ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "γυμνή" αλήθεια για το ΜΙΝΙΟΝ

Συρρίκνωση εργασιών και προσωπικού. Κανόνας οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Με ρεπό επιχειρείται να "ισοφαρισθούν" οι απλήρωτες υπερωρίες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η παγίδα του πριμ "παραγωγικότητας"

Σε νέα φάση μπαίνει η τακτική συρρίκνωσης της εμπορικής επιχείρησης "ΜΙΝΙΟΝ ΑΕ", αλλά και του προσωπικού, διά της πώλησης τμημάτων της σε τρίτους. Αυτή τη φορά, σειρά έχει το τμήμα ηλεκτρικών ειδών,το οποίο μεταπωλείται στην εταιρία "Κωτσόβολος".Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας έρχεται να συμπληρώσει τη "γυμνή αλήθεια" για το ΜΙΝΙΟΝ.

Η πορεία του πολυκαταστήματος στα τρία περίπου χρόνια που βρίσκεται στα χέρια των Βερνίκου - Ησαϊάδη,σημαδεύεται, αν και κερδοφόρα, απ' τη συνεχή συρρίκνωση και έμμεση μετατροπή σε εμπορικό κέντρο. Ηδη σε όλους τους ορόφους του καταστήματος στην Πατησίων, έχουν εκχωρηθεί τμήματα σε εταιρίες και ιδιώτες και τώρα ξεκινά ανάλογη διαδικασία στο κατάστημα της 3ης Σεπτεμβρίου. Η αρχή γίνεται με το τμήμα των ηλεκτρικών ειδών. Αν και η εταιρία ισχυρίζεται ότι μέλημά της στις συζητήσεις είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 750 εργαζόμενους που υπήρχαν στο πολυκατάστημα το '91, σήμερα είναι περίπου 600 και απ' αυτούς γύρω στους 80 είναι ωρομίσθιοι.

Η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της τακτικής της εργοδοσίας. Τελευταίο κρούσμα, οι απλήρωτες υπερωρίες που εξαναγκάστηκαν να κάνουν οι εργαζόμενοι τις μέρες των γιορτών.Η εταιρία επιμένει να καλυφθούν οι υπερωρίες με ρεπό! Αν και υπήρξαν επανειλημμένες καταγγελίες και έλεγχοι της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, η εταιρία "έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε απ' τους συνδικαλιστές, τη σχετική εργατική νομοθεσία.

Τα κέρδη της επιχείρησης απ' όλη αυτή την τακτική είναι άμεσα και προφανή. Με πρόχειρους υπολογισμούς των συνδικαλιστών, μόνο από ένα τέταρτο μη πληρωμένης υπερωρίας 200 εργαζομένων, η εταιρία κερδίζει πάνω από 10 εκατ. δρχ. ετησίως. Η τακτική αυτή δεν είναι ξεκομμένη απ' τα γενικότερα σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση του προσωπικού και την αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με ωρομίσθιους.

Βέβαια, για να πάρουν τα σχέδια αυτά την τελική τους μορφή, χρειάζεται πάνω απ' όλα η διάσπαση του προσωπικού και επόμενα και η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, στην επιμονή του σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις 6% πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η εταιρία ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα "πριμ παραγωγικότητας" και κατά τα άλλα "ό,τι λένε οι συμβάσεις"... Και για να κάνει, δε, πιο πειστική την πρότασή της, ισχυρίζεται ότι "με τον τρόπο αυτό τελικά οι εργαζόμενοι θα πάρουν περισσότερα απ' ό,τι ζητάνε".

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει, ο Γ. Πέρρος,πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, τον ισχυρισμό της διεύθυνσης. Συμπλήρωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση των εργαζομένων, την υπερεντατικοποίηση και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων. "Με τους ισχυρισμούς αυτούς - σημείωσε - αλλά και με διάφορα ερωτηματολόγια που κυκλοφορεί για να απαντήσει το προσωπικό, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ότι η εταιρία δήθεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους". Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν τα αντεργατικά σχέδια της διεύθυνσης είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, γιατί "αν δεν αντισταθούν σ' αυτά που συμβαίνουν στο ΜΙΝΙΟΝ, τα οποία δεν είναι ξεκομμένα απ' τη γενικότερη πολιτική εργοδοσίας, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Σε ισχύ 132 Συλλογικές Συμβάσεις

Στοιχεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Από κοντά παρακολουθεί ο ΣΕΒ το έργο του ΟΜΕΔ...

Σε ισχύ βρίσκονται σήμερα 132 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (133 αν συνυπολογιστεί και η ΕΓΣΣΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τις 132 ΣΣΕ, οι 64 είναι κλαδικές, οι 61 ομοιοεπαγγελματικές (7 τοπικές) ενώ 7 είναι επιχειρησιακές.

Παράλληλα, ο ΟΜΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για το έργο του την τελευταία 3ετία. Από αυτό προκύπτει πως το 1993 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις μεσολάβησης ή διαιτησίας του Οργανισμού, αφού έγιναν συνολικά 176 αιτήσεις, ενώ το 1994 μειώθηκαν λίγο φτάνοντας στις 157.

Ο Οργανισμός δεν κάνει εκτιμήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων. Αντίθετα στο δίμηνο Δελτίο του ΣΕΒ (Σεπτέμβρης - Οκτώβρης '94) σημειώνεται σχετικά με το έργο του ΟΜΕΔ ότι "είναι θετικές οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του θεσμού", ενώ τονίζεται πως μετά την υπογραφή της ισχύουσας 2ετους ΕΓΣΣΕ "οι αποφάσεις των διαιτητών κυμαίνονται στα ίδια πλαίσια".Στο ίδιο άρθρο του Δελτίου του ΣΕΒ, επισημαίνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος παρακολουθεί... σχεδόν ασφυκτικά την πορεία του ΟΜΕΔ, χαρακτηριστική είναι η φράση του: "Γίνεται προσπάθεια παρακολούθησης της πορείας αυτών των διαδικασιών (σ.σ. διαιτησίες, μεσολαβήσεις) ακόμη και για χώρους που δεν αφορούν τη βιομηχανία, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για τα αποτελέσματα καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνονται σε αυτό το επίπεδο"...

Αντιδράσεις των οικοδόμων Πάτρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, οι οικοδόμοι της περιοχής, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας και στα κόμματα της Βουλής, δηλώνει την απόφασή του να κλιμακώσει αγωνιστικά τις ενέργειές του για τη διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης, που άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας είχε κατηγορηματικά δεσμευτεί για την καταβολή της.

Εκδήλωση για μαθητές από τη Σερβία

Ειδική Εκδήλωση για τη λήξη της 20ήμερης φιλοξενίας πενήντα μαθητών από τη Σερβία, διοργανώνουν από κοινού η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας με τους φορείς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΤΟΕ και ΟΣΠΑ, αύριο Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παιδικού Σταθμού της Εμπορικής Τράπεζας στο Μαρούσι. Οι Σέρβοι μαθητές θα παρουσιάσουν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς της πατρίδας τους. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και μαθητές απ' το Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης.

ΕΚ ΘΗΒΑΣ
Ανασυγκρότηση και αποφάσεις

Ανασυγκροτήθηκε σε αντιπροσωπευτική βάση το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας.Πρόεδρος παρέμεινε ο Θ. Λιτινάκης από την ΠΑΣΚΕ, αντιπρόεδρος ο Γ. Τσιγάρας απ' την ΕΣΑΚ και γεν. γραμματέας ο Β. Μακρής απ' τη ΔΑΚΕ.

Στην τακτική του συνεδρίαση το ΔΣ πήρε τις εξής αποφάσεις: Να καταγγείλει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Να πραγματοποιήσει περιοδείες στα εργοστάσια και να έχει συναντήσεις με τα ΔΣ των σωματείων ενόψει των διεκδικήσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το '95. Και παράλληλα να διοργανώσει σύσκεψη με τα ΔΣ των σωματείων και των άλλων φορέων της επαρχίας της Θήβας με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της επαρχίας της Θήβας και κύρια το ζήτημα ανεργία - Αλουμίνα.Επίσης, αποφάσισε μετά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕ του ΚΚΕ, να προσφέρει ως δεύτερη δόση για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος το ποσό των 50.000 δραχμών.

Οι εργαζόμενοι και πάλι τα θύματα του τμηματικού ξεπουλήματος του πολυκαταστήματος;

Αγώνας και διεκδίκηση

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να στηρίξουν τις αγωνιστικές προσπάθειές της για λύση των προβλημάτων τους και καταγγέλλει τη διετή Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ

Μόνο με αγώνες μπορούν να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων στις τράπεζες, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών,καλώντας τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμβάλουν στην προσπάθειά της για να γίνει το 1995 χρονιά αγώνων και διεκδικήσεων.

"Θα προωθήσουμε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των αποδοχών μας, την προστασία των κατακτήσεών μας, για ρυθμίσεις σε θεσμικά αιτήματα", αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΣΑΚ Τραπεζών,προτάσσοντας ανάμεσα στα άλλα ζητήματα και τη λύση του ασφαλιστικού (Ενιαίο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης με τους όρους της Εθνικής Τράπεζας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων της ΝΔ).

Ειδικά για το ασφαλιστικό η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι και με το ΠΑΣΟΚ χειροτέρευσαν τα όρια συνταξιοδότησης, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, μπήκαν "πλαφόν" και μειώθηκαν τα εφάπαξ, δόθηκε το δικαίωμα στις τράπεζες να μη πληρώνουν εισφορές για το εφάπαξ και διαχωρίστηκαν ρατσιστικά οι εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών αναφέρεται εκτενώς και στη διετή σύμβαση της ΟΤΟΕ,σύμφωνα με την οποία η "σπαστή" αύξηση των αποδοχών το 1995 φτάνει το 6,2%, το οποίο μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών καταλήγει στο 3,4%!Η ΕΣΑΚ τονίζει ότι η πλειοψηφία των συμβούλων της ΟΤΟΕ "έχουν συρθεί στις αντιλαϊκές επιλογές των τραπεζιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων και είναι βέβαιο πως αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί θα συμφωνήσουν και σε άλλα".

Συντονίζονται τα σωματεία μετάλλου

Σε σύσκεψη καλεί όλα τα σωματεία μετάλλου Αθήνας, καθώς και το συνδικάτο του κλάδου "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση "ΕΜΜ. ΚΑΖΗΣ", την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στο ΕΚΑ. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός και ο καλύτερος προγραμματισμός της δράσης για τη σωτηρία του Ταμείου Μετάλλου, τη διεκδίκηση καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον κλάδο και η έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενάντια στο ξεπούλημά τους που αποφάσισε η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ