Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με μια μετάθεση στη θυγατρική καταργήθηκε ό,τι ήταν κατακτημένο

Ζητήσαμε από δύο συνδικαλιστές του ΟΤΕ να σχολιάσουν αυτές τις συμβάσεις. Οπως σημειώνει ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΟΤΕ» μιλάμε για περίπου 1.500 εργαζομένους στην ΚΟΣΜΟΤΕ, που προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνεται με μισθούς πείνας, που για τους σπουδαγμένους δεν ξεπερνούν τις 280.000 μεικτά και για τους υπόλοιπους τις 220.000. «Σ' αυτά περιλαμβάνονται όλα: νυχτερινά, υπερωρίες, επιδόματα» διευκρινίζει.

Προσθέτει ότι ενώ οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ, στο Σύλλογο Εργαζομένων στη θυγατρική, στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΑ γνωρίζουν αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, δεν αντιδρούν. Επιμένει στο γεγονός ότι πρόκειται για εταιρία αιχμής, όπου εργάζονται άνθρωποι με γνώσεις. «Και όμως και χαμηλόμισθοι είναι, και τους απαγορεύεται να βρουν μετά δουλιά σε άλλη εταιρία. Τι θα κάνουν;» αναρωτιέται.

Καταλήγει ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις τέτοιες εργασιακές σχέσεις θέλουν. Φέρνει για παράδειγμα τον ΟΤΕ, όπου συνολικά - στη μητρική και τις θυγατρικές του - οι εργαζόμενοι ουσιαστικά δε μειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Απλά άλλαξαν προς το χειρότερο οι θέσεις εργασίας και καταλήξαμε στις θυγατρικές να δουλεύουν σήμερα 10.000 συμβασιούχοι με όρους εργασίας σαφώς χειρότερους.

Στο ίδιο πνεύμα ο Ν. Παπακωνσταντόπουλος, επίσης στέλεχος της παράταξης, τονίζει ότι ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ανεξέλεγκτα ωράρια. Οτι πρέπει άμεσα να καταργηθεί η μερική απασχόληση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, η δε ΣΣΕ της ΟΜΕ επιτέλους να ισχύσει και για την ΚΟΣΜΟΤΕ, όπως και για τις άλλες θυγατρικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ