Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στον "έλεγχο του δημοσίου" τα θέλει η ΓΣΕΕ

Συλλαλητήριο στις 9 Φλεβάρη στον Πειραιά, αποφάσισε η χτεσινή ολομέλεια, ενώ πρόκειται να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή πολλών φορέων και να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια

"Να παραμείνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον έλεγχο και την ευθύνη του δημοσίου", είναι η ομόφωνη απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που έγινε μέσα στο χώρο του ναυπηγείου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από έντονες πιέσεις, που άσκησαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ,μιας και αρχικά η πρόταση που κυριαρχούσε ήταν η παραμονή του 51% των μετοχών του ναυπηγείου στο δημόσιο έλεγχο.

Η απόφαση της ολομέλειας συνοδεύτηκε και με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και του τελευταίου ναυπηγείου υπό δημόσιο έλεγχο της χώρας. Διατυπώνει, επίσης, την ανάγκη διεύρυνσης του αγώνα, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε να διοργανωθεί συλλαλητήριο στις 9 του Φλεβάρη στο Πειραιά. Επίσης να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των δήμων, της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και άλλων φορέων. Ακόμα να προγραμματιστούν συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων και να γίνει ενημέρωση των οργανώσεων - μελών της Συνομοσπονδίας που θα κληθούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Την ολομέλεια "άνοιξε" με την ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ναυπηγείο Γιώργος Κοντάκης,εκθέτοντας πρώτος την άποψη να δοθεί το 49% των μετοχών του ναυπηγείου στους εργαζόμενους, για να αποφευχθεί - όπως είπε - η παρουσία ιδιώτη στο ναυπηγείο. Συγκεκριμένα επισήμανε μεν ότι η κύρια θέση του σωματείου είναι να παραμείνει το ναυπηγείο "καθ' ολοκληρίαν" στο δημόσιο έλεγχο, προσθέτοντας ωστόσο: "Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσουμε, σαν λύση υποχώρησης, είναι να παραμείνει το ναυπηγείο κατά 51% στο δημόσιο και το 49% να δοθεί στους εργαζόμενους". Οσον αφορά την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος για δημόσιο ενιαίο φορέα, ο πρόεδρος του σωματείου επισήμανε ότι αποτελούσε θέση και του σωματείου, όμως τα άλλα ναυπηγεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί... Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πρωτόπαππας, άρχισε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος απολογητικά στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της διοίκησης που έγινε το φθινόπωρο στην Ερμούπολη της Σύρου, λέγοντας: "Μας ζήτησαν να αποδεχτούμε αυτή τη λύση που είχε επιλεχτεί"! Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σημείωσε: "Να παραμείνει στο δημόσιο με τη μορφή που ακούστηκε (σ.σ. εννοώντας την πρόταση του Γ. Κοντάκη) και πρότεινε τη συμμετοχή του κράτους, με τη μορφή παραγγελιών για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του".

ΕΣΑΚ: 100% στο δημόσιο

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος τόνισε κατ' αρχήν ότι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει η συζήτηση αυτή μπροστά στους εργαζόμενους, για να αποκτήσει άλλη διάσταση και άλλη δυναμική. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση για τη σύσταση του δημόσιου ενιαίου φορέα των ναυπηγείων που αποτέλεσε απόφαση του 27ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία όμως "ευνουχίστηκε" - όπως είπε - στη συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα επιφέρει το ξεπούλημα του ναυπηγείου ακόμα και στην εθνική άμυνα της χώρας, μιας και είναι συνδεδεμένο με αυτή και συμπλήρωσε: "Η ευθύνη της ΓΣΕΕ και ο ρόλος της είναι να συντείνει ο αγώνας, που πρέπει να έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά, στο εξής: Το ναυπηγείο να παραμείνει 100% στο δημόσιο και να αποκλειστεί η περίπτωση του 51% στο δημόσιο, το 49% αλλού.Επίσης να επιδιώκει τη σύσταση δημόσιου ενιαίου φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με συνολικότερη ρύθμιση, για να ανοίξει ο δρόμος για τον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.Οσον αφορά τις μορφές πάλης, να γίνουν συσκέψεις σε δήμους, εργατικά κέντρα, σωματεία, επειδή ο αγώνας αυτός θέλει μεγάλη στήριξη. Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Πειραιά και συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, ΕΛΔΑ, ΕΚΟ. Διοργάνωση συλλαλητηρίου στης Βρυξέλλες σαν ένδειξη διαμαρτυρίας σ' αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς για την αποδιοργάνωση της χώρας".

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων ΑΘήνας και Πειραιά, των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά, το Συνδικάτο των εργαζομένων των κλάδων της ένδυσης Αθήνας, των σωματείου των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Ελευσίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ