του εκδότη του "Αδέσμευτου Τύπου" Δημ. Ρίζου για ψευδορκία στην υπόθεση Δεληκάρη (σελίδα 18).

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς ο υπουργός Παιδείας υιοθετεί το σχετικό νόμο της ΝΔ. Ανοιχτό αφήνει επίσης το ενδεχόμενο περικοπών των κοινωνικών παροχών στους φοιτητές (σελίδα 19).ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ στην αδιαφορία η Κάσος. Μέρα τη μέρα οι Κασιώτες εγκαταλείπουν το νησί τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ