ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΕΝΦΙΚΑ - ΠΑΟΚ 77-75
Φουρτούνες...

Ο "δικέφαλος" "πνίγηκε" στον Ατλαντικό, έχασε καθε ελπίδα πρόκρισης. Φήμες για παραίτηση Σάκοτα

Οι "μαυραετοί" της Λισαβόνας αφαίρεσαν από το "δικέφαλο" της Θεσσαλονίκης και την τελευταία ελπίδα πρόκρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η ήττα από την Μπενφίκα με 75 - 77 (33 - 38), ήταν καταδικαστική για τον ΠΑΟΚ. Η πρόκριση πέταξε και το ζητούμενο είναι αν θα επηρεάσει την πορεία της ομάδας και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η θέση του Ντρ. Σάκοτα γίνεται πλέον επισφαλής, αν δεν έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του.

Ετσι, λοιπόν, οι ελπίδες του περσινού κατόχου του Κυπέλλου Κόρατς για μια φετινή ευρωπαϊκή διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έπεσαν χτες στον Ατλαντικό, τελειώνοντας το όνειρο πριν καν αρχίσει.

Αναλυτικά, στο χτεσινό παιχνίδι το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ ήταν το ιδανικότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Με ηγέτη τον Γαλακτερό που είχε 2/2 τρίποντα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε γρήγορα να προηγηθεί με 16 - 5 κάνοντας τη συνέχεια να φαντάζει εύκολη. Ομως, οι Πορτογάλοι κατάφεραν να συνέλθουν από το αρχικό σοκ και με τους Κονσεϊσάο και Λισμπόα ισορρόπησαν το παιχνίδι και παίζοντας γρήγορο μπάσκετ πέρασαν μπροστά στο σκορ με 37 - 31 3 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Από κει και πέρα άρχισε η πτώση του ΠΑΟΚ, που παρά το ξύπνημα του Πρέλεβιτς στην επανάληψη δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο του. Από την Μπενφίκα ξεχώρισε ο Κονσεϊσάο, αφού ήταν αυτός που οδήγησε τους "μαυραετούς" στη νίκη, ενώ ξεχώρισε επίσης και ο Λισμπόα.

Από τον ΠΑΟΚ κατάφερε να διακριθεί ο Γαλακτερός και ο Στογιάκοβιτς, ενώ ο Πρέλεβιτς ανέβασε την απόδοσή του στο Β μέρος.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Λισμπόα 18 (3), Ταντέου 6, Κονσεϊσάο 31 (3), Μιγκέλ 14 (1), Χαβρίαλα 6 Ρόχα 2.

ΠΑΟΚ: Γιαννούλης 2, Μπουντούρης 5, Πρέλεβιτς 12 (1), Στογιάκοβιτς 10, Κόρφας 14 (2), Γαλακτερός 16 (3), Σάβιτς 16 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ 84-53
Φιλικό προετοιμασίας...

Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Ιωαννίδης δοκίμαζε σχήματα ενόψει του αγώνα με Ηρακλή

Οτι απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης θα έκανε προετοιμασία ενόψει των αναμετρήσεών του με Ηρακλή και Λεβερκούζεν, δε θα το περίμενε ούτε ο Γ. Ιωαννίδης. Λίγο τα... χάλια της Μπανταλόνα, λίγο οι μνήμες από τον περσινό τελικό του Τελ Αβίβ, που δεν άφηνε τους "ερυθρόλευκους" να εφησυχάσουν ούτε δευτερόλεπτο, και το παιχνίδι στην επανάληψη θύμιζε φιλική αναμέτρηση. Κι αν ο Χοσέ Μαρία Μαργκάλ δεν έριχνε λευκή πετσέτα γύρω στο 25, η διαφορά μπορεί να είχε φτάσει και τους 50 πόντους. Τελικό αποτέλεσμα 84 - 53, ενώ στο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 50 - 31. Ο προπονητής του Ολυμπιακού απέσυρε τους βασικούς, δοκιμάζοντας απλώς σε ορισμένα σχήματα. Στο Α ημίχρονο στηρίχτηκε σε τέσσερις ψηλούς, ακόμα κι απέναντι στη ζώνη, με την οποία άρχισε την άμυνά της η Μπανταλόνα. Με τον Βολκόφ σε μεγάλη βραδιά και τον Καμπούρη να θυμάται τα παλιά, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τους Φασούλα και Τάρλατς, που χρεώθηκαν νωρίς με 3 φάουλ, οι "Πειραιώτες" πήραν προβάδισμα με το... "καλημέρα" και δεν άφησαν να ανασάνει ούτε τον Βιγιακάμπα που αγωνίστηκε με υψηλό πυρετό.

Στην επανάληψη ο Ιωαννίδης πήγε κόντρα στη φιλοσοφία του. Επί είκοσι λεπτά οι παίκτες του εφάρμοσαν, και μάλιστα με επιτυχία, μια άμυνα ζώνης 2 - 1 - 2. Προφανώς, θα εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο η Εφές Πίλσεν πήρε τη μεγάλη νίκη στο Φάληρο. Εκτός κι αν ετοιμάζεται με άμυνα ζώνης να αντιμετωπίσει τον Ηρακλή την Κυριακή στο Ιβανώφειο. Η ζωή θα δείξει, αρκεί βέβαια στο βωμό της σκοπιμότητας να μη θυσιαστεί το θέαμα. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι προπονητές ανασύρουν αμυντικά συστήματα από το... οπλοστάσιο της δεκαετίας του 60. Η έλλειψη καλών περιφερειακών είναι πιθανότατα η αιτία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 5, Λημνιάτης 3, Καμπούρης 8, Τζόνσον 18 (2), Νάκιτς 9 (1), Φασούλας 2, Τόμιτς 9 (1), Τάρλατς 18, Παπαδάκης, Βολκόφ 12 (1).

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ: Γκονζάλεθ 3 (1), Ρ. Ζοφρέσα, Πέριτς 2, Βιγιακάμπα 10, Λεγιάλ 6, Εμπελινγκ 2, Γκαρθία 7, Μοράλες 21, Σαν Μαρτίν 2, Αλμπερτ.

Τα αποτελέσματα άλλων αγώνων:

Λιμόζ - Μπαρτσελόνα 64 - 57

Εφές Πίλσεν - Λεβερκούζεν 77 - 66

Ρεάλ - Μακάμπι 76 - 64

Ολύμπια - Σκαβολίνι 84 - 87

Μπολόνια - Τσιμπόνα 84 - 86

Οι βαθμολογίες

Α ΟΜΙΛΟΣ: Σκαβολίνι 18, ΠΑΟ 17, Ρεάλ 17, ΤΣΣΚΑ Μ. 15, Μακάμπι 15, ΠΑΟΚ 13, Λιουμπλιάνα 13, Μπενφίκα 12.

Β ΟΜΙΛΟΣ: Ολυμπιακός 17, Εφές Πίλσεν 17, Μπολόνια 16, Μπαρτσελόνα 16, Λιμόζ 16, Λεβερκούζεν 14, Τσιμπόνα 14, Μπανταλόνα 10.

ΒΟΛΕ+ΔΚΙ
Πάνοπλοι οι "αιώνιοι"

Με όλα τους τα ατού θα εμφανιστούν στο αυριανό ντέρμπι οι "αιώνιοι" Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Τόσο ο Χατζηαντωνίου που πονοκεφάλιαζε τον Στ. Προυσαλίκα όσο και ο Ντίμο Τόνεφ που ήταν το πρόβλημα του Στ. Καζάζη θα δώσουν το παρών αύριο στο κλειστό της Λεωφόρου. Η κατάσταση του Χατζηαντωνίου που έχει μυϊκή θλάση στην πλάτη βελτιώνεται και είναι σίγουρη η συμμετοχή του. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο τραυματίας Τόνεφ αναρρωνύει και χτες μάλιστα προπονήθηκε ελαφρά. Οι ερυθρόλευκοι που αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το ματς τονίζουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' τον πρώτο γύρο όταν έχασαν στη Δραπετσώνα από τον ΠΑΟ. Στο μεταξύ από τα 1.200 εισιτήρια του αγώνα τα 300 πήγαν στον Ολυμπιακό, ενώ αναμένεται το γήπεδο να είναι υπερπλήρες.

Τα νέα ταλέντα

Τα νέα ταλέντα που θα διεκδικήσουν μια θέση στην ομάδα του ΕΥΡΩΒΟΛΕ+ΔΚΙ '95 αναζητεί ο Χ. Χερέρα ανάμεσα σε 24 αθλητές που καλούνται σε προπονητική συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από την επόμενη Πέμπτη. Ανάμεσα στους 24 υπάρχουν βέβαια και διεθνείς που πήραν μέρος στο ΚΟΣΜΟΒΟΛΕ+ΔΚΙ, ενώ θα απουσιάσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού, του Αρη και της Ορεστιάδας λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Οι 24 αθλητές θα προπονούνται σε δύο γκρουπ. Τα δύο γκρουπ θα συγκροτούνται από τους: α γκρουπ: Δ. Ανδρεόπουλος (ΠΑΟ), Γρ. Σιδηρόπουλος (Εθνικός Αλεξ.), Β. Κουρνέτας (Φιλία Ηλ.) Χρ. Κίτσιος (ΓΕ Αλεξανδρούπολης), Μιχ. Χριστοφορίδης (ΠΑΟΚ), Θ. Χατζηαντωνίου (ΠΑΟ), Γ. Σπανός (ΠΑΟ), Θ. Πανούσος (Μίλωνας), Κ. Αγγελίδης (Κτησιφώντα), Χρ. Κυριαζής (Κτησιφώντα), Θ. Καραγιαννίδης (Μπάεφ) (ΕΘνικού Αλ. ), Ν. Ρουμελιώτης (ΕΑ Πατρών), Π. Καραμαρούδης (ΠΑΟ), Σ. Αθανασιάδης (Ιωνικού ΝΦ).

β γκρουπ: Αυγ. Παπαδάκης (Ιωνικός ΝΦ), Γ. Βαγγέλης (Μακεδονικός), Γ. Κουλιέρης (Ιωνικός ΝΦ), Κ. Χριστοφιδέλης (Καβάλα), Στ. Δεσλής (Ηρακλής), Γ. Μπασούκας (Ιωνικός ΝΦ), Δ. Γιαννακούδης (ΓΕ Αλεξανδρούπολης), Ν. Γούναρης (ΕΑ Λαρίσης), Π. Ρουμελιώτης (ΕΑ Πατρών), Χρ. Ιωακειμίδης (Αριστοτέλης Σκύδρας).

"Καρατομείται" ο Καντονά

Μαύρα σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην καριέρα του Γάλλου διεθνή ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, Ερικ Καντονά, που κινδυνεύει με βαριά τιμωρία, τόσο από την αγγλική ομοσπονδία, όσο και από την ομοσπονδία της χώρας του.

Ο Καντονά αποβλήθηκε στο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας και κατά την έξοδό του από το γήπεδο επιτέθηκε σε φίλαθλο και

τον γρονθοκόπησε.

Η ενέργεια αυτή του Καντονά αναμένεται να του στοιχίσει πολύ ακριβά, ίσως και την υπόλοιπη καριέρα του στο αγγλικό πρωτάθλημα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ομοσπονδίας, αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα του αθλήματος τιμωρούνται αυστηρά.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Γαλλικής Ομοσπονδίας δήλωσε χτες ότι ο Καντονά είναι μεγάλος παίκτης, αλλά μετά την ενέργειά του δεν έχει θέση στην Εθνική Γαλλίας.

"Πρίγκιπας" ο Σάινθ

Ο Ισπανός κέρδισε το ράλι του Μόντε Κάρλο

Σαν... ταύρος στο τιμόνι ενός Σουμπαρού Ιμπρέθα ο Κάρλο Σάινθ κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ράλι για το 1995 στο Μόντε Κάρλο. Ο ισπανός "ματαντόρ" είχε σαν συνοδηγό τον Λουίς Μόγια και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Γάλλος Φρανσουά Ντελεκούρ με Φορντ Εσκορτ Κόσγουορθ, ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Φιλανδός Γιούχα Κάνκουνεν με Τογιότα Σελικα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Προβάδισμα των Ιταλών

Ο Πανιώνιος την έχει πιο... άσχημα από τις υπόλοιπες ομάδες του Κυπέλλου Κόρατς. Οι κυανέρυθροι γνώρισαν την πιο βαριά ήττα με 14 πόντους διαφορά και ασφαλώς θα έχει το δυσκολότερο έργο. Οι άλλες τρεις συναντήσεις κρίθηκαν με μικρές διαφορές κάτι που σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά. Πιο αναλυτικά είχαμε: Αλμπα Βερολίνου (Γερμανίας) - Φιλοντόρο Μπολόνια (Ιταλίας) 77-73, Ουλκέρ (Τουρκίας) - Ορτεζ (Γαλλίας) 72-65, Τεργέστη (Ιταλίας) - Καθέρες (Ισπανίας) 93-82. Το πλεονέκτημα έχουν η Τεργέστη με τον αέρα των 11 πόντων, και Μπολόνια που έχει χάσει μόλις με τρεις πόντους διαφορά. Τέλος, η Ορτέζ καλείται να κερδίσει με διαφορά οκτώ τουλάχιστον πόντων. Ασφαλώς οι Τούρκοι έχουν αντίθετη άποψη. Οι επαναληπτικές συναντήσεις θα διεξαχθούν την 1 Φλεβάρη.

Ματέους τέλος;

Κακά μαντάτα για τον διεθνή Γερμανό ποδοσφαιριστή Λόταρ Ματέους επιφύλαξαν τα αποτελέσματα της χτεσινής εγχείρησης που υποβλήθηκε στον αχίλλειο τένοντα. Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής ενδέχεται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση αφού το τραύμα του όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ πιο σοβαρά από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Ηδη ο διεθνής ποδοσφαιριστής δε θα αγωνιστεί ξανά μέχρι το τέλος της περιόδου.

"Σίγουρα είναι ένα πλήγμα για την Εθνική ομάδα αλλά ας ευχηθούμε να μην τελειώσει εδώ την καριέρα του ο Ματέους" τόνισε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Μπέρτι Φογκς μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση του παίκτη. Ας σημειωθεί ότι ο Ματέους είχε υποβληθεί το 1992 σε εγχείρηση στους χιαστούς που του είχε στερήσει τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σουηδίας.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σπόρτιγκ: Ευρώπη, τέλος

Τα κορίτσια των Πατησίων έχασαν από την ΤΣΣΚΑ Μ. με 74-89

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πάγωσε τελικά τα όνειρα της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ αφού χτες επιβλήθηκε στα Ν. Λιόσια της ελληνικής ομάδας με 74-89.

Το χτεσινό παιχνίδι αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία για την ομάδα των Πατησίων, ώστε να διατηρήσει την τέταρτη θέση του ομίλου που θα την οδηγούσε στην προημιτελική φάση. Μετά από τη χτεσινή ήττα ουσιαστικά η Ευρώπη τελείωσε για τον Σπόρτιγκ αφού την επόμενη τελευταία αγωνιστική αγωνίζεται στην Ισπανία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Βαλένθια και η απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος είναι πολύ δύσκολη.

Στο χτεσινό παιχνίδι η ελληνική ομάδα προσπάθησε αλλά τελικά οι Ρωσίδες αποδείχτηκαν πραγματικά πυροβόλα καθώς με εκπληκτική ευστοχία και με πολύ σκληρή άμυνα δεν άφησαν τα κορίτσια του Σπόρτιγκ να ελπίζουν σε τίποτα.

ΣΠΟΡΤΙΓΚ: Πετρίδου 9, Τόλερ 26, Κλιγκοπούλου 5, Παπαηλία 8, Βασιλείου 3, Χολ 22.

ΤΣΣΚΑ: Μπαρούνοβα 23, Φούρτσεβα 5, Τζόρνταν 14, Λαρίνα 12, Βαντίβα 2, Γουάδερσπουν 4, Κονόλοβα 3, Μπονάντιανς 9, Αντίποβα 17.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ