Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "γυμνή" αλήθεια για το ΜΙΝΙΟΝ

Συρρίκνωση εργασιών και προσωπικού. Κανόνας οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Με ρεπό επιχειρείται να "ισοφαρισθούν" οι απλήρωτες υπερωρίες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η παγίδα του πριμ "παραγωγικότητας"

Σε νέα φάση μπαίνει η τακτική συρρίκνωσης της εμπορικής επιχείρησης "ΜΙΝΙΟΝ ΑΕ", αλλά και του προσωπικού, διά της πώλησης τμημάτων της σε τρίτους. Αυτή τη φορά, σειρά έχει το τμήμα ηλεκτρικών ειδών,το οποίο μεταπωλείται στην εταιρία "Κωτσόβολος".Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας έρχεται να συμπληρώσει τη "γυμνή αλήθεια" για το ΜΙΝΙΟΝ.

Η πορεία του πολυκαταστήματος στα τρία περίπου χρόνια που βρίσκεται στα χέρια των Βερνίκου - Ησαϊάδη,σημαδεύεται, αν και κερδοφόρα, απ' τη συνεχή συρρίκνωση και έμμεση μετατροπή σε εμπορικό κέντρο. Ηδη σε όλους τους ορόφους του καταστήματος στην Πατησίων, έχουν εκχωρηθεί τμήματα σε εταιρίες και ιδιώτες και τώρα ξεκινά ανάλογη διαδικασία στο κατάστημα της 3ης Σεπτεμβρίου. Η αρχή γίνεται με το τμήμα των ηλεκτρικών ειδών. Αν και η εταιρία ισχυρίζεται ότι μέλημά της στις συζητήσεις είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 750 εργαζόμενους που υπήρχαν στο πολυκατάστημα το '91, σήμερα είναι περίπου 600 και απ' αυτούς γύρω στους 80 είναι ωρομίσθιοι.

Η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της τακτικής της εργοδοσίας. Τελευταίο κρούσμα, οι απλήρωτες υπερωρίες που εξαναγκάστηκαν να κάνουν οι εργαζόμενοι τις μέρες των γιορτών.Η εταιρία επιμένει να καλυφθούν οι υπερωρίες με ρεπό! Αν και υπήρξαν επανειλημμένες καταγγελίες και έλεγχοι της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, η εταιρία "έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε απ' τους συνδικαλιστές, τη σχετική εργατική νομοθεσία.

Τα κέρδη της επιχείρησης απ' όλη αυτή την τακτική είναι άμεσα και προφανή. Με πρόχειρους υπολογισμούς των συνδικαλιστών, μόνο από ένα τέταρτο μη πληρωμένης υπερωρίας 200 εργαζομένων, η εταιρία κερδίζει πάνω από 10 εκατ. δρχ. ετησίως. Η τακτική αυτή δεν είναι ξεκομμένη απ' τα γενικότερα σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση του προσωπικού και την αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων με ωρομίσθιους.

Βέβαια, για να πάρουν τα σχέδια αυτά την τελική τους μορφή, χρειάζεται πάνω απ' όλα η διάσπαση του προσωπικού και επόμενα και η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, στην επιμονή του σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις 6% πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η εταιρία ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα "πριμ παραγωγικότητας" και κατά τα άλλα "ό,τι λένε οι συμβάσεις"... Και για να κάνει, δε, πιο πειστική την πρότασή της, ισχυρίζεται ότι "με τον τρόπο αυτό τελικά οι εργαζόμενοι θα πάρουν περισσότερα απ' ό,τι ζητάνε".

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει, ο Γ. Πέρρος,πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, τον ισχυρισμό της διεύθυνσης. Συμπλήρωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση των εργαζομένων, την υπερεντατικοποίηση και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων. "Με τους ισχυρισμούς αυτούς - σημείωσε - αλλά και με διάφορα ερωτηματολόγια που κυκλοφορεί για να απαντήσει το προσωπικό, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ότι η εταιρία δήθεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους". Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν τα αντεργατικά σχέδια της διεύθυνσης είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, γιατί "αν δεν αντισταθούν σ' αυτά που συμβαίνουν στο ΜΙΝΙΟΝ, τα οποία δεν είναι ξεκομμένα απ' τη γενικότερη πολιτική εργοδοσίας, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκμετάλλευση ...υψηλής τεχνολογίας (2005-12-18 00:00:00.0)
Τρομοκρατική απόλυση στο «Ελ. Βενιζέλος» (2004-08-19 00:00:00.0)
Με μια μετάθεση στη θυγατρική καταργήθηκε ό,τι ήταν κατακτημένο (2002-12-22 00:00:00.0)
«Μισθώνουν» και «τρέχουν» εργαζόμενους (2002-01-23 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στα ΗΛΠΑΠ (2000-10-21 00:00:00.0)
Προσπάθειες συγκάλυψης των επιλεκτικών πριμοδοτήσεων (2000-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ