Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΚΟΖΑΝΗ
Θύελλα αντιδράσεων για την καταδίκη των απεργών!

Κατάληψη χτες στο σταθμό της ΔΕΗ, ενώ θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του νομού. ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Οχι στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Καταδικάζουν ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Συμβολική κατάληψη δύο ωρών έκαναν προχτές οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, στο διοικητήριο του σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη σε 5μηνη φυλάκιση που επιβλήθηκε σε 21 εργαζόμενους και συνδικαλιστές, με το αιτιολογικό ότι δημιούργησαν "κοινωνική αναταραχή" κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το Σεπτέμβρη του '90!

Οι εργαζόμενοι στο Ενεργειακό Κέντρο Κοζάνης - Πτολεμαφιδας - Αμύνταιου, αντιδρώντας στην ποινικοποίηση του απεργιακού τους δικαιώματος, θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι και παράλληλα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 12.30μμ και πορεία διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο.

Μετά τη δίωρη συμβολική κατάληψη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των σωματείων των εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο, στην οποία συμμετείχαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Πτολεμαφιδας και Κοζάνης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Απ' όλους τους συνδικαλιστές εκτιμήθηκε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης, να καταδικάσει σε πέντε μήνες φυλακή τους 21 συναδέλφους τους, αποτελεί ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας. Επίσης εκτιμήθηκε ότι η καταδίκη αυτή γίνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι του χώρου αντιμετωπίζουν μεγάλα και οξύτατα προβλήματα, όπως η αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η διεκδίκηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τονίστηκε ότι η φυλάκιση των απεργών έχει σαν στόχο τον εκφοβισμό ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα εκκρεμούν εκατοντάδες άλλες δίκες συνδικαλιστών από τις απεργίες της περιόδου '90 - '93, για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, εκτός απ' την τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, να γίνουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης σ' όλους τους χώρους δουλιάς της περιοχής και να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων για να πάρουν αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ώστε να υπάρξει προοπτική. Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να σταματήσουν οι "δίκες σκοπιμότητας", που γίνονται σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση και ν' ανασταλούν οι ποινές των 21 συναδέλφων τους.

Στο πλάι τους το ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή της, στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και γενικότερα όλων των εργαζομένων του Νομού Κοζάνης, για να μην περάσει ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η καταδίκη των 21 εργαζόμενων της ΔΕΗ είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση μετά από εκατοντάδες απαλλακτικές αποφάσεις όλων των δικαστηρίων της χώρας. Φαίνεται, τονίζεται, ότι "μπαίνουμε σε μια νέα φάση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας, με στόχο να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους εργαζόμενους στις επιλογές τους, που είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κατάργηση της μονιμότητας, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η επιβολή της λιτότητας, με τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων".

Την καταδίκη των 21 υπαλλήλων της ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ