Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκινούν αγώνα για τις συμβάσεις!

Αρνητικό κλίμα έχει δημιουργήσει το 4+σν4% της ΕΓΣΣΕ. "Εργατική Ενότητα": Αμεσος συντονισμός δράσης

Δεν πείθει φαίνεται τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης το παράδειγμα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, σχετικά με την πορεία που ακολούθησε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, καταλήγοντας στο απαράδεκτο ποσοστό αυξήσεων 4+σν4%! Τα περισσότερα απ' τα εργοστασιακά σωματεία της πόλης έχουν ήδη προσανατολίσει τις διεκδικήσεις τους σε αυξήσεις πάνω από το 12% για το '95, ενώ σε πολλά εργοστάσια το ποσοστό ξεπερνά και το 14%, θεωρώντας ως δεδομένο πως οι αυξήσεις δε... χαρίζονται, αλλά κατακτιούνται με αγώνες. Σε ενημερωτική σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ στο ΕΚΘ, οι εκπρόσωποι των εργοστασιακών σωματείων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς και στην ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα σωματεία, ώστε να σπάσει τουλάχιστον στα εργοστάσια το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί το 4+σν4%, ως κατεύθυνση για διεκδικήσεις.

Τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, συστηματικά απέφυγαν να ανοιχτεί η συζήτηση για τα πολιτικά αίτια της λιτότητας και τις επιλογές εκείνες που επιβάλλουν το στραγγαλισμό των εργατικών εισοδημάτων, υπέρ των βιομηχάνων και των πολυεθνικών. Οι συνδικαλιστές της "Εργατικής Ενότητας" στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στους υπεύθυνους και στις αιτίες της συνεχιζόμενης λιτότητας και απαίτησαν από τη διοίκηση του ΕΚΘ να προχωρήσει άμεσα στο συντονισμό της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και κλάδων για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης πρότειναν να διοργανωθεί συλλαλητήριο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη με αποδέκτη το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας.

"Το 4+σν4% είναι κοροϊδία - τόνισε ο Δ. Αλλιπερατίνος,απ' το σωματείο της ΧΩΝΑΙΟΣ - ΦΛΩΡΙΝΑ. Εμείς πήραμε απόφαση για 14% από 1/1/95, χωρίς δόσεις και θα τα πάρουμε!".

"Δεν υπάρχει συντονισμός - επισήμανε ο Θ. Κυριακίδης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο δράσης και όχι απλά να γίνονται συσκέψεις. Να ξεπεράσουμε δυναμικά το παθητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ και να πετύχουμε κλαδικές συμβάσεις που θα καλύπτουν το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων".

Μετά τη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Β. Ρέβας,τόνισε στο "Ρ": "Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουμε το στενό περιβάλλον του χώρου μας και να δούμε τα πράγματα συνολικότερα. Υπάρχει πρόβλημα αλληλεγγύης. Δυστυχώς η ΓΣΕΕ, αλλά και το ΕΚΘ δεν έχουν κάποια πρόταση για τις κλαδικές συμβάσεις. Μόνο ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων, κόντρα στις επιλογές των βιομηχάνων και της ΕΕ, θα μπορέσει να σπάσει το αρνητικό κλίμα και τη λιτότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ