Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!

Ως "κίνητρο" για την απασχόληση των νέων εμφάνισαν χτες αρκετά ΜΜΕ - όπως ακριβώς ο υπουργός Εργασίας - τη "νέα ιδέα" της κυβέρνησης για την απαλλαγή των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης για τους νέους (19 - 26 χρόνων) που θα απασχολούν! Ετσι απλά, χωρίς να αισθανθούν την παραμικρή ανάγκη να διυλίσουν αυτά τα φοβερά που λέχθηκαν με τόση φυσικότητα από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Κραυγαλέο δείγμα υπνωτισμού ή αυτολογοκρισίας; Σημασία, πάντως, έχει - και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους εργαζόμενους - ότι μέτρα που σε άλλες περιπτώσεις η υποψία τους και μόνο θα προκαλούσε σάλο, τώρα "θάβονται" στις σκοπιμότητες μιας συναινετικής σιωπής. Και το συγκεκριμένο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας (χτες, μάλιστα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, πρόσθεσε ότι μέσα σ' ένα μήνα η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση!) είναι ένα μέτρο - φωτιά.Είναι ένα από τα εντελώς εξειδικευμένα μέτρα που υπαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις η "Λευκή Βίβλος" για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, πράγμα εξάλλου που ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Σκουλαρίκης. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές αυτού του μανιφέστου των πολυεθνικών, η μείωση των κοινωνικών εισφορών πρέπει να γίνει σταδιακά, με πρώτο στόχο τους νέους και γενικά το λιγότερο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό με τα μικρά επίπεδα αμοιβών. Χωρίς να κρύβουν τους στόχους τους οι συντάκτες του μαύρου κειμένου, σημειώνουν ότι οι μειώσεις των εισφορών θα αποτελέσουν κίνητρο για την ταυτόχρονη προώθηση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας και τη δημιουργίαμιας δεύτερης και συνεχώς διευρυνόμενης αγοράς εργασίας με μειωμένες αμοιβές και μειωμένες εισφορές.

***

Ερχεται, λοιπόν, προχτές ο υπουργός Εργασίας και εξαγγέλλει ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται να εφαρμόσει ακριβώς αυτό, κάνοντας αρχή από τους νέους εργάτες. Η απαλλαγή, όμως, των εργοδοτών από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης και η μεταφορά αυτών των βαρών σε κάποιον άλλον φορέα, τον οποίο δεν κατονόμασε ο υπουργός Εργασίας, αναιρεί τη θεμελιακή αρχή χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και λειτουργεί κυριολεκτικά σαν τορπίλη στα θεμέλιά της.Πολύ περισσότερο, που έχουμε να κάνουμε με ένα ετοιμόρροπο σύστημα, εξαιτίας των παρεμβάσεων και των πολιτικών αυτών των δυνάμεων που στο παρελθόν και σήμερα εμφανίζονται σαν "σωτήρες" του συστήματος. Ποιος θα αναλάβει, λοιπόν, να πληρώσει το μέρος ή το σύνολο των εισφορών που σήμερα καταβάλλουν οι εργοδότες, σαν προέκταση του εργατικού μισθού και που η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους χαρίσει; Ποιος θα είναι αυτός ο φορέας; Τα ίδια τα ταμεία αποκλείεται, γιατί θα κατέρρεαν μέσα σ' ένα 24ωρο. Μήπως ο ΟΑΕΔ ή κάποιος άλλος Οργανισμός που θα στηρίζεται, έτσι και αλλιώς, από τον οβολό των εργαζομένων; Δεν ξέρουμε ποια δικαιολογία θα έβρισκε η κυβέρνηση να στηρίξει ένα τέτοιο απαίσιο, αλλά πιθανό, ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ομολογήσει ότι αυτή η "λύση" έχει, με μαθηματική ακρίβεια, ημερομηνία λήξης.Οτι θα 'ρθεί και μάλιστα σύντομα η ώρα που ο φορέας αυτός θα σηκώσει ψηλά τα χέρια, δε θα μπορεί να πληρώσει και τότε ο εργαζόμενος θα βρεθεί εντελώς μόνος του απέναντι στο δίλημμα: Η θα αναλάβει μόνος του όλο το βάρος για την ασφάλισή του και τη σύνταξή του(αν μπορεί) ή - απλούστατα - δε θα έχει ούτε ασφάλιση, ούτε σύνταξη!

***

Η "καμπάνα" αυτή χτυπά για όλους, αλλά πιο δυνατά χτυπά για τους νέους εργαζόμενους. Οχι μόνο γιατί από αυτούς γίνεται η αρχή, αλλά και γιατί ήδη με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που διατηρεί σε ισχύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει επιβληθεί για τους νεοασφαλιζόμενους από 1/1/93 ένα σύστημα - εξάμβλωμα που παρέχει συντάξεις ίσες με το 1/3 περίπου των σημερινών συντάξεων. Το μέτρο αυτό έχει γίνει ελάχιστα γνωστό και αντιληπτό μέχρι σήμερα για τον απλούστατο λόγο ότι οι νεοασφαλισμένοι έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν - αν φτάσουν ποτέ - στη συνταξιοδότηση. Και όμως, και τότε και τώρα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τολμάνε να ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για το καλό τους! "Πατάνε" γι' αυτό στην ίδια την άθλια πραγματικότητα - δικό τους έργο κι αυτή - της τεράστιας ανεργίας των νέων (24,6%!), για να τους πουλήσουν και εξυπηρέτηση! Αλίμονο, όμως, στους νέους, αλίμονο σε όλους τους εργαζόμενους, αν επιτρέψουν να περάσουν τέτοια μέτρα. Αν οι νόμοι της ΝΔ κλόνισαν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, μέτρα σαν και αυτά, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, θα την τινάξουν στον αέρα.

Πριν λίγο καιρό οι νέοι της Γαλλίας, όταν η κυβέρνηση Μπαλαντίρ επιχείρησε να καταργήσει το βασικό μισθό, ΜΠΟΡΕΣΑΝ να νικήσουν. Και μπόρεσαν, γιατί πάλεψαν.

Μαίρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι μακριά η μέρα που θα καλέσουν τον εργαζόμενο ή να αναλάβει μόνος του το κόστος της ασφάλισης και της σύνταξής του (αν μπορεί) ή να μην έχει ούτε ασφάλιση, ούτε σύνταξη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ